Prosim kto sa vyzna,práca na szčo,ma aj nejaké plusy alebo len mínusy(odvody)Ďakujem.
@mogaa ďakujem pekne
@mogaa a ked pracujes pre niekoho na szčo a da ti fix v hrubom a z toho platit odvody a zvysok ti ostane tak ani tak sa to neoplati?
Záleží koľko zarobíš. Robím ako szčo, už si neviem predstaviť robiť vo firme.
tak záleží ako sa dohodnete...teoreticky ty ako SZČO keď potrebuješ volno nejdeš do práce.....lebo robíš sám na seba...záleží ako sa zamestnávateľ k tomu postaví....a či sa to oplatí? no určite dostaneš viac ako klasický zamestnanec, ale nemáš žiadne stravné lístky, žiadnu platenú dovolenku, žiaden nárok na PN....kopec nákladov, sledovať si čo treba poplatiť, riešiť zdravotku, SP, Daňové priznanie(zháňať učtovníčku)....
Samozrejme oplati... Plat si dohodnes ako superhrubu mzdu, aj po zaplateni odvodov a dane ti zostane viac. Pri oausalnych nakladoch nepotrebujes uctovnicku, danove si spravis sama a "dovolenku" a nejake benefity si vies tiez dohodnut. Nevyhody: naprd PN a dochodok...
@moni73 keby je dobry plat tak pn nemusi byt platena a dochodok mma este netrapi nejako.
Ak si budeš platiť odvody do SP tak máš nárok na PN, aj Ocr, no vychádza to denne cca 5 eur,co je žalostne málo.
@kabinka11 fuha to fakt?Ked do SP zaplatim normalne odvody tak 5e na den PN a OČR?A to preco tak malo?
@moni73 Baby a vysvetlite mi prosim co ma z toho zamestnavatel,ked mi da superhrubu mzdu a ja odvediem odvody a ked by to urobil on a da mi len cistu mzdu,k čomu je toto dobre?Chapem szčo byt sama sebe panom,ale nechapem preco mat zamestnavatela a platit si sama,ked kvazy to vyjde na stejno nie?Vsak ci za mna odvedie cca 300€ on alebo mi ich da do vyplaty stale tie peniaze da preč,nie?Chapem tomu zle?
@mogaa
@kabinka11
Pretože zamestnávateľ ti nechce platiť dovolenku, PNku, očrku, stravné lístky, výpovednú lehotu a všetky tieto výhody a ochrany na strane zamestnanca.
Keď si SZČO, všetko toto je na tvoje triko. Raz za mesiac mu ty vystavíš faktúru, on ti ju zaplatí a je to vybavené. Ako keby si niečo kúpil v e-shope. Dovolenka je neplatená. Nerobíš, nemáš peniaze.
Výhodou za to je, že si môžeš uplatniť paušálne výdavky a teda ti ostane viac peňazí ako keby si bola zamestnanec (menej sa odvedie štátu). Potom samozrejme sloboda - robíš len toľko hodín, koľko chceš, na dovolenke môžeš byť koľko chceš (lebo je neplatená).
Poviem Ti to takto :
- príklad : ako szčo zarobíš 2000 eur. Zaplatíš odvody do ZP a SP (cca 260e) ostatné Ti zostane.
-príklad :ako zamestnanec tvoja cena práce je 2000 eur. Zamestnávateľ zaplatí za teba odvody,dostanes stravenky, "odloží" Ti peniaze na prípadnú dovolenku, ocr... Dostaneš cca 700 eur.
Zamestnávateľ za Teba platí podstatne vyššie odvody ako len 300 eur. Platí aj poistenie v nezamestnanosti, co si pri živnosti neplatíš. (ale môžeš si priplacat)
@cubo2 ďakujem za info a este otazka,ked najdem robotu na TPP da sa szčo skoncit kedykolvek bezplatne odhlasenim?
@kabinka11 myslim ze lepsie by napr.bolo odkladat eura a neplatit SP a vytiahnut ich potom pri neplatenej pn,Rd alebo očr ako platit napr.150€ mesacne(netusim kolko sa real plati) a pri pn alebo očr dostat 5€ na den,nie?Rozmyslam vsetkymi sposobmi,isto by ta robota nebola naveky len na cas napr rok,dva kym by som nenasla nieco lepsieho.Tak stale rozmyslam ci do toho popripade ist alebo nie.A vybavenie szco obsahuje ake naležitosti potrebne k ohlaseniu szčo?
@kabinka11 takze ked priplatim tak budem mat napr narok aj na podporu?Ja som napr teraz mala plat v hrunom.805€ a v cistom cca 650€ takze som ratala cca do tych 300€ odvody.Potom.sa v nezamestnanosti skor oplati davat ako do SP.A docjodok ma v mojom veku netrapi,este 30r do dochodku.
Koľko by bol mesačný príjem? Tie odvody do sp nie su dobrovoľne. Ak prekročís určitý príjem, tak po podaní daňového Ti sociálna poisťovňa pošle ci budeš platiť.
@kabinka11 prijem 1200€ a +bonusy
Tak z tohoto príjmu budeš platiť aj do sp. Čiže prvý rok nemusíš a budúci rok keď podas v marci daňové, tak začneš platiť do sp, čo momentálne predstavuje cca 190e.
@kabinka11 no aj tak sa mi to financne oplati,ked mi daju 1200€ a odvody budu SP -190€ a -ZP 80€ tak mi stale ostane cca 850€ co je o 200e viacej ako co som mala na byvalom TPP.A.prosim ta keby aom s tym chcela skoncit,to sa da,ze odchadzam z prace a koncim zivnost,nerobia s tym problemy?
Živnosť vybavíš za 5 minút. Zrušis tiez ľahko. Jedna sa o voľnú živnosť?
@rikarika ved ja nemam problem odviest vserky odvody Zp,SP aj v nezamestnanosti,ked mi daju v hrubom mzdu
@kabinka11 uff toto pocujem 1x co to je volna zivnost?Praca by mala byt V NN zivotnej poistovni.Zajtra mam pohovor.
Nikto s tym problém nebude mať, pretože ty tam nebudeš zamestnaná. Budeš robiť sama na seba, akurát budeš v ich priestoroch. Tak pri takomto prijme by som živnosť držala iba v prípade ze budem platiť iba ZP. Aby ti pri živnosti zostalo iba 800 eur, tak je to skôr nevýhoda.
@kabinka11 aha,no vidis a pre mna je to o 200€ viacej ako som mala predtym.
@kabinka11 obsadzuju rozne pozicie najnizsi plat 1200€,potom 1500€ a aj 1800€ meviem na ktoru poziciu ma chcu vziat,kedze naslioj zivotopis na kariere.
Tam jedna známa robí. Bacha na to, budeš musieť dobre makať. Veríš ze ti daju 1200? Keby si hneď napísala ze do poisťovne, hneď Ti napíšem nech to neberieš.
@kabinka11 aha,to je az take zle?Prac.dobu maju uzasnu co som videla na dverach.Zajtra pohovor,tak neviem co ma caka.
@kabinka11 a znamej sa tam ako dari?prac.dobu maju pond a v stredu od 9-15h,utorok a stvrtok od 9h do 17h a v piatok od 9-12h tak neviem.Vsak pojdem tam,spytam sa a uvidim.Ak nic budem hladat dalej.
tak plusom je že robíš sám na seba a vyšší "plat", mínusom nikto ti nepreplatí dovolenku, stravné lístky, okrem odvodov si sám podávaš Daňové priznanie....Prvý rok ako SZČO nemusíš platiť odvody do SP ale toto obdobie sa ti nikam nezaratáva, čiže nemáš nárok ani na žiadne dávky zo SP.....Ak si ešte SZČO sám sebe pánom, že robíš na seba, tak ok, ale ak si SZČO niekde ako "zamestnanec čo pracuje na živnosť) tak to nie.....