Podmienkz v práci po rodičovskej

novamamima
24. aug 2015

Ahojte, chcem sa opýtať, som zamestnaná už 5 rokov u toho istého zamestnávateľa. Momentálne som na rodičovskej a v oktobri nastupujem späť do práce. Chcem vedieť ako to je ak by som potrebovala PN, či zamestnávateľ platí za mňa aj počas rodičovskej nemocenské poistenie alebo nie a nárok na PN mi vznikne až po 270 dňoch pistného?

liz_lemon
24. aug 2015

@novamamima narok na PN ti vznikne, po 1 odpracovanom dni, resp. ak by si si zobrala 1 den dovolenky

gapa
24. aug 2015

@novamamima nárok na nemocenské budeš mať aj keby si bola pn hned prvý den po RD, len pn nesmie vzniknúť počas RD. 270dní platí len pre nárok na mateské a pre nemocenské z dobrovolného nem.poístenia, nie pre zamestnancov. Ale pozor ak by končil pp a po RD by bola len pn bez vym.základu, to je minim. podpora. Tak isto ak by trvala pn do konca roku a na budúci rok máš vštetky nem.dávky z minima (aj príp. materskké)
(aj ked pri podpore záleží samozrejme od konkrétnych údajvo, ostatných poistení v nezam. v obd. 2roky pred zaevidovaním)

novamamima
autor
25. aug 2015

@gapa
Cize ak by som bola na PN cca 8 mesiacov (teda az do porodu) tak by som dostavala minimalnu sumu davky v PN a potom aj minimalne materske? Dobre som to pochopila?

gapa
26. aug 2015

@novamamima ak napr. končí RD 27.8.2015 ( v prípade, že celý rok 2014 si čerpala RD), budeš pn od 28.8.2015 až napr. do 30.5.2016 a od 31.5.2016 ideš na MD (všetko počas trvania prac.pomeru), tak nemocnské bude platené z pravdepodobného vym.základu a materské z minima (ak nezmenia zákon, tj. toto platí podla teraz účinného zákona)

novamamima
autor
26. aug 2015

@gapa A ak by som sa tomu chcela vyhnúť, teda, koľko musím odpracovať aby sa mi všetko počítalo z môjho platu?

gapa
26. aug 2015

@novamamima v roku 2015 mať aspon 1den vym.základ (ale pozor na víkendy, tj. ak by končila RD vo štvrtok a pn bola od pondelka, tak mzda, ktorú by si dostala za piatok sa vydelí číslom 3 a bola by materská veeelmi nízka, asi aj menej ako minimum!!!! tak pozor na to, len dni RD a pn sa vynímajú z celkového počtu dní. Tj. vymeriavací základ dosiahnutý v r.2015 sa vydelí počtom kalend.dní v roku 2015 pričom sa odrátajú dni RD, pn, očr.

novamamima
autor
26. aug 2015

@gapa Prepáč nerozumiem. Napíšem Ti konkrétne dátumy. RD mi skončí 22.11.2015 (teda myslím, že to tak platí, dovŕšením 3 rokov dieťaťa) Nastúpim do práce 1.10. 2015 (neviem teraz či to vychádza na pracovný deň) najneskôr 2.11.2015. Teda koľko musím odpracovať aby sa mi PN a aj materská rátala z môjho vymeriavacieho základu? Samozrejme, že prípadné OČR a PN sa odrátajú.

gapa
26. aug 2015

@novamamima teraz kedy ti končí RD???? myslíš poberanie RP?? do 11/2015?
lebo ak ti končí RD 22.11.2015 (dieťa má 3roky 22.11.2015), tak nástup do práce je 23.11.2015

novamamima
autor
26. aug 2015

@gapa Ano tak ako si to napisala iba s tym rozdielom ze od septembra bude drobec v skolke a ja nastupim do prace skor ako 23.11.2015

moni244
26. aug 2015

@novamamima to uz ake spekulacie, este si ani do roboty nenastupila a uz chces PN a potom sa cudujme, ze nechcu zamestnavat matky po rodicovskej

gapa
26. aug 2015

@novamamima do práce nastúpiť skôr nemusíš, ked začne chodiť do škôlky, môžeš čerpať RD až do dovršenia 3rokov. Ak nastúpiš do práce skôr, tak už nečerpáš rodič.dovolenku, už len poberáš rodič.príspevok. Ale nech je to pre teba jednoduchšie, aspon 1den ked odpracuješ (resp. sa ti obnoví nem.poistenie s platením poisteného), tak nárok na materské, na ktoré nastúpiš další kalend. rok sa bude rátať z toho 1dna. A nárok na nemocnské budeš mať.

novamamima
autor
26. aug 2015

@gapa Aaaa uz tomu rozumiem 🙂 dakujem za vysvetlenie a trpezlivost 🙂 Pracujes na Soc.poistovni?

novamamima
autor
26. aug 2015

@moni244 To nie su ziadne spekulacie, iba chcem vediet co ma caka ak sa to stane, myslim, ze kazda by si to zistila. A neviem co to teba trapi??? Ked by si bola v mojej situacii tiez by si to takto riesila.