Ahojte, som učiteľka v MŠ ktorá pôjde od septembra na dva a pol triedku. Ja budem mať triedu dvoj ročných detičiek s poldennou prevádzkou. Počet detí 14, zatiaľ čo je prihlásených. Chcem sa opýtať koľko učiteliek alebo asistentov by v takomto prípade malo byť na triede? Doteraz to bolo tak, že tam bola jedna učiteľka, ale mala asistenta, a dopomáhala školníčka podľa potreby. Teraz od septembra by som tam ale mala byť sama. Malé detičky budem mať prvý krát a celkom sa bojím, kým sa adaptujú. Mám 22 rokov a začala som súvisle učiť u stredniakov minulý rok. Za odpovede ďakujem.
u nas 1 učitelka na 10 detí plus školníčka a pri raňajkách, obedoch a olovrante kuchárka.
@dominika1906 1 ucitelka. Pri obliekani ti pride pomoct skolnicka, upratovačka...pokial v MŠ posobi pomocna vychovavatelka, mozno budes mat stastie a bude pri tebe. Nie je to ale pedagogicky zamestnqnec, len pomocnicka. Na pobyt vonku ale uz musite by 2
Trochu som googlila, lebo ma to kedysi zaujímalo, ale medzičasom som zabudla.
Našla som napríklad tento článok, ktorý sa ale odvoláva na neaktuálnu legislatívnu verziu:
https://eurydice.eacea.ec.europa.eu/sk/national...
"... Podľa SK legislatívy je v zariadenia starostlivosti o deti do 3 rokov (v detských jasliach) určená povinnosť dodržať počet 5 detí na jedného zamestnanca. Z celkového počtu zamestnancov detských jasiel musí byť 75 % odborných zamestnancov a zostávajúcich 25 % môžu tvoriť obslužní zamestnanci - kuchárka, upratovačka a pod.."
Nie som si istá či je tento pomer dieťa/zamestnanec aktuálne niekde legislatívne regulovaný... Takisto neviem či sa posudzuje trieda "jasličkárov" ako súčasť materskej školy rovnako ako jasle...
Môj osobný názor je, že je to neúnosné z ľudského hľadiska, aby bola v triede s akýmkoľvek počtom detí pod 3 roky iba jedna zodpovedná osoba. Už keď si človek predstaví bežnú situáciu, že jednému dieťaťu treba ísť pomôcť na wc a všetky ostatné zostanú v triede bez dozoru!? Nehovoriac o tom, že učiteľka akoby nemala právo ani si odskočiť na wc. ☹
@tanyan často "lukratívne súkromné jasle" ktoré mimochodom stoja majland... 1 učiteľka na 21 detí, poobede keď sa dokonca triedy spájajú tak aj jedna učiteľka na 30detí (menej ako 3 ročné deti ) 😀
@elmivelmi kde som mala deti tak upratovačka ráno poumyvala, keď bolo mokro, cez obed vysavala a pomáhala učiteľkám.Co tam mala celý deň robiť?
@dominika1906 dcéra chodila ako 2,5 r a bola učiteľka, asistentka pri 12 detoch
Asistentka je casto v triede, kde su deti zo SZP alebo nejake dieta so zdravotnym znevyhodnenim. Pokial su vsetko intaktne deti, asistentku nedostanu. Momentalne snad pomocna vychovavatelka, ale aj to vidim skor nerealne.
@dominika1906 dcerka zacinala ako 2,5 rocna vela deti bolo aj 2rocnych bolo ich 20spolu. A bola jedna ucitelka od rana do 2hej druha od 10tej do 16stej
Akože nevyznám sa ale jedna osoba na 14 dvojročných deti mi príde ako zle sci-fi. Už keby jej len zle prišlo a odpadla, tak teraz co? Deti jej budú dávať prvú pomoc?
@dominika1906 1 ucitel a 1 asistent musi byt, 14 deti do 3 rokov je pocitane 1 dieta za dve, cize je to ako mat na jedneho 28 deti. Je to skrz bezpecnost. Ako ides na wc, ked mas 14 deti v triede? Lebo ofiko nesmies ist inde, musis byt vzdy medzi dverami.
@kiki68 nemas spravne informacie. V MŠ sa žiadne dieta nepocita ako 2, prave naopak. Dvojrocne do MŠ nechcu brat a beru len v pripade volneho miesta, rodicia platia vyssie skolne, l2bo pokial.dieta do 15.9. (datum.dolezity pre financovanie) nedovrsi 3 roky, nedostanu na nho peniaze.
@elmivelmi ale tak zas neprehanajme. Ak p.upratovacka pomoze obut 6 deti, nestravi pri tom predsa 4 hodiny. Aj ked je v oddeleni zapisanych 14 aj 20 deti, nikdy sa nestane, ze budu všetky. Rozumiem, ze sa Vam/ nam nepaci 1 ucitelka, suhlasim s tym, ze pomocna vychovavatelka by tu mala byt skrz vek deti, ale ufinancovat to, sa proste neda...
S p.upratovackou sme boli vzdy tím. Led potrebovala ona pomoc (odbehla na.pohreb, k lekarovi...), tak.som.si pomedzi to, ako deticky jedli, poutierala stoly, upratala ak vyliali polievocku...aby to zas necakalo.na nu. Myslim, ze ak.su normalne ludsky nastavene vztahy, krasne sa dohodnu
@palicka podľa mňa @kiki68 to myslela, že psychicky a fyzicky sa rátajú malé deti ako za 2.Su dediny kde s radosťou vezmú malé deti pod 3r, lebo by inak museli zatvoriť, lebo nemajú deti.Moja kamarátka je pri NZ a tam majú pomiesanu jednotriedku 2-6 r.len nech fungujú a majú čo najmenej učiteliek, ale aj deti je málo.
@elmivelmi tá upratovačka naozaj nemá veľa práce a neviem prečo by mala byť platená ako pedadog.Vsade v škôlkach to tak je my sme stravu dovážali a pani čo vydávala obedy okrem desiatej a obedu nemala čo robiť.Olovrant sme dávali same aj nakladali umývačku ona odchádzala o 14:30
V škôlke kto má ruky pomáha dokedy sa nezmenia pravidlá a tabuľky bude to tak.
Ja som sa nestretla v žiadnom zákone ani vyhláške s tým, že deti mladšie ako 3roky sa počítajú ako 2. Ak je to niekde uvedené, tak si to rada naštudujem. Počet detí v triede môže byť znížený najviac o 2 iba v prípade, ak je zaradené dieťa so zdravotným znevýhodnením alebo s nadaním.
Čo sa týka počtu na jednu učiteľku, tak v triede detí 2-3r. môže byť maximálne 18detí, počet sa však môže navýšiť ešte o 3 deti (napr. ak je veľký záujem rodičov a mš má kapacitu). V triede s poldennou výchovou a vzdelávaním vykonáva výchovno-vzdelávaciu činnosť jedna učiteľka. Počas pobytu vonku, napr. vychádzka, zodpovedá za deti vo veku 2-3r. jedna učiteľka a ďalší zamestnanec MŠ 🙂
@palicka ved viem, ale upratovacka nemoze byt kvalifikovana v tej kategorii, kedze nesplna kriteria a v skolke naozaj len vypomaha s obliekanim a obsluznymi cinnostami, nezasahuje do vychovno-vzdelavacieho procesu, to bola ironia ta moja poznamka na margo prispievatlky, ze maju byt platene ako ucitelky, ak im vypomahaju a viem,ze plat je nizky aj u uciteliek a zodpovednost neporovnatelna
Ďakujem všetkým za odpovede. Ani ja som sa o tomto prípade nikde nedočítala. Tak už len to rozdýchať predýchať a dobre bude. Kontaktovala som riaditeľku MŠ a tá mi vysvetlila, že mi tam bude pri detičkách pomáhať školníčka. Pri prezliekaní, jedení a vychádzkach. Takže takto je to celkom únosné. V prvom rade asi šiel skôr o šok. Lebo ako ste povedali toľko detí maličkých na jednu osobu je veľa. A keďže budem mať drobcov prvý krát tak mi vlasy začali stáť dupkom. 😁
@palicka tam ide o narocnost a samostatnost dietata, nemozes mat 30 deti na 1 cloveka od 3 mes po 2,5 roka veku. Pokial ide o zmiesanu triedu, moze tam byt dieta od 2,5 roka. Neviem si predstavit toto skrz bezpecnost byt sama na vela malych deti. Preto to bolo v jasliach ( tej triede vzdy ako dve deti pocitane). Neviem ako to mate teraz, neslo o statne skolky. Tie deti pod 2,5 roka ani nemaju ako prijat myslim.
@kiki68 prepac, ale ziadna vyhlaska nehovori o tom napocte x2 deti. A pokial viem, ani nehovorila, kedze ako sama pises, v minulosti boli pre deti do 3 rokov detské jasle MŠ až od 3 rokov. Žiaľ, realita je skutočne taka, že sa otvara oddelenie 2-3 rocnych detí. A teda nikdy som.nwzazila v statn3j MŠ 2 ucitelky subezne, naozaj je to kompenzovane len pomocnym personálom.
@dominika1906 1 učiteľka na 14 detí je žalostne málo.....lebo ano budú aj dni keď tam budú všetky a jedna nemá šancu zvládnuť to s nimi bez pomoci.....či obliekanie keď sa ide von, prezliekanie do pyžama, jedenie....2 roční ešte potrebujú veľa dopomáhať, to nie sú deti čo sa sami oblečú, najedia, poslúchnu na slovo...