Po dlhej nezamestnanosti do práce

18. máj 2022

Ahoj maminky, chcela by som sa poradiť. Som už viac ako 8 rokov doma čo nepracujem. Prvé tehotenstvo ku koncu dopadlo zle, potom prišlo prvé dieťatko, potom druhé dieťatko, to má zdravotné problémy, aj keď som sa snažila a chcela pracovať, nedalo sa, časté hospitalizácie a liečby boli prednejšie. Teraz je stav stabilizovaný a ja veľmi túžim ísť do práce, muž by bol rád aby som bola k dispozícii ak by bolo treba (zatiaľ je krátka doba čo máme stav stabilizovaný) ale chápe ma, že chcem ísť do práce, medzi ľudí, tak mi nebráni. Predtým som na sebe veľa pracovala, študovala, robila si kurzy aby som v práci rástla. Vždy som bola perfekcionista a zrazu som sa zasekla, doma.
Začala som s nadšením hľadať prácu, no akosi ma premohol strach. Už nie som tá istá žena, už neviem plno vecí, už neviem asi nič z toho čo som robila, asi ani energiu nemám. Predtým som robila veľa nadčasov, makala som. Teraz nemám šancu asi ani 8h denne odrobiť. Počas toho čo som doma, tak som mala aj zlé stavy, depresie, stále po nemocniciach alebo zavretá doma s chorým dieťaťom si vyžiadalo svoju daň, ale chcela by som začať normálne žiť, práca, byť s ľuďmi, prísť domov, deti, domácnosť.
Je tu podobná maminka ako ja? Že po dlhej dobe išla pracovať a tiež sa tak bála, že to nezvládne?
Ešte som rozmýšľala, že by som začala postupne, nejakou brigádou len, rozbehnem sa v pracovných návykoch. Lebo tie inzeráty s mojím zameraním sa mi momentálne zdajú byť veľmi náročné.
Ako ste začínali po dlhých časoch vy?

mariska1989
18. máj 2022

Tiež ma to bude čakať no popri druhej dcére som mala brigádu a snaha nastúpiť do práce chodila som tam rada lebo mi umožnili chodiť tak až zaveziem deti do školy a škôlky a aj vyzdvihla no prišla realita nemôžem nočné a tam im chýba tá baba tak čau práca .popri tom som mala stále tu brigádu .potom prišlo tehotenstvo 3/4 a teraz pri 3 dcére má začína chytať panika že keď nastúpim ako poriešim prázdniny hlavne nakoľko manžel není doma takto takže budem to mať zaujímavé 🙈

luccija
18. máj 2022

V inzerátoch sa toho popise🙂na tvojom mieste začnem kdekoľvek na brigádu do administrativy, pol úväzok zistíš, že Ti to ide, stupne Ti sebavedomie...tiež som bola dlho doma, ale pracovala z domu strach je úplne normalny

dievcacitajucelist
18. máj 2022

Ja som teraz už dva roky na RD a tiež rozmýšľam, že ako nabehnem vo svojej profesii...v novej práci, lebo do starej ma už nevezmú...niekedy ma prepadne strach či to všetko zvládnem...ale to je asi normálne a aj ok...dôležité je, aby sme tie obavy, strach prekonali

bubliska
18. máj 2022

Ja som sa vrátila po ôsmych rokoch na materskej do práce, tiež s malou dušičkou a veľkou pokorou. Naschvál som si hľadala prácu, ktorá bude ľahšia a menej náročnejšia ako tá ktorú som robila pred materskou. A všetko, z čoho som mala obavu, že som veľa veci pozabudala sa ukázalo ako hlúposť. Noví kolegovia zo mňa boli hotoví aká som šikovná, ako rýchlo som sa naučila nové veci, aj sama som cítila ako mi prospieva mentálna činnosť a zapájanie mozgu. Myslím že sa my ženy po materskej zbytočne podceňujeme, veď.predsa naše decká nás trénuju v trpezlivosti, time managemente, vyjednávaní a rastieme pri nich.. určite sme schopnejsie, vyspelejšie než pred materskou, hoci samozrejme strácame časovú flexibilitu a hodnotovo sme niekde inde než predtým, uvedomujeme si, že sú dôležitejšie veci v zivote ako práca.. držím ti palce, keď si zvládla tak náročnú rodinnú situáciu, prácu zvládneš v.pohode a ešte.ti to aj prospeje, že budeš medzi dospelými ludmi

dskjhfdlkdjhl
18. máj 2022

Nebola som sice v takej situacii, lebo ja som vzdy aj popri RD pracovala. Napriek tomu, ked isli deti do skolky a ja na plny uvazok, tak strach tam bol, je to prirodzene a cim dlhsie si doma, tym je ten strach asi vacsi. Isto si kadeco zabudla, ale ono sa to velmi rychlo obnovi, navyse si pocas MD/RD musela zvladat rozne zatazove situacie, o ktorych sa Ti predtym ani nesnivalo. Takze si naopak na tom ovela lepsie, aj ked to teraz tak necitis. Takze hlavu hore😉

rohypnol1
18. máj 2022

Neboj sa 🙂 zacni a zistis, ze si rychlo v tom spat. Ak si aj predtym bola clovek, co je sikovny a pracuje sa na sebe, rychlo to naskoci. Len uz po prezitom budes zrelsia v tom, ako sa spravat v zamestnani - ze ziadna chyba neznamena koniec sveta, ze za zamestnavatela sa neoplati polozit zivot a ze ziaden priplatok za nadcas sa nevyrovna casu stravenemu s detmi ;) drzim palce a ver si. Ja vzdy rada dam sancu mamam po materskych, ktore su zodpovedne, nezneuzivaju situaciu a pracuju. Su to vacsinou najzodpovednejsie a najspolahlivejsie pracovnicky ;)

bea4023
18. máj 2022

Ja som v podobnej situacii, planujem navrat do prace do konca roka, 10 rokov som doma, 2 rodicovske po sebe, nasledne roky hospitalizacii a starostlivosti o dieta..predtym som mala dobru karieru 16 rokov. Budem rada, ak si napiseme sukromne.

lenull103
18. máj 2022

Prežívam podobne pocity ako ty,som doma vyše 6 rokov,1.syn ZŤP,dcerka bude mat 2 roky,našťastie zdrava,snáď ju od septembra vezmú do jaslí,ja už potrebujem vypadnúť z domu a začať pracovať.často upadam aj do depresii,tiež si neverím,mám pocit,že sa viem už len starat o deti.u mna je problém aj ten,že musím každé ráno dať deti do škôlok,dcéra hneď blízko,ale syn 12km ďalej,poobede pre nich,čiže tiež asi nebude možný full tíme a u nás v okoli je malo takých ponúk.mám hlavu v smútku,keď si na tuto moju situáciu spomeniem.ale rozmyslam,že si dvihnem sebavedomie nejakými kurzami zo začiatku,asi jazyk a pc..
Držím nám palce,nech to zvladneme 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

katus87
18. máj 2022

Ženy nebojte sa, tiež som nastúpila po 8 rokoch do práce a mám dieťa s autizmom, takže som sa musela aj prispôsobovať pracovnej dobe a škôlkam, jedna chodí na naše sídlisko, druhá zas na iné, zvládnete to, len treba hľadať zamestnanie, kde dokážu to všetko pochopiť 😉 a taktiež som sa bála, že čo bude so mnou, keď končil rodičák.

andrea1977br
18. máj 2022

Ach, žienky, ako by ste písali o mne....tiež ma čaká od septembra ťažké rozhodnutie. Som doma 10 rokov, najmladšia bude mať v sept 4roky, pôjde do škôlky a ja neviem, čo ďalej. Romýšľam, že absolvujem na začiatok nejaké kurzy.

rainee
21. máj 2022

U mňa nebol ani tak problém ze by som bola dlhšie doma- 6rokov, ale stres ako skĺbiť prácu a deti.... Som šikovná, pracovitá, mam dobre vzdelanie a prax, nebol vobec problem zacat na novom. Tie roky mi karierne nechybali. No najťažšie bolo nájsť prácu na skrátený úväzok keďže ponúk je veľmi málo....Nemozem pracovat do vcera, nemal by kto riesit deti, kruzky, domacnost.A teraz ma čaká znova hľadanie novej prace,už mám z toho hruzu.🙄 Dnes každý vyžaduje 150% výkon a flexibilitu, čo je u matiek ťažšie, nikto vám nič neuzná.