Plný invalid a práca

zdychavska
26. aug 2020

Ahojte,som plny invalidny dochodca a dala som vypoved v praci k 31.8....po narocnej chorobe som to tam uz nezvladala,chcela by som si popri dochodku najst nieco menej narocne,mam uz aj vyhliadnute,neviem vsak ci by som sa mala zaregistrovat na urad práce,ci by sa mi to oplatilo ako plnemu invalidovi a aj zamestnavatelovi ktory by ma zamestnal neviem ci by z toho nieco mal...chcela by som este vediet ake povinnosti ked som plny invalid po ukonceni prac.pomeru mam...kde treba vsade nahlasit ukoncenie prace alebo to za mna spravi byvaly zamestnavatel?Budem musiet nieco platit nejake odvody alebo nieco keby niesom zamestnana a iba by som poberala invalidny?Dakujem za odpovede❤

kacena4
26. aug 2020

vsetko ti predsa poviem mzdarka u zamestnavatela tam sa presne popytaj ona ma zakony v malicku, a neviem na kolko % mas invalidny ale na UP sa asi nahlasovat nemusis iba ak chces aby ti hladali pracu myslim ze od 70% vobec netreba nie som si ista stat za teba plati zdravotne poistenie ako za dochodku. ale pre istotu sa spytaj mzdarky alebo na socialke

zalka
26. aug 2020

@zdychavska nemusíš sa evidovať na UP, ako občan zo ZPS ti platí odvody do ZP štát, nárok na podporu v nezamestnanosti nemáš.
Ale ak sa zaeviduješ na UP, tak potencionálny zamestnávateľ môže dostať na teba ak ťa vezme z UP nejaké príspevky, kompenzácie ... takže asi skús podebatiť s tým potencionálnym zamestnávateľom, čo ho máš vyhliadnutého, a podľa toho sa zariadiť. No môj názor je, že bude skôr brať z UP aby splnil podmienky.