PN a následné odpracovanie nedele

27. nov 2024

Ahojte chcel som sa vás spýtať. Budem na PN do 28.11. zmena mi vychádza na 1.12 na 10hodín. Pracujem víkendy a som skrátený úväzok 15 hodín. No odrobený pracovný čas sa rozrátava od po-pia na výplatnej páske. Ak som od pondelka do štvrtka na PN a keďže od piatka budem práceschopný,ale súčasne je nedeľa už nový mesiac. Budem musieť ju odpracovať? Ďakujem

rozculena
27. nov 2024

pracuješ víkendy a čo ako ti to rozrátavajú? nechápem

elanor
27. nov 2024

od 29. 11. si schopny prace, ak 29. a 30. mas v plane smien volno, si doma, ak od 1.12. mas v planovane robit, tak pojdes do prace. Je uplne jedno, ze je to nedela, a uz vonkoncom je jedno, ze je novy mesiac.
Ak do prace nepojdes, musis si zobrat dovolenku, alebo ist na pohotovost, ak by si mal urgentny problem, aby si mal potvrdenie a vedel ospravedlnit nepritomnost na pracovisku.

rozculena
27. nov 2024

prečo by si nemal pracovať,keď máš naplánovanú zmenu?

autor
27. nov 2024

@rozculena pracujem víkendy ,nie výlučne. Nemám dohodu robiť ich. U nás sa berie pracovný čas od pondelka do piatka. Čiže aj keď robím soboty a nedele ,tak vždy sa mi ten odpracovaný čas 15 hodín rozráta po 3 odpracované hodiny na každý jeden deň od po-pia

autor
27. nov 2024

@rozculena kvôli PN,pretože podľa odpracovaných hodín mi môžu dať už len 3 hodiny na naplnenie úväzku

autor
27. nov 2024

@elanor a ako je to s prácou po PN? Tam sa to berie aj vzhľadom na týždenný úväzok nie? Či normálne mi zarátajú z tej nedele už len 3 hodiny do doplnenia týždenného úväzku ,čiže na ten piatok a potom tých zvyšných 7 hodín pôjde do nadčasu? Keďže som 15 hodinový úväzok týždenne a teda už 4 dni ,čiže 12 hodín som mal maródku?

autor
27. nov 2024

Lebo v tomto sa celkom nevyznám.

martul
27. nov 2024

No skrátka ťa zamestnávateľ pekne odrbkáva a keď už takto fungujete, tak je zbytočné aby sme ti radili, pretože vy máte medzi sebou nejakú dohodu, tak sa musíš spýtať len jeho, pretože toto v zákone nikde nie je.

autor
27. nov 2024

@elanor nemal som tam voľno ,zrušili mi tam zmenu kvôli PN v sobotu ,tento týždeň to vyšlo,že som mal odpracovať sobotu a nedeľu aby som naplnil tých 15 hodín v tento týždeň. Lenže som nečakane skončil na PN. Zajtra mám kontrolu a idem PN ukončiť.

autor
27. nov 2024

@martul veď to viem že odrbáva. Všelijaké finty skúša. Mne je v podstate jedno či pôjdem alebo nie. Snáď ma len o tie hodiny odpracované neodrbe,keďže tam mám aj PN. 🤔

autor
27. nov 2024

Pre zamestnávateľa je lepšie ak dopracujeme celú zmenu a nie skrátené. Preto tá možnosť odpracovať sobotu a nedeľu ,aby som odpracoval úväzok. No robievam aj cez týždeň 2 dni kedy ako. Len vždy sa nám dochádzka rozrátava od po-pia,aj keď odrobím víkend 🤣 takže som z toho jeleň.

mk1111111111
27. nov 2024

A priplatky Ti dava? Ci len makas a on sa smeje

martul
27. nov 2024

Lenže keby si robil oficiálne tak ako by si mal a mali by ste ozajstnú dochádzku, tak by si mal aj príplatok za sobotu, nedeľu a sviatok, tam si vedia zamestnanci pekne prilepšiť k výplate. Tebe keď víkendové hodiny rozhodí cez týždeň tak ti nedá/nemusí dať nič.
Máš peniaze navyše z víkendových služieb?

rozculena
27. nov 2024

mňa by veľmi zaujímalo,keď sa ti stane uraz cez víkend,ako sa to bude riešiť.Lebo podľa správnosti by si nemal byť v robote.
Toto je taký ojeb,že až.....Ty používaš aj hlavu,alebo ju máš len aby ti nepršalo do krku?

moonlight1210
27. nov 2024

Chapem spravne, ze mas uvazok 15 hodin na tyzden. Pracujes len vikendy (obcas miesto toho dva dni v tyzdni) a nasledne ti to rozpisu po 3 hodinach pondelok-piatok?

Takze ti nedaju priplatok za nadcas (lebo oficialne tvoja pracovna doba je pon-pia, takze vikend je chapany v tomto pripade ako nadcas), nedostanes navrch priplatky ani za sobotu a nedelu a ak tam navrch k tomu vsetkemu vyjde sviatok (ako v nedelu 17.11.), tak ani to.

Teraz k tvojmu problemu (za predpokladu, ze som tvoj pracovny cas spravne pochopila).
Zalezi, co mas v zmluve. Ci je tam vyslovne napisane 3 hodiny denne, alebo 15 hodin na tyzden. Pri tom druhom ti moze dat celych 10 hodin z nedele do toho piatku, kedze uz nebudes pn. (Ale su tam dalsie zakonne prekazky, preco to nie je uplne jednoduche.)

Ak mas v zmluve 3 hodiny na den, tak ti to moze rozratat ako 3 hodiny do piatku a zvysok (7 hodin) presunut do dalsieho tyzdna. S tym, ze cez dalsi vikend odrobis uz len 8 hodin, aby to sadlo na 15 hodin.
No a potom pokracujes ako vzdy, 15 hodin cez vikend.

Pis si hodiny a porovnaj si to s vyplatnou paskou, ci ti sedia pocty.

januska12323
27. nov 2024

Je úplne jedno čo ti poradíme, normálny zamestnávateľ takéto caviky nerobí.

martul
27. nov 2024

Ešte mi napadla taká vec, neviem či sa to tu už spomínalo, teraz vo veľkom chodí na kontroly inšpektorát práce, keď prídu v nedeľu, čo im povieš? Že si tam náhodou? Resp. tvoj zamestnávateľ ako preukáže tvoju dochádzku, keď si tam neni.
Ďalšia vec, čo sa nám stalo u jedného klienta, samozrejme odrbkával štát ako ten tvoj, a bum zamestnancovi sa stal úraz, prešiel kolegovi s VZV po nohe...
Mali z toho celkom slušné problémy, obidvaja.

moonlight1210
27. nov 2024

@martul teoreticky sa papierovo moze zapisovat na dni, kde tam realne je. Len potom ich prepracuju.
Elektronicka dochadzka nie je povinna. Kolkokrat ma v praci kazdy svoj papier s dcohadzkou, ktory potom odovzda.
Takze toto moze mat zamestnavatel pokryte pre pripadnu kontrolu. A samozrejme mu nasledne ten jeden den preplati podla zakona so vsetkym.

martul
27. nov 2024

@moonlight1210 áno, teoreticky. Len mali sme aj taký prípad, že kontrola prišla, predložiť nemali čo a boli pokuty. Tí šikovnejší to spravia ako píšeš, len nie vždy sa to dá.

123profil321
27. nov 2024

Predpokladám, že pracuje v Lidli. Na zmluve má 15hod/týž. Na výplatnej páske má pon-pia predpokladanú smenu. Ale odrobí si to so-ne. Je to štandard, nič protizákonné. Ak mal Pon-št PN, do naplnenia úväzku mu chýbajú 3 hodiny. Ale! Môže mu kľudne naplánovať 10 hodín na nedeľu a tých zvyšných 7 hodín bude mať nadčasových, ale len v prípade ak mu ich do konca mesiaca nevyrovná. Ale nemusí mu ich ani vyplatiť, môže mu dať náhradné voľno.

rozculena
28. nov 2024

@123profil321 to myslíš vážne,že to nie je protizákonné? nedostáva príplatky za nedeľu a ešte mi povedz,čo keď sa mu stane úraz v nedeľu,a on nemá naplánovanú zmenu....

123profil321
Včera o 06:12

@rozculena nevyjadril sa, čo dostáva alebo nedostáva príplatky za víkendy. Ja som mala, keď som takto robila.
Ale on tú smenu má naplánovanú...

123profil321
Včera o 06:16

@rozculena predpokladám, že to má takto podobne