Podarilo sa vám po materskej skrátiť si svoj pôvodný úväzok?

17. jún 2021

Podarilo sa vám po materskej skrátiť si svoj pôvodný úväzok ? Alebo nájsť si prácu na čiastočný úväzok ? Prečo je to na Slovensku problém ? Vyplývajú z toho pre zamestnávateľa nejaké nevýhody ?

h2
17. jún 2021

Áno, po návrate z materskej som robila na skrátený úväzok. Zamestnávateľ chcel, aby som sa vrátila do práce skôr, tak som si to dala, ako podmienku.

petamich
17. jún 2021

u nas vo firme je to mozne a aj to kolegyne vyuzivaju bud, ked sa chcu vratit skor alebo sef by ich potreboval alebo skratka chcu zacat menej "zhurta", dokonca mam kolegov chlapov, ktori robia iba 80% atd. - kazdopadne stretla som sa vo svojom okoli aj s tym, ze skor zena nechce, co je logicke, lebo zamestnavatel castokrat ocakava, ze za polovicu platu a polovicu uvazku, dostane plnohodnotneho zamestnanca, co je hlupost a preco by to ta zena robila 🤷‍♀️ o ziadnych nevyhodach zo strany zamestnavatela neviem - ale to sa asi skor vyjadri niektora z kociek, co dovidia aj na druhu stranu

a tiez asi zalezi od typu prace - ja pracujem v IT dodavatelskej firme, kde mame nejake deadliny na aktivity a tam sa da pracovat aj napr. s 1/2 FTE bez problemov ale mozno v inom odvetvi to komplikuje situaciu typu obchod, banka a pod. tazsie sa im planuju sluzby atd.

jaroe
17. jún 2021

Po troch materských sa mi podarilo nájsť prácu na 20 hodín. V pôvodnej práci to nešlo, argumenty boli, že aj ostatní by potom chceli😁 Ako keby som mala dostávať za kratší úväzok plný plat....

vierka82
17. jún 2021

Ja robím na štvrtinový úväzok ako zdravotná sestra

janedoe
17. jún 2021

Mne nedali, ze vraj sa mi to neoplati kvoli dochadzaniu a velkoryso mi nepredlzili zmluvu 😂🙈

ofzuza
17. jún 2021

Hej, v povodnej praci. Najskor 12hod,potom 16, 24, a teraz 30.

hettinka
17. jún 2021

Ano, nastupovala som v 1 roku dieťaťa a mala som polovičný, neskôr 2/3 úväzok. V školstve práca iba ráno, prvý rok na 3 dni v týždni. Neskôr len do obeda, cez prázdniny voľno.

ajka0207
17. jún 2021

Podarilo sa mi skrátiť úväzok. A výhody pre zamestnávateľa sú jediné také že chce teba ako osobu, napr. kvôli tvojej kvalifikácii. inak je to komplikácia keďže Robi papiere že dve osoby na polovičnom namiesto jednej na fultime.

scila
17. jún 2021

Áno, vedenie chcelo aby som sa vrátila, ja som chcela skrátený úväzok aby som stíhala školu, škôlku, tak sme sa dohodli na polovičnom. Ale robim dlhšie ako 4 hodiny denne, kedže škôlka je cez prázdniny zatvorená 6 týždňov, a ja chcem zostať doma, tak si teraz "nadbieham".

mamina321
20. jún 2021

U nás v práci to mame dane v kolektívnej zmluve, že mamičky do 15r dieťaťa si môžu požiadať o skrátený úväzok, či 90, 80, 50%, ale očakávajú že bude robiť celu náplň prace ale adekvátne k úväzku ide o to aj plat dole, takze to moc nevyužívajú, alebo potom záleží aj danej pozície, napr ja robím účtovníctvo a teda môžem pracovať na skrátený, aj si planujem požiadať, nastúpila som v januári po RD, a tým že v tejto korona dobe pracuje muž home office stále, tak on rozvaza deti, tak zatiaľ som na 100%, ale ak by začal chodiť pár dni v týždni do kancelárie, tak to proste nestíham, a planujem si požiadať asi o 30min denne menej, čo bude asi 90% úväzok… mohla by som aj viac, len mi tiež bolo povedané že praca 100%, a mzda podľa úväzku, tak to by som nestíhala.

ajka0207
20. jún 2021

@mamina321 vieš mi prosím vysvetliť čo znamená práca na 100%? Lebo nejak nechápem. Veď keď máš napr. 75% úväzok, tak robíš 75 % práce a dostávas 75% mzdu nie?

luccija
20. jún 2021

@mamina321 takze vydieraju mensi uvazok k tomu mensi plat, ale praca zostane ako pri 100%

mamina321
20. jún 2021

@luccija áno presne tak, cize náplň prace ostáva cela, ale keďže je to hodinová mzda, a robí dotyčná menej, tak adekvátne k tomu úväzku aj mzda 🤦‍♀️ Mne by sa hodil aj ten 80% úväzok, ale nemienim makať a nervovat sa že nestíham, lebo ozaj toho mame dosť, a potom za smiešnu mzdu.

ajka0207
20. jún 2021

@mamina321 ale veď to je na hlavu, veď logicky robím menej hodín, odrobim menej práce nie?

mamina321
20. jún 2021

@ajka0207 áno malo by to tak byt, že keď 75% úväzok, tak aj 75% mzda aj 75% prace, ale realita je bohužiaľ ina. Mne narovinu povedala šéfka ze nemá problém so skráteným úväzkom pokial budem stíhať svoju robotu 😏 aj šéf na personálnom to iste, ešte ja som sa spravila blbá ze keby stíham pri kratšom úväzku celu náplň prace ze či dostanem plnú mzdu ako pri 100% úväzku, ze nie. Myslene to bolo ze zamestnávateľ často súhlasí so skráteným úväzkom ale praca ostáva cela náplň ako pri tom 100%. Ale tak záleží aj čo človek robí. Samozrejme taká predavačka, odrobí a ide domov. Ale ja keď robím účtovníctvo tak komplet cele musím čo robím.

ajka0207
20. jún 2021

@mamina321 tak to sa im divím že vôbec zamestnavaju na plný úväzok, veď zamestnam človek na 4 hodiny denne, roboty mu dám na 8, plat za štyri a ušetril som. (Samozrejme irónia, v skutočnosti je toto do plaču)