Zdravím, chcem sa spýtať keďže poberám peňažný príspevok na deda ale chcela by som ísť pracovať do Zahraničia
A ďalej by sa chcela o deda starať moja mama ako to je dá sa to? Máte s tým nejaká skúsenosť? Poprípade ako pokračovať ďalej v tomto dakujem za odpovede
Nemôžeš tu poberať a pracovať v zahraničí
To nie že TY poberáš príspevok odídeš a to automatický prejde na mamu. To sa nedá tvoja mama by musela si nanovo vybavovať opatrovateľský príspevok. TY sa odhlásiš a ONA mama sa prihlási dedo bude potrebovať nanovo stupeň odkázanosti znova papiere od lekárov. Ak by si to nenahlásila a prišla by kontrola budú dalej zisťovať ešte TI dajú vrátiť. A načo chceš ísť robiť do zahraničia vieš jazyk nemecký trebárs do Rakúska. Vieš to nie je len tak. Máš tam nejakého človeka čo TI niečo vybavil. Cez agentúru ta si zhrabne toľko eur že sa Ti zatočí hlava a to že by TI našla agentúra miesto neznamená že to bude TIP-TOP. Vôbec to nie je už tak ako predtým že za 2 týždne zarobili kopec peňazí. Už to tak až nie je. Mám sestru bola cez agentúru prišla opatrovať namiesto postele matrace opatrovala starú pani deti tej ženy nevdačné ešte jej furt niečo vykrikovali. AK prídeš tam len ubytovanie budeš mať zadarmo jedlo si musíš kupovať veci čo TI bude treba. To je mýtus že každá rodina TI dá všetko a budú si ťa vážiť no nie nie každá rodina je taká dobra. Sociálne poistenie a zdravotne poistenie veľmi drahé. Ak teraz chceš ísť robiť opatrovateľku po novom treba opatrovateľský kurz s červeného kríža. Po tom čo ten šialenec zabil starčeka tak musíš mať výpis registra trestov. Agentúra požaduje aj znalosť jazyka aspoň základy. A nie vždy sa dostaneš do dobrej rodiny. Ak TI dajú takého 100 kg že musíš aj obrátiť aj kúpať no nič moc prísť o chrbticu. To že by ťa zlákal zárobok už to vôbec nie je tak ako bolo v začiatkoch. Tak isto po novom už nie každá rodina platí cestu. Vyjde TI turnus že budeš musieť ostať Vianočne sviatky tam nemôžeš si zmyslieť a ísť domov len ak sa zachce tebe. A okrem toho starý človek ktorý je chorý je mrzutý treba mať nervy a trpezlivosť. Ja by som v živote nešla opatrovať. Ak ťa láka zárobok tak ak si odčítaš náklady tak vyjde to možno o trochu lepšie ale nie je to pre každého. Možno TI tu nejaká prispievateľka ktorá chodí teraz TI otvorí oči. Na čierno ak by si tam išla a nahlási ťa niekto budeš mať problém ONI vedia oklamať systém TI si cudzinka tak pre teba platia zákony ich zákony. Tam ak ideš rodina bude trvať na tom aby si sa prihlásila do ich systému. Ak by si išla cez agentúru urobia to za teba ale poriadne zaplatíš .Ak sa neprihlásiš do systému a prídu na to môžu TI vydať zákaz vstupu do krajiny.
Musím prehlásiť na UP opatrovateľský na mamu, podotýkam že sa to nanovo schvaľuje, nie iba formálne prepísanie....práca v zahraničí a poberanie opatrovateľského sa vylučuje, musela by si to dodatočne vrátiť.....
@alena19751999 ak ho chcete dať na inú osobu najprv musíte vy ukončiť poberanie a potom na novo poziadat môže sa aké stať že vám to na novo neschvália