PN a výpoveď

12. nov 2024

pekny den prajem

vypoved pocas PN neexistuje, tak da sa pocas moje PN rozviazat pracovny pomer?

dohodou, to sa da tak ? dakujem

ja mozem v PN dalej pokracovat?

alenah31
12. nov 2024

ty môžeš podať výpoveď aj počas trvania PN - v PN je možné pokračovať aj po skončená PP pokiaľ dôvod na PN stále trvá.

autor
12. nov 2024

@alenah31 sefka mi navrhla rozviazat PP dohodou , je to tak mozne? mne PN stale trva

autor
12. nov 2024

@alenah31 konci firma, preto ja som nechcela dat vypoved, oni mi navrhli dohodu

alenah31
12. nov 2024

Je možná aj Dohoda o skončení PP - no si PN - buď to pošlú poštou kde ty jeden rovnopis podpíšeš a vrátiš späť alebo zájdu k tebe domov - ty by si príchodom do zamestnania na podpísanie dohody porušil/a liečebný režim pokiaľ to nebude v čase vychádzok. Ak ale firma končí - dozri, aby si mal/a v dohode všetky náležitosti - napr. spomenuté odstupné ak ti vznikol nárok, ktoré pri dohode bude vyššie. Všetky info sú mimochodom uvádzané v ZP a veľmi prehľadne.

autor
12. nov 2024

@alenah31 mam vychadzku to je OK takze mozem prist podpisat?

alenah31
12. nov 2024

áno jasné.

autor
12. nov 2024

@alenah31 dakujem, za objasnenia. nikdy som takto nekoncila takze netusim ako to chodi. este raz dakujem.

melanta
12. nov 2024

Pozor, ak ideš podpísať dohodu kvôli tomu, že firma končí, aj pri dohode máš nárok na odstupné. Výška odstupného záleží, ako dlho trvá pracovný pomer. Takže šéfke daj vedieť, že dohodu podpíšeš, ak na nej bude uvedené, že v poslednom výplatnom termíne ti bude vyplatená dohoda vo výške tvojho XXXX- násobku priemernej mesačnej mzdy. Môže sa stať, že ti navrhla dohodu, aby sa vyhli odstupnému.

autor
12. nov 2024

@melanta robim tam len 1,5 roka.

melanta
12. nov 2024

Tak máš pri dohode nárok na odstupné vo výške 1- násobku tvojej priemernej mesačnej mzdy. Ak by ti dali výpoveď a plynula by ti výpovedná doba, nemala by si nárok pri takto krátkom pomere. Ale pri dohode máš nárok na mesačné odstupné, ak PP trval menej ako 2 roky.

autor
12. nov 2024

@melanta aha toto sefka nespominala. no mam je to spomenut ja?

tiika
12. nov 2024

Pozor! Nie je to tak, že výpoveď počas PN neexistuje. Len sú tam určite obmedzenia.
V prípade, že firma (alebo jej cast) konci, tak ti môžu dať výpoveď aj počas PN.
Par.64 ZP
3) Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi
a) z dôvodov ustanovených
1. v § 63 ods. 1 písm. a) prvom bode.

No pokojne sa môžete dohodnúť i na ukončení PP dohodou z rovnakého dôvodu, podľa toho, čo je pre teba výhodnejšie. Len si daj pozor, aby tam ten dôvod bol uvedený.

Ty nemusíš vyvíjať žiadnu iniciatívu. Nechaj na nich nech ti dajú dohodu (z vyššie spomenutého dôvodu) a ty sa rozhodneš, či ju podpíšeš. Inak ti maju doručiť výpoveď.

autor
13. nov 2024

@tiika a mam zo zakona narokm na 1m odstupne ak konci zamestnavatel?

tiika
13. nov 2024

Podľa odprac. rokov. Buď v tejto alebo inej diskusii ti už odpovedali. Tvoj prípad; výpovedi nie (avšak mala by si mzdu, ak nie si PN)+počíta sa ti to do odprac.rokov), pri dohode z rovnakých dôvodov, áno.