Podivné machinácie s telefónom v novej práci

4. máj 2024

Prišla som sa sem poradiť. 1.6 mám nastúpiť do novej práce (aktuálne som v starej) ale príde mi, že je to tam nejaké.. Zvláštne.
Budem nastupovať na pozíciu obchodný asistent, teda telefón je vec bez ktorej neviem pracovať. Ešte počas pohovoru som sa pýtala ako to riešia a bolo mi povedané, že firma prepláca paušál. Hovorím si ok aj v terajšej práci to máme tak, že buď nám dajú priamo telefón s paušálom alebo ak chceme svoj telefón tak preplácajú náklady.
Minulý týždeň som ten telefón a paušál začala riešiť a nezdá sa mi to. Firma povedala, že si musíšm vybrať paušál iba od ich zmluvného partnera (Telekom) a aj to mali vybratých len pár. Hovorím si okej ale postupne som prišla na to, že všetky tie paušály čo tam majú majú dvojročnú viazanosť, ktorá bude na moje meno, nie na meno firmy. Takže ak by som odišla z firmy tak by som si to musela platiť ďalej čo mi príde hlúposť. Najnižší paušál ktorý si môžem podľa firmy zobrať je 32 eurový. Aj tomu nerozumiem, lebo ak je to teda zmluvný partner tak prečo platím plnú sumu? Pýtala som sa na HR že teda ako to fuguje a povedali mi, že im potom donesiem faktúru a oni mi to preplatia, že je to "ochrana" aby im zástupcovia nenechávali paušály po tom ako ukončia pomer.
Príde mi to extrémne podozrivé keďže doteraz som nala vždy číslo vedené na firmu v ktorej som pracovala. Keď som ukončila pomer, číslo si vzali naspäť a vybavené.

Čo si o tom myslíte?

muchotrafka298
4. máj 2024

No mne toto teda pride zvlastne. Ty mas platit potom 2 roky pausal, ktory nechces, ked odtial odides? A ako Ti to bude firma preplacat? Budes im musiet poskytovat podrobny vypis a oni preplatia iba firemne hovory alebo co? Predpokladam, ze ak je to zmluvny partner, tak potom by cena mala byt nizsia.
U nas je to tak, ze dostavas firemne cislo a telefon. Pri odchode ich vracias, ak chces, mozes si cislo nechat a prepisat na seba (vyberas si ale pausal u operatora, ktoreho aktualne vyuzivame). Kedysi sme prepisovali aj sukromne cisla na firemne, to je ale maximalne nevyhodna vec (cislo sa stava majetkom firmy a nemusi sa Ti vratit). Vacsina ludi u nas ma 2 telefony - firemny a sukromny. Pausal si u firemneho nevyberaju, je dany. U nas viem cislo zrusit okamzite, ak ho nepotrebujeme, ze niekto odide.

domireb
4. máj 2024

Že sú to obyčajní šuflikári. Majú fluktuáciu ľudí, a presne ti to opísali - odchádzajú a nechávajú im paušály..ale tak to majú mať ako firma inak poriešené, na svoje triko. Mám taký pocit, že to nebude jediná lahôdka tohto zamestnávateľa

olimuc
4. máj 2024

Velmi divne, iba v 1 firme som sa stretla s tym, ze preplacali naklady na vlastny telefon (ale pausalna suma rovnaka pre vsetkych bez ohladu na to co mal niekto dobijaci kredit alebo pausal s iphonom a ci clovek pouzivam svoje Stare privatne cislo alebo si kupil nove) v ostatnych v den nastupu dostanes telefon a v posledny den vratis - neriesis ani pausal ani cislo, nic nie je tvoje, ja som dostala sim kartu, kt mal byvaly kolega. Telefon bol novy. . Toto je velmi divne a divna firma … asi by som si rozmyslela nastup

aalt
4. máj 2024

Nepoznam nikoho kto by to takto mal. My mame firemny pausal, "bezne" sukromne hovory v ramci pausalu nikto neriesi. Pri pripadnom odchode zalezi od pozicie, ale vacsinou si cislo moze po dohode aj nechat.

oslo1
4. máj 2024

Velmi divne, ja mam robotny I phone, I pad a laptop. Oni to hromadne nakupia so zlavou, takisto, ked sa mi to pokazi v robote, tak to riesit IT , aj ked mi to padne a pod.
Ja som zdedila start phone po predchadzajicej koleginy. Teraz som dostala novy.
Toto nebude jedi a lahodka vo firmware, ked maju vysoku fluktuaciu, tak by som rozmyslala Nas nastupom.
Ako ti budu preplacat benzin?

egonsk
4. máj 2024

obchodnik s telefonom na sukromnu osobu je prvotriedne suflikanstvo. Lepsie firmy okrem toho, ze maju firemne telefony pre zamestnancov, tak im davaju aj firemne neobmedzene pausaly, lebo ich maju v jednej skupine a tam nezalezi na cisle, mozu ho vymienat, iba sa dodrzuje skupina, takze mozu zamestnancov menit ako chcu a bud stale menia cisla, alebo len existujuce vzdy presunu na noveho, co zaroven u klucovych pozicii predsalen zlepsuje renome, lebo firma, ktora ma 20 roznych cisiel za rok dava menej dovery ako ta, kde aj po 5 rokoch na rovnakom cisle dvihne clovek v rovnakej pozicii, hoci aj ineho mena.

maranco
4. máj 2024

Divná firma, z toho čísla budeš ty volať alebo tebe budú volať zákazníci? To firme nevadí že o to číslo ktoré už budú poznať zákazníci príde ak by si odišla?
Alebo telefón budeš využívať na internet?
Keď tak zober si na kredit, Telekom má virtuál Juro a za 32€ by ti vyšlo 1600 minút, to je mesačne 26 hodín volania.

dadis
5. máj 2024

Nepristupila by som na to. By som povedala, ze sukromny telefon na sluzobne ucely vyuzivat nemozem. Bodka.

melanta
6. máj 2024

Toto sú presne signály, ktoré ti už na pohovore či pri dohadovaní podmienok ukazujú, že firma nie je firma, v ktorej by ľudia chceli pracovať. Seriózna firma by ako posledné chcela, aby zamestnanci s klientmi/zákazníkmi komunikovali súkromným mobilom. Takže ja osobne by som ti navrhla, že povedz, že súkromný mobil a číslo nemieniš využívať na pracovné účely. Nepouži ho ani na jediný hovor. Proste nech ti dajú firemný mobil a firemné číslo a paušál. Nediskutuj, nevyjednávaj. To nie je žiadny benefit, to je štandardný pracovný nástroj tak ako počítač, či stolička so stolom.