Počet učiteliek v materskej škôlke

dominika1906
11. aug 2023

Ahojte, som učiteľka v MŠ ktorá pôjde od septembra na dva a pol triedku. Ja budem mať triedu dvoj ročných detičiek s poldennou prevádzkou. Počet detí 14, zatiaľ čo je prihlásených. Chcem sa opýtať koľko učiteliek alebo asistentov by v takomto prípade malo byť na triede? Doteraz to bolo tak, že tam bola jedna učiteľka, ale mala asistenta, a dopomáhala školníčka podľa potreby. Teraz od septembra by som tam ale mala byť sama. Malé detičky budem mať prvý krát a celkom sa bojím, kým sa adaptujú. Mám 22 rokov a začala som súvisle učiť u stredniakov minulý rok. Za odpovede ďakujem.

mogaa
11. aug 2023

@dominika1906 1 učiteľka na 14 detí je žalostne málo.....lebo ano budú aj dni keď tam budú všetky a jedna nemá šancu zvládnuť to s nimi bez pomoci.....či obliekanie keď sa ide von, prezliekanie do pyžama, jedenie....2 roční ešte potrebujú veľa dopomáhať, to nie sú deti čo sa sami oblečú, najedia, poslúchnu na slovo...

slawka2208
11. aug 2023

u nas 1 učitelka na 10 detí plus školníčka a pri raňajkách, obedoch a olovrante kuchárka.

palicka
11. aug 2023

@dominika1906 1 ucitelka. Pri obliekani ti pride pomoct skolnicka, upratovačka...pokial v MŠ posobi pomocna vychovavatelka, mozno budes mat stastie a bude pri tebe. Nie je to ale pedagogicky zamestnqnec, len pomocnicka. Na pobyt vonku ale uz musite by 2

tanyan
11. aug 2023

Trochu som googlila, lebo ma to kedysi zaujímalo, ale medzičasom som zabudla.
Našla som napríklad tento článok, ktorý sa ale odvoláva na neaktuálnu legislatívnu verziu:
https://eurydice.eacea.ec.europa.eu/sk/national...
"... Podľa SK legislatívy je v zariadenia starostlivosti o deti do 3 rokov (v detských jasliach) určená povinnosť dodržať počet 5 detí na jedného zamestnanca. Z celkového počtu zamestnancov detských jasiel musí byť 75 % odborných zamestnancov a zostávajúcich 25 % môžu tvoriť obslužní zamestnanci - kuchárka, upratovačka a pod.."
Nie som si istá či je tento pomer dieťa/zamestnanec aktuálne niekde legislatívne regulovaný... Takisto neviem či sa posudzuje trieda "jasličkárov" ako súčasť materskej školy rovnako ako jasle...

tanyan
11. aug 2023

Môj osobný názor je, že je to neúnosné z ľudského hľadiska, aby bola v triede s akýmkoľvek počtom detí pod 3 roky iba jedna zodpovedná osoba. Už keď si človek predstaví bežnú situáciu, že jednému dieťaťu treba ísť pomôcť na wc a všetky ostatné zostanú v triede bez dozoru!? Nehovoriac o tom, že učiteľka akoby nemala právo ani si odskočiť na wc. ☹

elmivelmi
11. aug 2023

@palicka upratovacka ma pomahatto je hrozne,chuda upratovacka zneuzivana na kadejake prace,snad jej ta skolka aj priplati za to pomahanie.

laurita285
11. aug 2023

@tanyan často "lukratívne súkromné jasle" ktoré mimochodom stoja majland... 1 učiteľka na 21 detí, poobede keď sa dokonca triedy spájajú tak aj jedna učiteľka na 30detí (menej ako 3 ročné deti ) 😀

eliska13
11. aug 2023

@elmivelmi kde som mala deti tak upratovačka ráno poumyvala, keď bolo mokro, cez obed vysavala a pomáhala učiteľkám.Co tam mala celý deň robiť?
@dominika1906 dcéra chodila ako 2,5 r a bola učiteľka, asistentka pri 12 detoch

elmivelmi
11. aug 2023

@eliska13 upratovat.To je podla mna zneuzivanie,ak tak malindst o jednu ucku naviac.

palicka
11. aug 2023

@tanyan ale to bolinjasle a tam neslo len o pedaggickych zamestnancov. Predpokladam, ze sa pytala na MŠ.

palicka
11. aug 2023

@elmivelmi ano, dokonca to maju casto v pracovnej naplni. Inac by im casto.podla pokynu na normu upratovacskych prac nevysiel 100% úväzok

palicka
11. aug 2023

Asistentka je casto v triede, kde su deti zo SZP alebo nejake dieta so zdravotnym znevyhodnenim. Pokial su vsetko intaktne deti, asistentku nedostanu. Momentalne snad pomocna vychovavatelka, ale aj to vidim skor nerealne.

elmivelmi
11. aug 2023

@palicka ok tak nech ich hodnotia z polovice uvazku ako uciteoky

slavomira236
11. aug 2023

@dominika1906 dcerka zacinala ako 2,5 rocna vela deti bolo aj 2rocnych bolo ich 20spolu. A bola jedna ucitelka od rana do 2hej druha od 10tej do 16stej

domak2
11. aug 2023

Akože nevyznám sa ale jedna osoba na 14 dvojročných deti mi príde ako zle sci-fi. Už keby jej len zle prišlo a odpadla, tak teraz co? Deti jej budú dávať prvú pomoc?

kiki68
11. aug 2023

@dominika1906 1 ucitel a 1 asistent musi byt, 14 deti do 3 rokov je pocitane 1 dieta za dve, cize je to ako mat na jedneho 28 deti. Je to skrz bezpecnost. Ako ides na wc, ked mas 14 deti v triede? Lebo ofiko nesmies ist inde, musis byt vzdy medzi dverami.

kiki68
11. aug 2023

@domak2 kvoli tomu to tak byt nesmie prave, keby napr mne sibne a nieco spravim dietatu, nieco sa stane, tak nemam ani svedka, ale zaroven ani nikoho, kto by pomohol. A ked sa nieco stane, tak tam ide o protokol a ten musi podpisat svedok

palicka
12. aug 2023

@kiki68 nemas spravne informacie. V MŠ sa žiadne dieta nepocita ako 2, prave naopak. Dvojrocne do MŠ nechcu brat a beru len v pripade volneho miesta, rodicia platia vyssie skolne, l2bo pokial.dieta do 15.9. (datum.dolezity pre financovanie) nedovrsi 3 roky, nedostanu na nho peniaze.

palicka
12. aug 2023

@elmivelmi ale tak zas neprehanajme. Ak p.upratovacka pomoze obut 6 deti, nestravi pri tom predsa 4 hodiny. Aj ked je v oddeleni zapisanych 14 aj 20 deti, nikdy sa nestane, ze budu všetky. Rozumiem, ze sa Vam/ nam nepaci 1 ucitelka, suhlasim s tym, ze pomocna vychovavatelka by tu mala byt skrz vek deti, ale ufinancovat to, sa proste neda...
S p.upratovackou sme boli vzdy tím. Led potrebovala ona pomoc (odbehla na.pohreb, k lekarovi...), tak.som.si pomedzi to, ako deticky jedli, poutierala stoly, upratala ak vyliali polievocku...aby to zas necakalo.na nu. Myslim, ze ak.su normalne ludsky nastavene vztahy, krasne sa dohodnu

luccija
12. aug 2023

@palicka podľa mňa @kiki68 to myslela, že psychicky a fyzicky sa rátajú malé deti ako za 2.Su dediny kde s radosťou vezmú malé deti pod 3r, lebo by inak museli zatvoriť, lebo nemajú deti.Moja kamarátka je pri NZ a tam majú pomiesanu jednotriedku 2-6 r.len nech fungujú a majú čo najmenej učiteliek, ale aj deti je málo.
@elmivelmi tá upratovačka naozaj nemá veľa práce a neviem prečo by mala byť platená ako pedadog.Vsade v škôlkach to tak je my sme stravu dovážali a pani čo vydávala obedy okrem desiatej a obedu nemala čo robiť.Olovrant sme dávali same aj nakladali umývačku ona odchádzala o 14:30
V škôlke kto má ruky pomáha dokedy sa nezmenia pravidlá a tabuľky bude to tak.

jar_ka
12. aug 2023

Ja som sa nestretla v žiadnom zákone ani vyhláške s tým, že deti mladšie ako 3roky sa počítajú ako 2. Ak je to niekde uvedené, tak si to rada naštudujem. Počet detí v triede môže byť znížený najviac o 2 iba v prípade, ak je zaradené dieťa so zdravotným znevýhodnením alebo s nadaním.
Čo sa týka počtu na jednu učiteľku, tak v triede detí 2-3r. môže byť maximálne 18detí, počet sa však môže navýšiť ešte o 3 deti (napr. ak je veľký záujem rodičov a mš má kapacitu). V triede s poldennou výchovou a vzdelávaním vykonáva výchovno-vzdelávaciu činnosť jedna učiteľka. Počas pobytu vonku, napr. vychádzka, zodpovedá za deti vo veku 2-3r. jedna učiteľka a ďalší zamestnanec MŠ 🙂

zuzana76
12. aug 2023

@elmivelmi nie ako ucitelky, ale asistentky, predpokladam, ze vyucovaciu cinnost nevedu, len vypomahaju s obliekanim a na zachod

palicka
12. aug 2023

@zuzana76 plat maju plus monus rovnaky. Akurat ta asistentka ako pedagogicky zamestnanec musi mat ped.vzdelanie

zuzana76
12. aug 2023

@palicka ved viem, ale upratovacka nemoze byt kvalifikovana v tej kategorii, kedze nesplna kriteria a v skolke naozaj len vypomaha s obliekanim a obsluznymi cinnostami, nezasahuje do vychovno-vzdelavacieho procesu, to bola ironia ta moja poznamka na margo prispievatlky, ze maju byt platene ako ucitelky, ak im vypomahaju a viem,ze plat je nizky aj u uciteliek a zodpovednost neporovnatelna

dominika1906
autor
12. aug 2023

Ďakujem všetkým za odpovede. Ani ja som sa o tomto prípade nikde nedočítala. Tak už len to rozdýchať predýchať a dobre bude. Kontaktovala som riaditeľku MŠ a tá mi vysvetlila, že mi tam bude pri detičkách pomáhať školníčka. Pri prezliekaní, jedení a vychádzkach. Takže takto je to celkom únosné. V prvom rade asi šiel skôr o šok. Lebo ako ste povedali toľko detí maličkých na jednu osobu je veľa. A keďže budem mať drobcov prvý krát tak mi vlasy začali stáť dupkom. 😁

kiki68
12. aug 2023

@palicka tam ide o narocnost a samostatnost dietata, nemozes mat 30 deti na 1 cloveka od 3 mes po 2,5 roka veku. Pokial ide o zmiesanu triedu, moze tam byt dieta od 2,5 roka. Neviem si predstavit toto skrz bezpecnost byt sama na vela malych deti. Preto to bolo v jasliach ( tej triede vzdy ako dve deti pocitane). Neviem ako to mate teraz, neslo o statne skolky. Tie deti pod 2,5 roka ani nemaju ako prijat myslim.

palicka
13. aug 2023

@kiki68 prepac, ale ziadna vyhlaska nehovori o tom napocte x2 deti. A pokial viem, ani nehovorila, kedze ako sama pises, v minulosti boli pre deti do 3 rokov detské jasle MŠ až od 3 rokov. Žiaľ, realita je skutočne taka, že sa otvara oddelenie 2-3 rocnych detí. A teda nikdy som.nwzazila v statn3j MŠ 2 ucitelky subezne, naozaj je to kompenzovane len pomocnym personálom.