Po rodičovskej do práce na polovičný úväzok

lubka.holla
24. feb 2015

Dobrý deň chcem sa opýtať. Zamestnávateľovi som oznámila, že chcem nastúpiť do práce po rodičovskej dovolenke na pôvodné miesto z ktorého som odišla - zástupca poradenského úseku a školská logopédka, no on mi povedal, že mi môže ponúknuť len polovičný úväzok logopédky, lebo nemá na mňa finančné prostriedky. Miesto logopéda v zariadení nebolo zrušené a dala tam inú kolegyńu, ktorá z neho neodchádzala ale ponúkla jej ho ako náhradné riešenie, tiež keď prišla z RD a na zástupkyňu som dostala menovací dekrét na obdobie až do odvolania a do dnešného dňa ma neodvolala. Zástupkyňu robí tiež iná kolegyňa - no podľa mňa by to malo byť na zastupovanie . Či je to ináč? Mám právo si nárokovať na pôvodné miesto z ktorého som odchádzala? A na základe akého zákona?

stefka33
24. feb 2015

@lubka.holla Pokiaľ si dobre pamätám tak na pôvodné miesto nárok už bohužiaľ nemáš. To len v prípade, že by si nastúpila po materskej (po pol roku). Po rodičáku (po troch rokoch) máš nárok na pracovné miesto, ale nemajú povinnosť dať ti pôvodné, na ktorom si bola pred pôrodom.

bleelka
25. feb 2015

@stefka33
@lubka.holla uz to zmenili tusim od 1.4.2013 ma zamestnankyna po nastupe z RD narok na povodne pracovne miesto a povodnu poziciu, z akej odchadzala ak o to prejavi zaujem. Nie su povinni drzat miesto pol roka, ale uz cele 3 roky. Pokial medzicasom zamestnankyna nepodpisala dodatok k pracovnej zmluve, kde jej upravili/zmenili prac.poziciu. Takze aj po 3 rokoch si moze narokovat na povodne miesto.

petrouchka
25. feb 2015

§ 157

(1) Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1.

(2) Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

Tu mas vynatok zo zakonnika prace, ak mas teda len polovocni uvazok, tak predpokladam, ze mas aj polovicny plat - ale v zakonniku prace stoji, ze za podmienok, ktore mala zena pred nastupom na MD a RD a tie podmienky nesmu byt menej priaznive. Osobne si myslim, ze by si sa mala odvolat, pripadne kontaktovat nejakeho pravnika, lebo toto urcite nie je rovnako priazniva situacia.

stefka33
26. feb 2015

@bleelka Ďakujem za poučenie. 🙂 Človek to už nestíha sledovať všetko.

lubiduch
26. feb 2015

na povodne miesto narok po RD nemas, len po MD. Ale mas narok na miesto zodpovedajuce povodnemu miestu. Ak ti dali len polovicny, zodpovedajuce predchadzajucemu zamestnaniu to nie je. Obratila by som sa nie na pravnika ale na instituciu vyssie, neviem ci to je v tovojom pripade krajsky skolsky urad alebo co.

inac moja sestra, ucitelka na ZS sa chcela po 18 mesiacoch doma vratit do prace, isla na skrateny uvazok, tusim 80%. Z predchadzajucej doby kedy tam pracovala na 100% uvazok jej ostal asi tyzden dva dovolenky a riaditeka ju presviedcala ze jej ju nepreplati, musi si ju vycerpat v lete pred nastupom do prace a za podmienok ze dostane ten 80% plat za to, ze ved taku ma novu zmluvu. Nevedela to s tou riaditelkou vyhadat, na krajskom skolskom urade stacil jeden rozhovor a pani riaditelka musela ustupit....

petrouchka
26. feb 2015

@lubiduch dovolenkovy priemer za vypocitava za predchadzajuce obdobie, cize pani riaditelka ho nemoze menit lubovolne, ak ide po plnom uvazku na skrateny, tak hned po nastupe ma este dovolenka vysku ako pri plnom uvazku, casom sa priemer znizi

lubiduch
26. feb 2015

@petrouchka ved to som sestre aj ja vravela a preto to zacala riesit... 🙂

lubka.holla
autor
26. feb 2015

@petrouchka Ďakujem toto som potrebovala a už som sa bola poradiť aj s advokátkou.