Vedel by mi niekto poradit, ze existuje nieco ako PN kvolu psychickej vycerpanosti? Som samozivotelka 2 deti, posledne 2 roky boli ciste peklo. Covid, lockdown, deti kvoli tomu casto doma, smrt rodicov. Bolo by to zvladnutelne, keby som nemala sefa, akeho mam. Je pomerne neschopny, takze ma mierne povedane zneuziva a robim aj vela jeho agendy a team riadim spolu s nim. Niekedy pracujem aj 14-16 hodin denne (robim z domu) tyzden ci dva vkuse, nemam absolutne na nic cas, som totalne vycerpana. Rozpravala som sa s nim o tom, nepomohlo. Je mlady, arogantny, premotivovany. Na druhej strane viem, ze je na mne totalne zavisly, mam na starosti dolezite projekty, ktorym nerozumie. Objednala som sa obvodnemu lekarovi, chcem sa dat aspon na 2 tyzdne vypisat, ale netusim, ci to pojde. Neviete ci existuje nieco co PN kvoli vycerpanosti ci vyhoreniu. Dakujem za rady. Ozaj je to uz neunosne.
Kolega bol. Riesil to so psychiatrom. Nie je to ziadna hanba.
aj obvodak ta moze vypisat ak mu to takto opises ake mas problemy, popr. skus vyhlada psychiatra aj ten ta moze vypisat ale tam budes dlhsie cakat na termin ak je to akutne obvodak ta vypise a posle k psychiatrovi na konzultaciu drzim palceky nech sa das znova poriadne dokopy
Porozpravaj sa s lekarom ci by ta nevedel vypisat kvoli niecomu. On bude vediet najlepsie na ake diagnozy vie dat PNku. Co sa tyka konkretne vyhorenia ano aj na slovensku je to oficalne uznane pretoze medzinarodna klasifikacia chorob plati aj u nas. Ale neni to dovod na PNku podla VšZP no ked mas nejake priznaky toho syndromu (bolesti hlavy, traviace tazkosti, depresia) tak tie uz su dovodom PN a su aj normalne preplatene ako kazda ina PNka. Ja by som sa normalne porozpravala s doktorom a povedala mu co je vo veci, mne moja obvodna vzdy vedela pomoct.
Samozrejme, obvodný lekár PN tohto druhu vystavuje, nič neobvyklé. Ani psychiat. nemôže vystaviť PN, len dá doporučenie na ňu a vystaviť musí obvodný lekár.
To vypísanie by som na vašom mieste využil nie len na oddych ale aj vyhladanie novej práce lebo po PN budete bohužiaľ na tom istom ak nezmeníte prácu...
Existuje, Ak nepochodis u vseobecneho tak ku psychiatrovi...nie je to ziadna hanba ....mam par takych kolegov...
Moj otec bol so syndromom vyhorenia jeden rok na pn
normalne chod urcite ta vypise len si daj pozor na kontroly zamestnavatel moze poslat prvych desat dni ale nedaj sa nicim odradit potrebujes si oddych ut a deti potrebuju zdravu mamu
ja som bola kvôli vyhoreniu na pn cca 3 mesiace kvôli liekom ale liečili ma ďalšie dva roky - to som sa však dobrovoľne už do práce /novej/ vrátila..
Ahoj vidím že nie som sama ja som už aj malá dovolenku v Chorvátsku dva týždne mimo ale ani to mi nepomohlo. Jednoducho musím zmeniť prácu a aj zájsť k psychiatovi ja mám depky a aj doma som už nefunkčná.
Vies ze 2t PNka nic nevyriesi... a ak je premotivovany bude ti vyvolavat, vypisovat... ak mas gule na to vypnut mobil a nezapnut mejl a byt v pohode? Nemyslim. Si v idealnej pozicii ak je pravda co pises, striktne pravidla , zvysenie platu, ziadat o asistentku, ak nie tak robim do vysky svojho platu a ani minutu navyse. A rovno by som oznamila ze tymto sa moja nadpraca konci a robim len to cosa da urobit za 8hod.
Mna tak vypisal, nevedela som ze moze vravim mu potrebujem listok s psychiatrovi lebo sa uz zlozim a on ze co sa stalo tak som mu povedala ze sialane pracovne tempo a on mi na to a neskusime najskor pn? Oddychnete si a uvidite ak by oddych nezabral vypiseme listok.
@eeffka Vypnut si mobil a nezapnut sa nemam problem. To, ze sa bude snazit vypisovat, vyvolavat a zistovat diagnozy a kedy uz pridem mi je uplne jasne pocitam s tym, robi to tak u vsetkych. Viem, ze nic neriesi, ale musim si nateraz odvarit mozog a porozmyslat, co dalej, popravde do korporatu (ineho) sa mi vobec nechce, najradsej by som robila nieco uplne ine, pripadne vobec nerobila (zial to druhe je nemozne).
Myslím že pokiaľ nie obvodná tak psychológ by mohol. Popýtaj sa u obvodnej.
Ano, normalny lekar ta na Pn vypise. Len sa obavam, ze 2 tyzdne stacit nebudu
Dakujem, zajtra tam idem, dam vediet
Nuz tak PN mam. Absolutne ziadny problem. Otazka este: ma manazer pravo si cez personalne zistovat kod diagnozy resp. to zistovat odo mna? Mala by snad uz fungovat nejaka ochrana osobnych udajov a pre neho by malo byt podstatne, ze som na PN, nie s cim. Sme velka firma a nemyslim, ze by s nim personalne tuto info ziedalo, ale podla mna sa bude o to pokusat
Ma nema.... uz sa ukazal charakter, dufam ze kod je taky vseobjimajuci 🤣nech rozdumuje ci budes na PN 2tyzdne alebo 2 mesiace
@eeffka Tak tak
nie nema a na tlacive co slo na personalne ziaden kod nie je
velmi ti drzim palce,nie si sama aj ja som na pn ,zacalo to chrbticou,hlava,tocenie,ze uz neviem co a vsetko to asi spusta psychika.stale rozmyslam nad zmenou zamestnania,lebo zdroj je asi tam.no kam pojdem aj to ma stresuje.som najaky cas na pn navrat bude nepredstavitelny,keby aspon nebolo tolko zlych a falosnych ludi okolo mna.
Mozes sa dat vypisat,ale dva tyzdne su malo. Chcelo hy to aspon mesiac. Drzim palce. Presla som si vyhorenim. Zaslobto az tak daleko,ze som nemohla spavat. Mne pomohla mesacna pauza a zmena prace.
Pochopitelne uz hystericke spravy, co mi je, kedy pridem, a ze sa o mna boji. To urcite, zaujima ho jedine, keby mu budem opat robit otroka. Clovek uz bude mat asi pokoj len v hrobe. Zatial na to vobec nereagujem
No veď áno odišiel mu ťažny kôň.Oddychuj 2 t sú málo, ale veď uvidíš môžeš to natiahnut ..musíš zmeniť prácu nikdy sa to nezlepší pri takom sefovi, alebo rozdeliť prácu, prijať niekoho k tebe .ideál odísť úplne..
Moja znama sa takto u obvodaka rozplakala, da sa povedat ze sa mu tam uplne zrutila. Na nic sa nepytal, iba vypisal 2 tyzdne PN. Verim, ze ak mas normalneho lekara, vypise ta. Len chcem este dodat, ze toto je kratkodobe riesenie, ale to urcite vies. Velmi ti drzim palce.