Poberanie rodičovského a práca na Dič alebo na živnosť

e_s_p_r_i_t
4. feb 2014

Ja som už nešťastná z týchto našich úradov, kdekoľvek zavolam tak narazím na blbca...pohadzujú si ma ako horúci zemiak. Prosím neviete mi poradiť niekto tu? Toď moja situácia.
Do materskej dovolenky som pracovala HPP a k tomu som mala Dič k sprostredkovatelskej činnosti. 31.3. mi končí MD a prechádzam na RD. Ako je to keď chcem začať s tou sprostredkovateľskou činnosťou pri poberaní RP? Môžem ísť na pôvodnú sprostredkovateskú zmluvu? Alebo to nestačí a budem si musieť spraviť živnosť? Ak áno ako je to pri živnosti a poberaní príspevku?

havana_frost
4. feb 2014

@e_s_p_r_i_t Neviem ti odpovedať na všetky otázky, ale hlavné info je, že popri RD môžeš pracovať či už ako zamestnanec, aj ako živnostník. Živnostník môže pracovať aj pri MD (a zároveň poberať materské). Tvoja otázka ohľadne sprostredkovateľskej zmluvy vs. živnosti nemá vplyv na poberanie rodičovského príspevku.

e_s_p_r_i_t
autor
4. feb 2014

@havana_frost takže to znamená, že zrejme môžem aj ked som iba dič....ved to zdaním napokon.....len som si to prerátavala a na živnosť by sa mi to neoplatilo, ked by som ešte odvody mala platiť....

havana_frost
5. feb 2014

@e_s_p_r_i_t pri RD určite môžeš.

michaelaan
1. mar 2014

Ahojte baby, možno budete vedieť aj mne odpovedať... viem, že prvý rok na dič sa neplatia odvody, iba zdravotné... ako je to v prípade, keď som zároveň na RD (a teda od marca budem pracovať na dič)? Platím zdravotné ja alebo tým, že som na rodičovskej, tak nemusím - teda to zdravotné platí štát...??? ďakujem. 🙂

janago
2. júl 2014

Ahoj,viete mi niekto poradit,chcem zacat robit financneho poradcu,staci mi vraj DICO na zaciatok nie zivnost i,ale manzel je zivnostnik a ak ja moc nezarobim,ci mu nenarusim dan,priznanie a v marci si to obaja,,hodime,, dakujem

jarmila86
31. jan 2017

@michaelaan toto by aj mna zaujimalo :D dozvedala si sa prosim odpoved? vdaka

michaelaan
31. jan 2017

Áno, dozvedela... 🙂 Takže... je pravdou, že prvý rok sa nič neplatí, ALE... hoci ste na rodičovskej a platí za vás štát, platia pre vás po roku povinnosti ako pre živnostníka. Z toho, čo zarobíte sa podáva daňové priznanie za predchádzajúci rok a podľa výšky zárobku si urobí ročné zúčtovanie ako DÚ, tak ZP, ktoré treba samozrejme zaplatiť, teda to zdravotné, no a od júla sa už platia riadne odvody každý mesiac... treba si zvážiť, či prácou na Dič popri rodičáku bude prínosom... na rodičák to vplyv nemá...

jarmila86
1. feb 2017

Fiha ok ďakujem pekne 😉