Koľko pohovorov ste absolvovali, kým ste si našli pracovné miesto? Už dlho reagujem na ponuky, zatiaľ som reagovala asi na 90 pracovných miest, z čoho vyšlo 8 pohovorov, budúci týždeň ma ešte 2 čakajú, ale šiestimi som neprešla a už celkom strácam nádej. Ako ste sa pripravovali? Čím ste ohúrili zamestnávateľov? Mali ste pripravené nejaké top vychytávkové odpovede? Ja som sa pripravovala celé dni, mám napozerané obrovské množstvo videí na akú otázku čo a ako odpovedať, čomu sa vyhnúť, čo spomenúť, na čo sa zamerať, čo preskočiť, no napriek tomu vždy ten istý feedback. Iný uchádzač bol lepší fit na danú pozíciu.
Jasné, stane sa dva, tri krát.ale 6x za sebou??? to mi príde veľmi zvláštne. Niečo robím zle no neviem čo. Ak máte niekto podobnú skúsenosť, tak poraďte, ako ste to riešili, či ste boli niekde na preškolení, koučovaní, či ste si platili nejaké kurzy na hľadanie práce. Chcela by som prestať robiť tie chyby, ktoré očividne robím, mať možnosť sa zamestnať. Ďakujem
ieco nerobis dobre ked takto to mas v ba kde ue najviac prace
mas prax? na ake pohicie reagujes ? niekedy maju ludia velke oci a reaguju tam kde nesplnaju poziadavky
@loginexistuje keby nesplnala, tak ju asi ani nezavolaju.
Tri pohovory a na vsetkych troch prijata, priprava ziadna podla mna po 10tich minutach vedia odhadnut cloveka
Ako si na tom s jazykmi? Na tomto to casto pada, ze uchadzac si uvedie povedzme uroven B2 a realne zo seba nedokaze dostat dve vety, ked sa ho na pohovore nieco opytaju...potom takyto uchadzac nema sancu prejst, lebo ten jazyk realne potrebuju. Popracovanim na jazykoch mozes rozhodne zvysit svoju konkurencieschopnost na trhu prace.
Ked som si naposledy hladala prácu zo 6 pohovorov som mala 3 ponuky.
Podľa mňa nejde ani tak o to ako sa pripraviť, ale odvetvie a tvoje skúsenosti. Keď si atestovany lekár, Java developer či elektrotechnický inžinier, máš pohovor v suchu ešte pred príchodom.
Pri iných pozíciách ide hlavne o skúsenosti- či si v podobbej oblasti robila, robila v rovnakom systéme, poznáš vyžadované jazyky. A samozrejme, sú pozície na ktoré aplikuje aj 500 ľudí ( administratívne bez predchádzajúcej skúsenosti) a tam je štatisticky málo pravdepodobné uspieť.
Ďalší faktor sú behavioralne otázky- práve tam personalista zistí či vieš robiť pod stresom, v teame, dotahujes veci. Väčšina personalistov overuje dokola 7 kľúčových kompetencii. Vieš sa na ne pripraviť prostredníctvom kariérneho poradenstva, cvičného pohovu atď, to nie je vec čo si pozrieš na videu, pretože personalista inak položí otázku a prekukne ťa.
@elementissa asi zalezi od odboru, ja som nikdy nemala problem. Co mas vystudovane?
Asi zalezi od oboru, ja som mala v zivote styri pohovory a styri zamestnania tym padom vzdy ma vzali, mozno je to tym, ze som sa hlasila na vhodnu poziciu, mozno "charizma" boh vie... nikdy som sa na pohovor nepripravovala, odpovedala spontanne, radsej sme sa spolu zasmiali ako nejake vykonstruovane "spravne" odpovede. Firmy maju radi pozitivnych ludi s planmi do buducna. Ale ako pise kocka vyssie, zalezi od odboru, nas je strasne malo v obore, chodia aj konkurencne ponuky priebezne,
Tak reagujem na obycajne monkey jobs za 1000€ v hrubom. Nesnazim sa byt manazerka galaxie. Obycajne entry level pozicie, ktore ti bude robit aj opicka, ked ju to naucis. Proste nic extra
@elementissa ťažko poradiť možno nesadnes nie si im sympatická, nemáš potrebné skils, nevieme kam sa hlásis?...
Tak najprv som odpovedala spontanne, tak ako som to citila, ale to som nepochodila. A potom som zistila, ze som spravila plno chyb, pri tych "spontannych" odpovediach. Napriklad som povedala, ze z prvej prace som odisla preto, ze som tam mala sikanujucu manazerku, nie ten vyzadovany sugar coat, ako je to hrozna skoda, ze som odtial odisla, ale grass is greener on the other side a nevidela som tam pre seba uz dalsie karierne moznosti. Potom na inom pohovore, ked sa ma pytali ako si predstavujem idealneho manazera som im povedala to, co som citila a ako som to vnimala, ale bohuzial, taka predstava je neziaduca. Dalej som spravila chybu, lebo som povedala, ze momentalne si hladam pracu, pretoze ucenie ma neuzivi (popravde) a uz dvihali obocia.. Proste ja vzdy poviem nejaku uprimnu blbost. Napriklad, ze ked som manazovala prevadzku v obchode, tak som dievcatam davala dobre a zle puntiky ako detom, lebo sa s nimi inak nedalo (ani po dobrom ani po zlom). Potom som zasa povedala kravinu, ze vo svojom odbore som si nenasla pracu, lebo moj odbor je viazany na zivnosti a skusala som uz hladat si klientelu priamo, ale neslo mi to, lebo na to nemam povahu. Takisto som sa preriekla v tom, ze praca, ktoru som mala predtym mi nesla, pretoze si vyzadovala aktivne obvolavanie klientov a ja mam fobiu z telefonovania. A proste take vselijake traposiny. Potom som pochopila, ze kazdy chce zamestnat nadcloveka, ktory vsetko vie a nikdy v zivote nemal ziadny problem s nicim a vo vsetkom je perfektny. A ja bohuzial nie som dokonala.
Co sa tyka jazykov, nie je problem. 2 svetove jazyky ucim. Co sa tyka behavioralnych otazok- ako vystudovany psycholog viem, co sa personalista pyta este skor nez dokonci otazku. Ja som sa ich v skole tiez ucila
@elementissa jednou jedinou chybou je, že sa riadis napozeranymi videami a dufas že kouč či školenie ,,ako zvládnuť pohovor,, ti pomôže.
Ver tomu že práve vďaka tomu posobis neprirodzene, klamne, nedoveryhodne, ľudia z teba jednoducho cítia že nie si sama sebou, že ideš len naučené frázy a toto nikto nepotrebuje.
@elementissa zle zle. Treba sa lepšie pripraviť. Nehľadás prácu preto, že chceš lepšiu placu, ale preto ze ta ta práca zaujíma, chceš uplatniť skúsenosti a bla bla.. Určite nespomínaj žiadne zlé vzťahy, ani so šéfom, budeš pôsobiť ako konfliktny človek. To už nikoho nebude zaujímať, ze tvoja bývalá šéfka bola psychopatka. A žiadna pozícia z telefonovania a ani ničoho. Skoro v každej práci treba aspoň občas telefonovať, ale keď povieš že máš fóbiu, môžu chytiť fóbiu z teba, ze si budeš vyberať co chceš robiť a co nie. Menej úprimnosti, viac sa priprav, však väčšinou sú tie otázky o tom istom. A hlavne pozitívne, žiadne fóbie, problémy, konflikty nespomínaj, aj keby si bola sériový vrah. Ja kebyže som na pohovoroch úprimná, tak by kukali s otvorenými ústami a nikam by ma nevzali. Ak to nie je tvoja pozícia snov, trochu nadšenia z novej prace asi budeš musieť predstierať. A samozrejme ze hľadáš stabilné zamestnanie a menis prácu, lebo tá nová ta zaujala... ale aj o starej treba hovoriť dobre, čo si dosiahla, aké ste mali dobré vzťahy, čo si sa naučila a mohla by si to zúročiť.. No drz sa, úsmev, pekne oblečenie, trochu nadšenia a vyjde to 🙂😉
@rmm toooo som presne povedala na tom predchadzajucom a aj tak ma neposunuli. Lebo to som sa presne dozvedela z mojho prieskumu a hodin stravenych na Youtube na channeloch roznych hiring managerov.
Urcite menej uprimnosti na pohovore, je to cudzi človek ktory ta bude hodnotiť na zaklade par viet, nebude sa na to pozerat s nadhľadom aj ak si to ty nemyslela uplne vazne, ten človek ta nepozna a moze si spravit zlý usudok. Povedz nejaku neutralnu odpoved oreco si odišla z predošlého zamestnania (zke cestovanie, zla pracovná doba, alebo nieco take). Nie realne problemy co ti robilo problem a co ti vadilo. Plus nic negativne na predošlého zamestnávateľa lebo to evokuje dojem, ze aj na nich raz budes niekde inde nadavat
@elementissa este skus hladat tak, ze nebudes mat pohovor s personalistom, lebo ten vie vacsinou o tej praci velke prd a honi si ego trapnymi otazkami typu "kde sa vidite o x rokov". Hned poznat rozdiel, ked sa na pohovore bavis s clovekom co tu robotu aj robi nez s niekym, kto tak nejak tusi o co asi tak ide a ma akurat popis prace.
@podmostom no ale ved to som napisala, ze som sa pripravovala dni. Tyzden som stravila na nete, presla som si cca 150 otazok a vytvorila k nim personalizovane odpovede by the book k tej danej pozicii. To som reagovala na margo toho, co komentujuce vyssie pisali, ze sa nikdy nepripravovali a vsade ich vzali a treba byt len uprimny. No HM to tak nevidia. Preto som na margo toho pisala, ako to dopadlo, ked som bola "uprimna". A nadsenia som mala tiez dost, mozno na nich az prilis, aj to je mozne. Jednoducho som len chcela vediet, ako sa ludia pripravuju a ako dlho im to zvycajne trva, ci trvalo, kym si nasli novu pracu. A ci sa niekto ocitol v podobnej situacii. Samozrejme som predpokladala, ze sa tu vsetci nadludia zidu a povedia mi, ako kazdu pracu dostali na prvy krat- to som ocakavala. A zaroven som dufala, ze mi napise aj nejaky zufalec, ktory stal v mojich topankach a ako vyriesil to, ze bol nezamestnatelny, lebo nebol dostatocne dokonaly
@ofzuza tak neviem celkom, ci si mozem vyberat :D koho mi pridelia na pohovor :D ale s personalistkou som mala iba jeden, inak som mala pohovory s leaderkami toho timu, kde som bola na pohovore. Na tom vcerajsom som mala dve dievcata z Zurichu, co v ramci svojho oddelenia maju vlastny projekt a potrebuju jedneho team membera v Bratislave a s nimi som mala interview.
@klip0 jasne, ved ja som to napisala na ilustraciu, preco som stravila tolko casu pripravou, aby som sa takymto otazkam vyhla, lebo tak som odpovedala, ked som isla na pohovor so "spontannymi" odpovedami. Ale to boli 2 pozicie. Inde som uz sla "by the book"
@elementissa ked ides cez roznych head hunterov, personalne agentury atd.. Ale ked pises, ze s personalistami to nebolo, tak problem bude inde. Neposobis povysenecky? Trosku sa mi to tak javi tuna z diskusie...
@jankapepe no, tak potom sa mozem ist rovno zabit. Lebo ked som uprimna, tak cau, lebo nikto nechce uprimneho zamestnanca a ked sa pripravim a pripravim si personalizovane odpovede ku vsetkym moznym otazkam priamo na danu poziciu a stravim tyzden pripravou, tak to je tiez zle. Tak asi mi ine neostava, len sa podrezat a skoncovat s takym zivotom. Aky je moj purpose, ak sa neviem ani na uplne zakladnu poziciu zamestnat? To tu vobec nemusim byt. Zbytocna entita co iba zbytocne zatazuje planetu a obera ju o zdroje
@elementissa vobec nemaj taketo myslienky, teraz je všeobecne tazsie s pracou kvoli korone, viac kudi hlada zamestnanie
@rmm jasne, to presne aj robim 🙂 ale dakujem kazdopadne za potvrdenie, ze tak to ma byt. Nie, ze by som mala tliachat hluposti bez pripravy a vsadit to na "sarm". Tak som sa to presne do bodky naucila a tak to robim. Ale napriek tomu nemam uspech, takze do toho vstupuju asi aj ine faktory.
@rmm lahke povedat, tazsie spravit ;) uz som teraz v trochu horsom psychickom rozpolozeni, kedze si uz mesiace hladam pracu a sme na tom financne velmi zle. Vies, uprimne, nebavi ma taky zivot. Ani trosku
Okrem prveho hned po skole ma vsade vzali. Dopredu som si chystala odpovede na mozne otazky, ale ziadne speci skolenia, ani videa som nepozerala. Proste uprimne odpovede.
Co sa tyka teba, tak mozes byt prekvalifikovana, mozes pytat privysoku mzdu, vadi im, ze mas deti alebo sa vzdy najde niekto lepsi. Hlavu hore, nieco sa urcite podari.