Počet paragrafov na kalendárny rok pri zmene zamestnania

petulikt
6. apr 2017

Ahojte,

Neviem nikde na internete najst v zakonniku prace odsek ktory sa tyka poctu paragrafov na kalendarny rok. Viem ze zamestnanec ma narok na 7P na seba a 7P na rodinneho prislusnika, no co sa deje v pripade ze napriklad v aprily zmenim zamestnanie, mam narok na novy pocet paragrafov alebo sa berie do uvahy aj pocet P vycerpanych v predoslom zamestnani?

Dakujem za radu

sissy27
6. apr 2017

@petulikt nový zamestnávateľ nemá odkiaľ vedieť, koľko paragrafov si si čerpala u predošlého, toto nejde cez sociálku ani nič, je to len evidencia v rámci firmy, čiže kľudne môžeš čerpať znova...

buba08
6. apr 2017

@petulikt ja som menila zamestnanie v auguste, v predošlom mi povedali to iste ako uvádza @sissy27 a v novom mi povedali, ze mam narok iba na alikvotnu časť paragrafov, Vyratala mi to na niečo cez 2 dni, ci je to skutočne tak neviem a nemala som záujem sa s ňou handrkovat, kedže som nova a mam zmluvu na dobu určitú

petulikt
autor
6. apr 2017

hm no v tom to je , ze nikto nevie ako to je, najlepsie by to bolo najst v zakonniku prace aj ked neviem ci taka cast tam vobec je :(

ella2015
6. apr 2017

@petulikt je to tak ako píše @buba08 tento zamestnávateľ síce nevie kolko si čerpala u toho pred tým ale patrí Ti už len alikvotná časť, je to presne ako s dovolenkou tiež nemáš nárok na 25 dní ak si nastúpila od apríla

mon895
6. apr 2017

Ked nie je odpracovany cely rok vo firme mas narok len na alikvotmu cast

alenah31
6. apr 2017

@petulikt zamestnavatel moze urcit, ze ak prac. pomer vznikol v priebehu kal. roka pracovne volno s nahradou mzdy (navsteva lekara ci doprovod) sa poskytne v rozsahu najmenej jednej tretiny naroku za kalend. rok za kazdu zacatu tretinu kal. roka trvania prac. pomeru. Cize ak nastupis v aprili zamestnavatem moze urcit v tvojom pripade 5 dni (7:4 stvrtroky x 3, zaokruhluje sa vzdy nahor). Zamestnavatelovi je jedno kolko ste cerpali pred tym, jeho zaujima iba vas narok v novom zamestnani.

alexska
6. apr 2017

@petulikt pravdu?nastupis dom noveho zamestnania a uz sa pytas na paragrafy?bieda...takeho zamestnanca by som veru nechcela...

ella2015
6. apr 2017

@alexska Odpoveď za 100bodov 👍🏻

sasa1310
7. apr 2017

@sissy27 no nie je pravda. Ak nastúpi trebárs od 1. júla, tak už nemá nárok na 7 paragrafov na seba, ale už len 3,5. Takisto dovolenku nemôže mať na celý rok.
Takže či vie zamestnávateľ alebo nevie, nesmie dať viac ak mu patrí alikvotná časť za obdobie

sasa1310
7. apr 2017

a na dovolenku máš nárok tiež na alikvotnú časť a je jedno či si si tú časť vyčerpala začiatkom roka alebo nie

eeffka
7. apr 2017

@sissy27 zakonik prace §141

(6) Zamestnávateľ môže určiť, že ak pracovný pomer zamestnanca vznikol v priebehu kalendárneho roka, pracovné voľno s náhradou mzdy z dôvodov uvedených v odseku 2 písm. a) prvom bode a písm. c) prvom bode sa poskytne v rozsahu najmenej jednej tretiny nároku za kalendárny rok za každú začatú tretinu kalendárneho roka trvania pracovného pomeru. Celkový nárok podľa prvej vety sa zaokrúhli na celé kalendárne dni nahor

Inak toto je naozaj vyborna otazka v skusobnej dobe, dalsia je kedy budu premie a ake bonusy dostanem 🙂

majusqa77
7. apr 2017

suhlas s @eeffka, mne to sem neslo nakopirovat... ..takze ak ma zamestnavatel internu smernicu o krateni paragrafov, vtedy moze kratit... avsak ak ju nema, tak je narok na celych 7 dni...

lenusska87
1. apr 2019

@majusqa77, vies mi prosim poradit...ak koncim v praci 30.4. tiez mi prinalezi alikvotna cast na paragrafy, alebo mozem vycerpat aj viac - 3 alebo 4.....ide o to ze si chcem este obehat lekarov predtym ako nastupim do novej prace..zatial som este necerpala ziadne, ale chcem v tom mat jasno...dakujem

alenah31
2. apr 2019

@lenusska87 zákon hovorí, že "zamestnávateľ môže určiť". To znamená, že ak nemáte vnútorným predpisom, smernicou či iným vnútorným poriadkom resp. priamo v prac. zmluve toto upravené tak máš nárok na 7 dní na seba a 7 na doprovod. Dodatočne ti péčka krátiť nemôže.

lenusska87
2. apr 2019

@alenah31 dakujem krasne za odpoved, urcite neplanujem vsetko vycerpat, ale tak nech viem.. dakujem este raz

lussyka
30. júl 2019

@alexska ako ked niekto ochorie a nechce ist na marodku tak to riesi P a dovolenkou.. tak neviem co za mudre odpovede tu davas....a je jedno kedy nastupil..

lussyka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
angel2811
10. aug 2019

Pekný večer
V juli som nastupila do prace vo vyplatnej paske paske mam limit na Pečka 37,5 t. j. 5dni podla mna by som mala mat iba 3,5 dna
Ako si to spravne vypocitam?
Je mozne ze program urobil chybu?

Dakujem pekne

saxana000
11. nov 2023

@angel2811 ved ale mas narok aj na dobrovod.nie je sedem ale sedem.plus sedem.