Ahojte baby,
Posledne mesiace zažívam doma naozaj velmi neprijemne pocity. Je to uz 4 rok co som na MD. Mam 3,5 a 1,5 rocneho syna. Mam pocit ze uz nezvladam ten neustály kolotoč povinnosti. Nic ma nebavi, mam problem rano vstat z postele a som neustale unavena. Manzel pomaha pomenej. Nechape z coho som unavena. Preto zvazujem nástup do prace. Potrebujem sa realizovať aj niekde inde. Tiez potrebujem mat pocit ze niekde moju pracu hadam ocenia 🙏
Tie ktore ste uz nastúpili do prace skor ako po skončení RD, ake to bolo? Prosim napiste mi vsetky pre a proti. Zaujimaju ma vase skusenosti.
Trosku sa bojim, ze ked nastupim do prace iba sa mi robota bude kopit doma a ja nebudem potom stihat uz vobec nic.
@dooominika znama sla do prace na 1/2 uvazok a nevie si vynachvalit. Nemaj strach, ved napokon ak by to neslo, vies sa vratit na rodicak naspat. Jej syncek mal 1.5 roka. Je velmi stastna, spokojna. Ak manzel nerozumie, nech sa vymeni a na rodicak pojde on...nezazil, nepochopil.
Po prvom dietati som isla do prace ked mala 22 mesiacov. Na plny uvazok. Bol to masaker. Sice ano, psychika si ulavila ale vlastne som stale bola v sklze. Nestihala som stravit kvalitny cas s dietatom a zaroven obriadit domacnost. Bolo to stale nieco za nieco. Po druhom dietati som isla ked mala 2,5 roka na ciastocny uvazok - 5 hodin. A mam pohodicku. Niekedy si berem deti pred spinkanim, niekedy az ked pospia. Ale mam konecne cas aj na pracu, aj na domacnost, aj na deti ☺️
@dooominika Ja žiadne proti nevidím.
Budeš spokojnejšia, šťastnejšia, akčnejšia, budeš doma aj s deťmi prežívať viac radosti. Áno, je toho viac, závisí aj, akú máš prácu, ale lepšie si budeš vedieť zorganizovať čas. Ja by som nemenila. A to mám deti a domácnosť na starosti tak na 90-95%,keďže muž je extrémne vyťažený.
@dooominika A ten 1,5 rocny s tym bude ok, ze bude v jasliach?
@beata_k nepojde do jaslí, bude u opatrovateľky.
@dooominika zdravim, ja som isla, ale na polovicny uvazok, na cely by som nesla... zase si opakujem vsetko a viackrat tapam, zavisi asi od prace, ale tak pre mna je lepsie sa zapracovat opat pomalsie ako rychlo, naraz a vtedy by som mala iny stres, musela by som zostavat hodku, dve pravidelne dlhsie v praci... stres je aj teraz, ale vyvezram si hlavu, nieco zarobim, rozvijam seba, dietatu prospieva skolka velmi, ale unava je riadna, ponahlam sa z prace do skolky, riesim maleho, domacnost, pracu... no uz to nikdy nebude ako pred dietatom, je to narocnejsie ako na materskej, ale clovek si na to zvykne casom 🙂, drzim palce
Za mňa najťažšie obdobie, návrat po RD do práce, kde ma čakal stres, dlhá pracovná doba a nestíhala som domácnosť, bola som chronicky unavená. Všetok voľný čas som venovala dcére. Na MD mi bolo úplne fajn, robila som to, čo mi robilo radosť, keď dcérka poobede spávala, ja som oddychovala. Veru vôbec som sa neponáhľala späť do práce.
@dooominika Ak sa bojis hromadenia roboty, tak si mozes za zarobene peniaze trebars zaplatit upratovacku raz-dvakrat do tyzdna. Ja by som na tvojom mieste urcite do roboty sla, spokojna mama a trochu menej obriadena domacnost je urcite lepsie ako tip-top domacnost, ale mama vyhorena. Ja som isla do roboty v 2.5r maleho a velmi velmi som sa do nej tesievala.
Po menej ako pol roku sme sa po poltyzdnoch striedali s muzom a po roku sme normalne pracovali obaja.
Rodicia ste dvaja, cize domacnost a starostlivost ma byt rozdelena medzi dvoch.
Inak to dlhodobo nefunguje.
Nemam ti ake plusy a minusy vypisat. Ja mam pocit, ze sa od zaciatku nasho vztahu nic nezmenilo. Deti-nedeti.
@dooominika ja som išla do práce skôr o pol roka, muž na materskú. Najprv som sa bála, ale nakoniec sa nič lepšie nemohlo stať. Ja som vybehla zo zabehnutého kolotoča, konečne som bola medzi ľuďmi, riešila niečo iné ako plienky , únavu, upratovanie varenie atď. Muž konečne zistil, že dieťatu treba dať aj jesť, uspať ho a pod. Naučil sa proste o ňu starať, lebo dovtedy to bolo o Tom že ja som bol v robote, som unavený a všetka starostlivosť bola len na mne. A bonus bol že neskutočne krásne sa im prehĺbil vzťah. Maličká ho zbožňuje a aj on ju. Minule povedal že je jeho jemne krehké dievčatko. Skoro som sa roztopila 😃 takže nám to pomohlo, som rada že sme to takto urobili.
@dooominika och ako.keby som.citala o.sebe s ty. Rozdielom.ze.uz.bojujem.s pocitmi pol roka doma.nechcela som.nastupit.kvoli detom no.o.mesiac nastupujem ale iz.som zrela na prasky😑 nechuti.mi.jest ebavi ma.nic nespim ...
@dooominika ahoj,ja som nastupila do prace,na rodicaku som bola len chvilu,cca tyzden nam doma trvalo,kym sme nabehli na novy rezim a nasli si system. Poriadok udrziavame cez tyzden vsetci doma,vecer spraceme len hracky,varim jedla rychle,da sa aj zdravo a rychlo,uvarim aj na dva dni. Cez tyzden plus zapnem pracku a odlozim oprate veci. Vacsi poriadok urobim v sobotu,ak nikam nejdeme. Akoze,mne sa nezda,aby sa mi to nejako hrozne kopilo,ako pisem,len sme museli nabehnut na iny system. Ale pomohlo to vsetkym doma…😁
@dooominika skôr si myslím že je chyba v mužovi že ťa neocení a asi ti aj hovorí že čo robíš celé dni doma ? keď potrebuješ ísť do roboty ..za mňa dieťa potrebuje matku a v zivote by som nevymenila starosť o dieťatko za prácu ..ale zase samozrejme závisí od muža ..môj ocení starostlivosť a ešte mi aj ruže prinesie za starostlivosť alebo ideme na wellness výlety atď 🙂 ...a áno budeš mať dvojnásobne viac roboty lebo naozaj 2 deti robota a domácnosť skĺbiť je dosť náročné pokiaľ nemáš oporu v manželovi ..na všetko sú dvaja 🙂
Ja si neviem predstavit ist do prace, lebo ma to doma s dietatom nebavi a nenaplna. Tak sakra, najdem si cinnosti, ktore ma naplnia. Cyklovylety, babycvicenia, vymyslanie edu aktivit...+ Rozvijanie vlastnych snov a zalub. Ja som sa v tomto ohlade realizovala viac nez v praci 🙈 ja som sa hrat na klaviri naucila pocas rd, basic level samozrejme. Po nastupe do prace ani tuk do klavesu. nikdy sa ti ten cas nevrati.
Ak som vysokokvalifikovany phd nenahraditelny, a firma ma caka s otvorenou narucou, tak chapem ze to taha do prace.
Cim dalej tym viac mam uteka od deti do prace, a zial, moj odhad je, ze v puberte to zacnu tieto zeny trpko lutovat 😏
@dooominika áno, robota sa nakopí, ale chlap hádam prestane byť prekvapený, že z čoho si tak unavená. A keďže budeš robiť tak ako on, tak si podeľte aj domáce práce fifty fifty. Ja prácu (platenú) odporúčam, je to skvelá psychohygiena a človeku to veľmi dvihne sebavedomie.
@dooominika pre mňa to bolo super. Veľmi som to chcela, deti to zvládali dobre. Ak by nezvládali, vrátila by som sa na RD.
Ja som to chcela, teda mi stál zato aj kolotoč povinností, čo k tomu patril.
Manzel pomaha pomenej.... To znamena, ze ma uplne na haku, ze? Trebalo ho zapajat uz predtym, ako ste mali deti. Nerozumiem tymto vztahom ako z minuleho storocia. Muz si vala vajcia doma.
Ja som nastúpila o rok skôr s tým že sme sa s mužom dohodli že on prevezme väčšinu prác keďže mal možnosť home office a flexibilný pracovný čas čo ja nie, čiže malého zaniesol do škôlky vyzdvihol zo škôlky a doma upratoval. Ja som zas varila prala a žehlila, mali sme to podelené keď som nestíhala tak vždy pomohol muž prípadne babka
@dooominika Pises, ze manzel pomaha pomenej, tak si daj velky pozor na to aby po navrate do prace nebolo zase vsetko len na tebe. Lebo ked uz budete pracovat obaja, ozaj nebude dovod na to, aby domacnost bola len tvoja starost. Muza treba jasne usmernit.
@stanulienkat Presne, tiez nerozumiem…
@dooominika ja som nastúpila na pol úväzok a šla by som do toho znova . Treba zapájať viac manžela a menej riešiť dokonalosť v domácnosti a bude to super.
Ja som prave nastupila,ale len o pol roka skor. Retazova rodicovska,takze dlho som bola doma. Domacnost je uplne okey. Ale luto mi je. Mam pocit,ze este mam malu vela co to naucit a uz nestiham lebo doobedia ked sme boli len my dve bez syna sme sa ucili,venovali sa a tak.. u nas bol problem vo finaciach. Lutujem to,resp je mi to luto,ze kvoli prachom musime cele leto deti vlacit ako kocovnikov kade tade...
@dooominika tak ti poviem, do prace si chodim oddýchnuť 😂
@dkethe hovoris mi z duse! uplne mimo moj pochop, ako sa dokaze niekto na RD nudit, ci byt vyhorety, ci nedoceneny, ci cokolvek ine. pre mna su to uzasne roky, ktore si organizujem co chcem a kedy chcem a ako chcem. ani 4 pary volov by ma nedotiahli skor do prace. do dochodku sa este narobim dost. dnes je kopa moznosti ci pre babatka, ci pre vacsie deti a kopec ci face to face ci online moznosti pre matky. Vsak rodicak neznamena len utieranie zadkov, statie nad sporakom a zapinanie pracky.
@dkethe Mas pocit, ze ak niekto s dietatom doma co najdhsie, tak len vtedy ma tu spravnu vychovu? Omyl. Skor vidim kopu nesamostatnych, uplakanych deti, fixovanych na matku, ktore ako 4-5 rocne si nevedia zvyknut ani na skolku. Narazam na tu poznamku o trpkej lutosti v puberte. Nuz budem konkretna, syn siel do skolky ako 2.5 rocny. Teraz je v puberte Je to fantasticke dieta, vychovany, ciste jednotky, poslucha, pomaha. Ucitelky ho zboznuju a neustale mi ho chvalia. Sme super partaci. Dcera sla este skor, tiez nemam pocit, ze to zanechalo stopy, je priatelska, ma vela kamostiek, mila a citliva....zatial nejake traumy nebadam
@dooominika Za mna ziadne proti.
@mircalla a to kde pisem?? 😂 Cely moj prispevok je smerovany na matku, ze na rd sa da najst habakuk cinnosti. Ani zmienka o vychove.
Ty si odisla velmi skoro do prace (ak ma pamat neklame, registrujem ta na mk) , ale nemusis takto ostro sa obhajovat. Lebo tvoje kastovanie o revajucich detoch vyznieva smiesne.
@dkethe Citujem "Cim dalej tym viac mam uteka od deti do prace, a zial, moj odhad je, ze v puberte to zacnu tieto zeny trpko lutovat"
Tvoj odhad sa zaklada akoze na com? Len tak sudis podla seba? Nie, neobhajujem to. Len citim mierne odsudzovanie skor z tvojej strany. Ani v puberte to trpko nelutujem.
@matkahelka presne tak 😊 do dochodku 30+ rokov, tych 6 bolo nadhernych 😍
@mircalla editovala si svoj prispevok.
Je riziko, ze v puberte ked sa deti prirodzene oddaluju od svojich rodicov, zacnu mat rodicia vycitky. Ze sa im malo venovali, ze ich malo pusinkovali kym o to stali. Ze ten cas usiel prilis rychlo, a neuzili si tie male deti.
Poznam par babiciek, ktore privelmi lipnu na svojich vnucatach, pretoze vlastne deti v roku dali do jasli. Jedna mi sama povedala, ze to velmi lutuje,no vtedy bola taka doba 🥴
@dooominika je to bohuzial tak, robota sa doma nakopi a to co robis cely den ( domace prace ) sa ti posunie na vecerne hodiny