PN v tehotenstve a vypoved dohodou

bubu1999
31. aug 2022

Dobrý deň,
Od 16.6 som na PN (od 6tt) s diagnozou problemy so srdcom v tehotenstve, teda 2,5mesiaca beriem PN.
Dnes mi zamestnavatel povedal ze mam prist podpisat vypoved dohodou (datum podpisu vraj 25.8) termin ukoncenia 31.8.2022 a dal mi vediet o 14tej poobede.
Može mi počas PN v tehotenstve ukoncit pracovny pomer?
Mam zmluvu na neurčito od 1.12.2021. Zmluvu mam pisanu zo zamestnavatelom aj ked on ma vraj dal na projekt cez ÚP a chce na moje miesto dať niekoho ineho tak ma vraj musi vyhodiť. Može aj pocas PN? Som v 18tt, netuším ako sa zachovať. Aj keď mám odpracovaných z poslednych 2 rokov dokopy cca 14 mesiacov, a mam narok na matersku a tak, nechcem zmluvu pocas PN ukoncit a ist na urad.
Chcela by som ist zo zamestnania rovno na matersku tak akk sa nastupuje v tom 36tt alebo tak nejak.
Snad ma chapete a poradite mi. Dakujem.

petamich
31. aug 2022

nie, ak si pisomne oznamila tehotnestvo tak si v ochrannej dobe, nemoze ta len tak vyhodit a dovod, pre ktory ti chce dat vypoved dohodou je ten, ze tak to vlastne spravit moze, kedze ste sa akoze na vypovedi dohodli, ak mas zmluvu na dobu neurcitu bola by si hlupa (prepac za vyraz), ak by si cokolvek take podpisala a inak ked si na PN tak to je rovnaka story ani pocas PN ta nemoze vyhodit aj ak by si tehotenstvo neoznamila este 🤷‍♀️

bubu1999
autor
31. aug 2022

@petamich v 6tt som mu dolozila tu marodku ohladom tehotenstva (problemoch v tehotenstve). Normalne tam mam diagnozu problemy v tarchavosti. Kedze uz tyzden predtym mi v praci bolo zle a nevladala som (casnicka) dvihat 30-63kg sudy, lekar ma vypisal na marodku :/ no a teraz toto. Este si aj sef mysli ze dnes podpisem vypoved z datumom podpisu 25.8.2022. Keby som sla 2heho na urad z takou vypovedou a este pocas PN tak ma vysmeju ze kde som bola od 25.8 ze som ju mala stihnut dolozit

lienka.7
31. aug 2022

@bubu1999 nie, ako pise
@petamich ak si tehotenstvo oznámila, si v "ochrane".
Samozrejme, ze ta chce odr... nedaj sa, nic mu nepodpisuj. Ak podpises, tvoja vec.

viestta
31. aug 2022

@bubu1999 výpoveď dohodou neexistuje. Bud je to ukončenie PP dohodou alebo výpoveď zo zákonných dôvodov. A už vôbec taka dohoda nemôže byť antidatovana. Nikde nechoď, keď chce ukončiť PP nech dodrží to co mu zákonník práce predpisuje.

jakoma
31. aug 2022

Ak si nepodpisala tak ani nepodpisuj a ..neries len skusa..

lienka.7
31. aug 2022

@bubu1999 PN je jedna vec, ale oznámila si mu tehotenstvo v zmysle ZP?

simca06022011
31. aug 2022

Kasli nan eho a nic nepodpisuj. Vypoved dohodou neexistuje, pocas tehotenstva/pn vypoved dostat nemozes.
On s tebou ako osobou na pnke ziadne starosti nema, takze nie je dovod to riesit. PP sa moze ukoncit aj potom, dohodou/vypovedou.

petamich
31. aug 2022

ako pisu baby a ak si mu neoznamila tehotenstvo oficialne, tak to este pre istotu urob este raz

melanta
31. aug 2022

Doloženie PN nie je oznámenie tehotenstva. To za prvé. Za ďalšie, výpoveď dohodou neexistuje. Buď ti dá výpoveď a na to musí mať dôvod (ruší sa firma, ruší sa pozícia, sťahuje sa firma do iného mesta). Ak tento dôvod nemá, tak bude chcieť ukončiť pracovný pomer dohodou a tú podpísať odmietni. Máš na to právo. Dohoda je preto dohoda, že s ňou súhlasia obe strany. Ak máš pracovný pomer na dobu neurčitú, nech si rieši nového človeka ako chce, to nie je tvoj problém. Oznám tehotenstvo oficiálne a viac nerieš.

lienka.7
31. aug 2022

@bubu1999 este raz, ak si mu neoznámila ze si tehotná, este dnes mu posli mail. Ze mu v zmysle ZP oznamujes tehotenstvo.
Poslať najlepšie na viac mailových adries (sef, sekretárka, personalista, mzdarka..- neviem v akej firme robis).
Pravdepodobne ti pošlú vypoved aj poštou, ked neprídeš ju podpísať. Cize konaj!!!!

lienka.7
31. aug 2022

@bubu1999 mimochodom, ak si na PN a nemáš vtedy vychádzky a ty prídeš podpísať vypoved, tak porušis aj liečebný rezim

melanta
31. aug 2022

@lienka.7 výpoveď jej nemajú akú poslať, prečo by jej ju poslali? Môžu jej poslať dohodu o ukončení a tú proste nepodpíše a hotovo. Na výpoveď nemajú dôvod.

katulkagajdos
31. aug 2022

@bubu1999 nemôže a rozhodne by som to na tvojom mieste nepodpísala .

lienka.7
31. aug 2022

@melanta oni jej chcú dat vypoved, nechapes? Neoznámila im tehotenstvo. Ak nepríde podpísať dohodou, pošlú jej poštou klasickú vypoved. Dnom prevzatia bude doručená, začne plynúť výpovedná lehota, ma ju asi mesačnú, nie? (Nie som si istá, nevyznám sa a nechce sa mi to hladat v ZP)

sense
31. aug 2022

Doniesť PN, nie je oznámenie o tehotenstve. Ak si mu ne oznámila písomne tehotenstvo tak ti výpoveď dat môže.

stefi_k
31. aug 2022

Niečo ako vypoved dohodou neexistuje, je vypoved kde zamestnanec alebo zamestnavaltel ukonči prac zmluvu vypovedou, ktoru ti nemôže dat pretože si tehotna a potom existuje dohoda o ukončeni pracovneho vztahu, kde sa obe strany dohodnu, nemam pocit, že ty sa chceš na niečom dohodnuť, jednoducho mu to nepodpiš keby mudroval obrat sa na inšpektorat prace, evidentne ta chce odr..... pripadne si vypitaj tu jeho vypoved samozrejme nepodpisanu a povedz mu že sa poradiš s inšpektorarom alebo pravnikom uvidiš jak zareaguje

vroni
31. aug 2022

Toľko nezmyslov na kope.... Nie, "normálnu" výpoveď jej dat nemôže. Za 1) je na PN, ktorá pred výpoveďou chráni, za 2) vypoved môže dať zamestnávateľ len z presne vymedzených zákonných dôvodov. A to si odpustím za 3), že keď mu mailom hodí oznámenie o tehu, môže si to šikovný pan šéf hodiť už načisto.
Stačí poslať potvrdenie o tehotenstve a potom už si len vyložiť nohy a vrámci možnosti užívať tehotenstvo. So easy. Šéf nemôže vôbec nič a už vôbec nie pýtať antidatovany podpis na "dohodu"

anabela_a
31. aug 2022

@bubu1999 V žiadnom prípade dohodu nepodpisuj, miesto toho si nájdi vzor toho, ako oznámiť tehotenstvo, prefoť prvú stranu tehotenskej knižky, a doporučene mu to pošli. Po druhé, ostaň na PN až do nástupu na materskú, pokiaľ máš dobu neurčitú, bude to pre teba lepšie aj keď by si šla na reťazovú materskú. Ak dobu neurčitú mať nebudeš, prídeš napr. o tehotenské v ďalšom tehotenstve. Nepodpísaním dohody o skončení PP chrániš seba, takže žiadne podpisovanie aj keby neviem čo bolo. Ty nemáš čo stratiť, iba podpísaním by si stratila..

lilinka88
31. aug 2022

No v prvom rade ako vyššie píšu baby,to že si doložila PN, kde mimochodom on diagnózu nevidí, tá je uvedená iba na časti III, ktorá ide priamo od lekára na SP, nie je oficiálne oznámenie tehotenstva. To sa robí písomne s dolozenim potvrdenia o tehotenstve (kópia tehotenskej knižky). A po druhé, keby si aj súhlasila s ukončením PP dohodou a si stále PN, na úrade práce ťa ani nezaeviduju, až po ukončení PN, čiže by ani nikto neriešil dátum. V čom máš mimochodom tiež nezrovnalosť, lebo v prvom príspevku tvrdíš,že ukončenie k dnešnému dátumu s podpisom 25.8. a v ďalšom už,že ukončenie je 25.8. a na úrade by ťa vysmiali.
Každopádne s dohodou súhlasiť nemusíš a teda ju nepodpíšeš.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kiki234
2. sep 2022

Ahoj. Ako si dopadla?