Pocity ľudí s nízkymi mzdami - prežívanie a budúcnosť

11. dec 2023

Ahojte,

zaujimalo by ma ako zvladate psychicky, zdrazovanie, zvysovanie cien od byvania, cez potraviny vsetko, ked zarabate 700-800 cisteho? Ako zvladate tuto umelu inflaciu? Chcete urobit krok a odist do zahranicia? Nebojite sa buducnosti, ked platy v beznych odvetviach nijak nerastu a zamestnavatel ani nema zaujem zvysovat, resp. sa skryva za "zlu dobu" a "nie su peniaze"

Prosim piste, len ti, ktori realne zijete z nizkych miezd, nie mamicky, ktorym muz nosi 3000 e domov. Ďakujem

tundra
11. dec 2023

Pisem ten z druhej strany.Odisli sme z Sk pred 10 rokmi.Mam respekt pred vsetkymi,ktori to davaju s vyplatami,ktore si popisala.Aktualne to nie je ani v zahranici, ako to bolo pred par rokmi.Dobrych ludi je nedostatok,to je pravda,ale ludi co prisli von za pracou je tiez vela.Takze dako bolo,dako bude,len mi nebudeme...Viac zarobis,viac minies😉.

zuzanka.zuzu
11. dec 2023

mamičky ktorým muž nosí domov 3000e? a vieš že existujú aj ženy, ktoré tých 3000e vedia priniesť aj samé? 🤦 skús takou by aj ty a máš vyriešené 😉
(chystala som sa pôvodne napísať niečo uplne iné, ale táto posledná veta to zabila 👎)

autor
12. dec 2023

@tundra ano, pocula som, ze "zlate casy" v zahranici uz nie su ake byvavali, chapem, ze su tam vacsie vydavky, ale ten pomer zarobok - vydaje je iny, mna zaujima ten bod zlomu, kedy sa clovek rozhodne zbalit kufor aist zit inde aj napriek strachu

nika523
12. dec 2023

Mám plat 700e manžel 800 a máme všetko nič nám nechýba a nie nebojím sa budúcnosti lebo som žila aj z menej aj keď manžel nemal prácu, vieme sa uskromniť aj ušetriť

autor
12. dec 2023

@nika523 ale asi nemáte hypotéku, tak klobúk dole ako viete vyjst

tundra
12. dec 2023

Bod zlomu nastal,ked vyplata nestacila na hypoteku.

autor
12. dec 2023

@tundra myslela som si o tom hovorím, že tu nielen nezostane nič naviac, ale nepokryje taká suma ani základné veci

tundra
12. dec 2023

Kolko mas rokov?

terry658
12. dec 2023

Ono nemá veľmi význam sa zamýšľať týmto spôsobom. Ak máš rodinu a deti , hypotéku,tak prosto makáš aby si ich uživil. Keď sa dvíhajú ceny,uťahuješ opasok.
Akurát sme s manželom zhodnotili, že naši prastarí rodičia často nemali čo dať deťom do úst. Naše detí majú jedlo,hračiek do pokakania, krúžky. No prosto všetko a nič si tým pádom nevážia.

stanulienkat
12. dec 2023

Drvivá väčšina z nás má takéto platy, bohužiaľ musí to byť veľmi ťažké pre ľudí, ktorí majú hypotéku. Ak hypotéku nemajú a sú dvaja zamestnaní, tak sa z toho dá normálne vyžiť. Ale zaujalo ma tvoje slovné spojenie -umelá inflácia.🤔🙄 Čo to prosím ťa znamená?? Po trojročnom covide a je vojna v Európe- u nášho suseda. Co ti príde na tom umelé? Na tieto dve veľmi významné udalosti je napojených tisíc malých vecí. Na tom umelé v spojitosti s vojnou nie je nič.
Mzdy sa zvysuju, je to zrejme aj v zavislosti, z ktoreho regionu si. A ano, ked si vezmes, co podnikatelia zazivali 3 roky-nemohli pracovat, vyrabat, predavat....a mnohi udrzali ludom pracovne miesta. Pre nich to bola tiez existencna otazka. Nikto to nemal lahke.
A v zahranici prezivali to iste. Tiez tam nedavaju nic zadarmo. Ak mas co ponuknut na pravovnom trhu, je mozne, ze si zvysis zivotnu uroven. Ak ponukas bezne zrucnosti,mozes zostat rovno na Sk.
Pre mna je momentalne najdolezitejsie, ze tu mame zatial mier.

hendikep
12. dec 2023

@terry658 ja vzdy vravim ze dnesnym detom robis sluzbu ked nieco nemaju … a nie len preto ze im to nemozes kupit, ( lebo casto v pohode mozes) ale pre nich samych .. ked clovek vychova dieta ktoremu staci k stastiu malo, tak ma vyhrane.. ( hlavne to dieta )

zmrzlinka2021
12. dec 2023

Autorka,

môj muz nedonesie 3 tisic eur, takze podmienku tohto splnam 😀

Stale si tu hovieme ako prasiatka v zite. Nech to akokolvek zien nepochopitelne, zijeme v jednej top casti sveta, pretoze moct sa najest, mat kde spat, mat teplo doma, mat zdravotnu starostlivost atd - o tom vacsina sveta moze snivat.
Nehovoriac, ze je krasne, ked nemusime na dennej baze utekat do krytov.

Platy ktore uvadzas su nizke, to plne sulhasim, ale osobne si myslim, ze najvacsia depresia prichadza prave s porovnavanim sa a tiez snahou zit zivot ludí s vyssími prijimami, napr. taký slovenský "aspekt" mať za kazdu cenu dom alebo nakupit darceky za stovky eur pod stromcek.

Mozno to znie ako klise, ale ak sa lubite a ste zdravi, mate velmi vela.

bosorkabb
12. dec 2023

Skoro každý začínal na nízkom plate. Prvá skupina išla za vyšším buď si doplnila vzdelávanie, jazyky, zručnosti alebo druhá skupina ktorá nechcela či nemohla a tá ostáva na nižšom plate doteraz.
Mala som možnosť pracovať aj v zahraničí a teda aj tam to nie je med lízať.
Nepoznajú rodičovský príspevok do 3 rokov, nebývajú vo svojich bytoch či domoch. Sú v podnájme celý život. Zdravotnú starostlivosť si veľa krát platia a to nepíšem o 20 eur ale oveľa vyššie čiastky.
Ak máš nízky plat na Slovensku budeš ho mať aj v zahraničí. Okrem toho je tam kopec ľudí ktorý robia aj 2 práce.
Na Slovensku to nie je ružové ale sú krajiny kde by si žiť nechcela.
Takže skús napísať aké máš vzdelávanie, čo vieš robiť a skús popremyslat nad tým aby si sa posunula do lepšej platenej práce.

majkakvet
12. dec 2023

@nika523 je to super. Konecne normalny pristup. Nie, nie kazda zena ani muz maju pravu z 3000 mzdou. Zivot je taky.

hefo
12. dec 2023

Tých 3000 sa myslí v čistom?

subartic
12. dec 2023

@hefo ja myslím že včistom , keď píše že donesie .

subartic
12. dec 2023

Ja mám kamarátku , ktorá je vydatá , má dve deti a pracuje ako účtovníčka v divadle . j . Jej muž je v tom divadle osvetľovač. Ich celkový príjem je okolo 1500 eur. Majú trojizbový byt a splácajú hypotéku , ktorá je momentálne u nich 450 eur. V živote som ju nepočula sa sťažovať že by to nezvládali . Možno aj nezvládajú , ale nikdy u mňa nenariekala ako je všetko drahé a že ledva vyjdú .

nika523
12. dec 2023

My ako deti sme nemali ani štvrtinu z toho čo majú dnešné deti, nemali sme mobili, tablety, internet, káblovku, značkové topánky, nevyvazali sme sa v autách, naši rodičia kupovali len fakt to čo sme potrebovali, nechodili sme na zahraničné dovolenky, nekupovali sme plno dzadov ako sa kupuje dnes a bolo nám dobre

nika523
12. dec 2023

Mne vôbec nevadí že máme s manželom nízke príjmy, mohli by sme mať vyššie ale to by sme museli aj viac robiť, zvyšovať si vzdelanie atď, my to nepotrebujeme vážime si svoj voľný čas a to že sme spolu viac ako nejaké peniaze

nika523
12. dec 2023

A fakt máme všetko čo potrebujeme, chodíme aj na dovolenky samozrejme nie exotické drahé, chodíme na výlety atď

ibatanecnica
12. dec 2023

tak spravila som si školu a neskôr našla lepšie platenú prácu, tých 800 eur už fakt nepostačovalo, ak som nechcela žiť od výplaty k výplate a rátať každý cent.
Dalo sa to, ale mala som toho plné zuby

hefo
12. dec 2023

@subartic Tak poviem žene, aby sem napísala tiež 😉

viera27
12. dec 2023

Umela inflacia? Zaujimave slovne spojenie.

autor
12. dec 2023

@subartic tak ano chapem, bud sa s tym clovke zmieri a preziva, alebo to riesi

ja som na odbornej pozicii a rozmyslam, ze asi by som lepsie zarobila ako predavacka niekde, aj ked by ma taka praca nebavila, preto rozmyslam, ze proste ked deti skoncia skolu sa balime a odideme

anita6666
12. dec 2023

Za 800 € niekto pracuje? 🧐🙈

terry658
12. dec 2023

@anita6666 ja som mala 750 eur pri skrátenom úväzku aby som stíhala deti zobrať zo školy na obed. Človek si musí vybrať či mu je presnejšia rodina alebo peniaze. Niektoré deti sú v škôlke celý deň,no pre ich rozvoj to nie je nič moc, čo si budeme hovoriť.

kacena2022
12. dec 2023

@anita6666 Mám kamarátky čo zarábajú 650 v čistom takže dá sa využiť aj z menej peňazí.

subartic
12. dec 2023

@anita6666 pracuje a nie je ich málo .

autor
12. dec 2023

@kacena2022 veľa ľudí tak žije, smutné je, že aj vo veľkomestách sú také mzdy

luk25
12. dec 2023

@anita6666 napríklad kuchárky či upratovačky v škole či škôlke tvojich detí, alebo aj začínajúca učiteľka. Že toto dokážeš napísať🤦🤦🤦🤦