Ahojte maminky, chcem sa opýtať, či ste sa niektorá stretli s touto situáciou 🙂
Rodičák mi oficiálne končí v apríli 2020. Od októbra 2019 však plánujem nastúpiť do práce, avšak v tejto práci mi v priebehu materskej zrušili pracovné miesto. A teraz sa chcem opýtať, či mi musí zamesznávateľ poskytnúť inú prácu keďže som v ochranej lehote do dovrsenia troch rokov dietata- teda do toho datumu april 2020 (aspon myslim) . Ide mi o tu ochranu dobu, ci sa na mna vztahuje Ďakujem za odpovede
@11mirka22 ďakujem za odpoveď, ale ide mi skôr o to, že v ochrannej dobe, t.j, do troch rokov dietata mi nemoze dat vypoved, t.z. ze ak nema pre mna vhodne prac. miesto, je to prekazka na strane zamestnavatela a mne za tu dobu,co somv ochrannej lehote je povinny vyplacat mzdu?
@andrejkakovac ak nastúpis do prace, môže ti dat výpoveď ak nemá pre teba miesto, ale mal by ti dat odstupné
"Zamestnankyňa, ktorá je na materskej dovolenke, rodičovskej dovolenke ako aj osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajúci sa o dieťa mladšie ako tri roky sú v ochrannej lehote, počas ktorej platí zákaz výpovede zo strany zamestnávateľa."
Táto veta zo ZP je pre mňa kľúčová...a rada by som aby mi ju niekto vysvetlil 🙂 lebo podľa mna výpoveď mi dať nemôže, tam je jediný dôvod a to zrušenie zamestnávateľa a to sa nestalo 🙂
@andrejkakovac ale keď nastúpis do prace nebudeš na rodičovskej dovolenke. Oni ta nemôžu prepustiť pokiaľ si doma, ale ak nastúpis, tak mozu
@andrejkakovac akonáhle sa vrátiš do práce, už nebudeš na rodicovskej dovolenke, teda sa tento paragraf už na teba nevzťahuje (ak teda nie si osamelý rodič starajúci sa o dieťa do 3 rokov). To ze naďalej budeš poberať rodičovský príspevok je bezpredmetné.
@andrejkakovac presne tak - treba si uvedomit, ze poberanie RP nema nic s tym, dokedy budes na RD. Tym padom, ked pojdes do prace, uz nie si na RD ale RP poberas -- tym padom nie si chranena pred vypovedou.
@andrejkakovac ale veď skus, možno nejakú prácu pre teba nájde. Ak nie, tak je to jedno, či ťa prepustí teraz, alebo v apríli.. Dáš si preplatiť dovolenku, a vezmeš odstupné, nárok na podporu ti vznikne...
@andrejkakovac tá veta platí keď si doma akonáhle nastupis do práce stráca význam 🖖
@andrejkakovac Ahoj, uz si nieco riesila? Ja mam podobnu situaciu. V okt2020 by mi mala koncit RD, ale chcem nastupit skor. A moja pozicia bola zrusena. No uz som poslala ohlasenie o navrate sefovi, tak cakam na vyjadrenie, kam by ma umiestnili. Som velmi zvedava ako sa to poriesi, ci nakoniec neostanem este radsej na RD.
@andrejkakovac buď ti ponúkne iné pracovné miesto alebo výpoveď s odstupným. Ak nemá žiadne voľné pracovné miesto tak co by ti dal asi robiť? Ak bolo tvoje pôvodne pracovné miesto zrušené z organizačných dôvodov, tak platí, čo píšem vyššie.