Počet dní dovolenky

30. aug 2023

Ahojte žienky.
Dnes som bola podpísať pracovnú zmluvu kvôli nástupu do práce. Keď sme sa s personalistkou pri podpise zmluvy bavili o počte dní dovolenky, tak mi povedala že mám nárok na 20 dní dovolenky. Ja som sa jej opýtala, či sa náhodou niečo nezmenilo a nemám nárok na 25 dní keď mám deti. Ona mi odvetila že nie, že na to majú nárok len slobodní a rozvedení rodičia.
Mám 26 rokov, som vydatá a mám 2 deti, jedno má takmer 4 roky a druhé onedlho 2 roky. 4 roky som bola doma s deťmi a tak nemá celkom prehľad.
Nedalo mi to, tak som googlila a vyšlo mi, že by som teda mala mať nárok na tých 25.
Som však zneistená, aj kvôli vyjadreniu personalistky, či som si to dobre vysvetlila.
Poradíte mi prosím?

ameli33
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janai1
30. aug 2023

@ameli33 to je hlúposť

Máš nárok 25 dní. "Nárok na 25 dní dovolenky má aj zamestnanec, ktorý nedovŕšil vek 33 rokov a trvalo sa stará o dieťa. "

ameli33
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
30. aug 2023

@ameli33 vieš mi prosím poslať nejaký odkaz na to kde sa dočítam že len rozvedený a slobodný rodič? Lebo tiež som všade našla len že rodič trvalo sa starajúci o dieťa, tak ako píše @janai1

kat_
30. aug 2023

@ameli33 kde je prosim uvedena tato podmienka?
podla zakonnika prace staci, ze sa stara o dieta, a to je potrebne mzdarke oznamit pisomne, aby mala narok na vyssiu vymeru dovolenky...

janai1
30. aug 2023

@ameli33 prosím ťa a kde sa to píše v zákone?

anne_mary2
30. aug 2023

ahoj, mas narok na 5 tyzdnov ano.

A nie ziadna podmienka byt rozvedeny , resp slobodny rodic .. to som nikde nenasla, ani som o tom nepocula, a to take sledujem dost… // vid nizsie; praveze ten rozvedeny rodic co nezije s dietatom narok nema napr, takze by si to personalistka mala dostudovat….

Podľa tejto definície sa za zamestnanca trvale sa starajúceho o dieťa na účely Zákonníka práce považuje zamestnanec, ktorý sa osobne stará o vlastné neplnoleté dieťa vrátane striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov, a zamestnanec, ktorý sa osobne stará o neplnoleté dieťa zverené mu do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu. Toto postavenie zamestnancovi vzniká dňom, keď zamestnávateľovi písomne oznámil, že sa trvale stará o dieťa podľa prvej vety, a zaniká dňom, keď sa zamestnanec prestal trvale starať o dieťa podľa prvej vety. Zánik trvalej starostlivosti o dieťa je zamestnanec povinný písomne oznámiť zamestnávateľovi bez zbytočného odkladu.

V zmysle uvedeného nárok na vyššiu výmeru dovolenky majú obaja rodičia, ak sa osobne trvale starajú o dieťa, teda, okrem iného, zabezpečujú výchovu dieťaťa, starajú sa o jeho zdravie, výživu a všestranný rozvoj bez ohľadu na to, či žijú v jednej domácnosti s dieťaťom. Ak zamestnanec nežije v jednej domácnosti s dieťaťom, zamestnávateľ má právo požadovať od zamestnanca oznámenie a preukázanie relevantnej miery starostlivosti o dieťa. Ak súd rozhodnutím o úprave vzťahu rodičov k dieťaťu určil jednému z rodičov osobnú starostlivosť o dieťa, pričom druhý rodič má právo na styk s dieťaťom, samotné právo styku s dieťaťom, prípadne len platenie výživného nepredstavuje trvalú starostlivosť o dieťa na účely vzniku nároku na vyššiu výmeru dovolenky.

nelca84
30. aug 2023

Mas narok na 25 dni, personalistka je asi troska mimo. Ak sa ti nepodari ju presvedcit, podaj podnet na inspektorat prace.

autor
30. aug 2023

@nelca84 no to by bolo asi troška nepríjemné, podať v novej práci podnet na inšpektorát práce 😀 hlavne tým, že sa mi podarilo dostať taký ten môj dreamjob, akurát toto ma trochu zaskočilo...
Chcem tej personalistke posunúť zdroj, z ktorého jednoznačne zistí že je to inak ako si myslí, aby sme nemuseli skúšať konverzácie kde by to bol opäť ako keby len názor proti názoru, ako to bolo napríklad dnes. 😊

nelca84
30. aug 2023

Chapem, tak drzim palce.

lusa18
30. aug 2023

Podľa mňa tých 20 dní je alikvotna časť dovolenky, keďže nastupjes v priebehu roka a od januára budúceho roka ti nabehne tých 25.

nelca84
30. aug 2023

@lusa18 to tazko, ved do konca roka su uz len 4 mesiace, alikvotna cast je 8 a pol dna

rachel36a
30. aug 2023

@lusa18 tych 20 dni nie je alikvotna cast kedze je koniec augusta, tak nemoze mat 20 dni dovolenky...ale len pomernu cast z 20 v jej pripade z 25 dni

janai1
30. aug 2023

@lusa18 25/12*4 nie je 20

elanor
30. aug 2023

len nezabudni, ze musis zamestnavaela informovat, ze sa staras o dieta, a ziadas o viac dovolenky.
Lebo ked ich neinformujes, aka nepoziadas, tak niesu povinni ti ju dat sami od seba.
A asi aj preto personalistka rozdava nespravne info. Aby ludi zneistila, uviedla ich do omylu, a nemuseli tak ludom davat dovelenku naviac.

babydesire
30. aug 2023

Jeej a ja som doteraz bola vtom,ze az od 33 (bez ohladu na to ci je/nieje zamestnanec rodic) ma narok na 25dni..teda,zasa som sa nieco naucila 🙂

anne_mary2
30. aug 2023

tak napr jej preposli tento link z inspektoratu prace 🙃🤷🏼‍♀️…
Relevantnejsie to uz byt nemoze hadam😅

https://www.ip.gov.sk/dovolenka-zamestnanca-sta...

autor
1. sep 2023

Ďakujem Vám krásne žienky, každej jednej 🙂
Moja konfrontácia ale nateraz skončila s tým, že u nich to doteraz nikomu "neschválili". No nestačila som sa diviť, verím že to v najbližší pracovný deň nejak vykomunikujeme, lebo som z toho dosť znechutená :/

elanor
1. sep 2023

oni to ale nemaju co schalovat ci neschvalovat, oni to maju zobrat na vedomie a pridat +5 dni naviac.

lienka.7
1. sep 2023

@autorka nič v zlom, ale tak to bude fakt dream job pracovať vo firme, kde nerešpektujú ani ZP 👌👎 škoda, že neprezradis o koho ide.

michelle567
1. sep 2023

Ja by som im emailom napísala, že informujem, že spĺňam podmienky podľa zákona na 25dni dovolenky, dala odkaz na zákon a žiadala o navýšenie dovolenky podľa zákona...s pozdravom podpísala 😃

taminka1986
1. sep 2023

Perosonalistka by si mala dostudovat iste veci🤔😅

natalienka12
2. sep 2023

Autorka- ty musis pisomne o tejto skutocnosti informovat zamestnavatela. Nikoho nezaujimaju tvoje odkazy na zakon, ten personalistka pozna. Vola sa to Zakonnik prace. Personalistka ho ovlada a mas ho ovladat aj ty. Ak o tej skutocnosti neinformujes pisomne, narok nemas. Takze si to pekne napis a len to doruc zamestnavatelovi. A nie sa vyhrazat inspektoratom prace.

janai1
2. sep 2023

@natalienka12 personalistka pozná zákonník a preto jej povedala, že na 25 dní majú nárok len slobodní / rozvedení ?

natalienka12
2. sep 2023

@janai1 No tak ju zavadza, aby o to neziadala. A ktovie co jej povedala, nemame moznost si vypocut slova personalistky, pozname len jednu verziu.

autor
2. sep 2023

Áno mám v pláne to hneď v pondelok doniesť do práce, tak som zvedavá ako to dopadne