Platový rozdiel nadriadeného a podriadeného

30. apr 2023

Ahojte, dostala som ponuku stať sa vedúcou nákupu nášho oddelenia v korporáte, kde by som mala pod sebou 3 nákupcov.
Baby, kroré ste mzdárky alebo šéfky, vedeli by ste mi napísať, aký je bežný percentuálny rozdiel medzi platom nadriadeného a podriadeného?
Podľa mňa by to malo byť optimálne cca 50%.
Pôvodná ponuka, ktorú som dostala, bola len však o 12% vyššia, čo je podľa mňa smiešne, vzhľadom na zvýšenie kompetencií a zodpovedností a podľa mňa by to malo byť min.25%.

mogaa
30. apr 2023

záleží od spoločnosti.....ale niekde sú platové rozdiely malé.....napr. vedúca v Jednote má len o cca 200-300eur vyšší plat ako bežná predavačka....u ns vo firme tie rozdiely tiež nie sú závratné, určite nie 50%.....

mima1608
30. apr 2023

Ja keď som robila v Lidli a povýšili ma, tak som reálne mala o 30 eur viac 😅😅😅 hlavne, že roboty bolo o 300% viac 🤨

som_realistka
30. apr 2023

Záleží od konkrétnej spoločnosti, ako majú zadelené oddelenia, pozície a pod. prešla som niekoľko firiem, ale čo sa týka nižších manažérov tak rozdiely boli od 20 do 40%.

mell27
30. apr 2023

Moja nadriadená má o cca 15% vyšší plat ako ja. Zaujímalo by ma odkiaľ si prišla na 50%. 😃 To bude skôr výnimočne.

mamina7070
30. apr 2023

pokial mas pod sevou len troch ludi tak by som tych 15% naviac brala ako strop 😉

limoncino
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucik194
30. apr 2023

nechcem Ti brat iluzie ale ani u nas v praci nema sef viac o 50%, ani nahodou

medzi 10-30% je to u nas

duunlo
30. apr 2023

Mat pod sebou 3 ludi a chciet 50% mzdovy rozdiel je skor smiesne ako optimalne. Neviem kolko tej zodpovednosti budes mat naviac pri tak smiesnej malej skupinke ludi a o kompetenciach ani nepisem…

missviolet
30. apr 2023

10-20 percent, presne v procuremente este pri malom time

muchotrafka298
30. apr 2023

Toto sa vobec neda pausalne napisat, ze kolko je to percent. Lebo v kazdej firme je to inac. Lebo je rozdiel veduci oddelenia, kde ma troch ludi a napriklad sef firmy. Moj sef zaraba asi tak 3 x viac ako ja (mojim odhadom), ale medzi nami je taky velky rozdiel preto, ze on je najvyssi sef a ja ineho sefa (oddelenia alebo divizie) nemam, len jeho. Zalezi to podla mna aj od toho, ake mas kompetencie a co je naplnou tvojej prace, kolko budes mat zodpovednosti a za co. Rozhodne ale necakaj, ze budes zarabat o polovicu viacej ako oni. Este sa moze stat aj to, ze budes zarabat rovnako alebo dokonca menej.

autor
30. apr 2023

@muchotrafka298 Tak pokial by to malo byt rovnako alebo menej, tak by som to prirodzene nevzala. Nejaky platovy rozdiel vzhladom na zvysene kompetencie a zodpovednosti predsa byt musi.

marhulka13
30. apr 2023

Ved je tam rozdiel, ale 50% je až moc. Ani u nás to tak nie je

autor
30. apr 2023

@som_realistka to mi pride optimalny rozdiel 20 - 40 %. Tych 15%, co tu niektori uvadzaju, je podla mna primalo, to maju casto krat ludia na rovnakych poziciach taky platovy rozdiel z roznych dovodov...

muchotrafka298
30. apr 2023

Kedze nevies, kolko zarabaju tvoji potencialni podriadeni, moze sa stat, ze niekto z nich bude zarabat aj viac penazi ako ty. Ja som sa uz s takym pripadom stretla, ze clovek pracoval vo firme XY rokov, mal svoj plat + odmeny a mal viac ako jeho nadriadeny, ktory tam nastupil. Ja by som sa skor zamerala na to, ake budu moje kompetencie, co budem musiet ja splnit ak budem veduca oddelenia a kolko za to dostanem penazi. Nie, ze ci budem mat viac a o kolko.

autor
30. apr 2023

@muchotrafka298 ved presne, podla mna moj sef tiez nebude mat rozdiel len 12 % odo mna, to v ziadom pripade, predpokladam o 100% viac, ale on je financny manazer firmu o vyse 400 ludoch, aj ked oficialne ma pod sebou len 6 ludi a teraz sa 4 odclenime a ja by som mala byt manazerka 3 zamestnancom.

sandri
30. apr 2023

Za mna mas znacne skresleny pohlad na platy veducich zamestnancov. Urcite zalezi, ci sa porovnavas s juniormi alebo seniormi, ale z mojej skusenosti ti viem povedat rozdiely co boli v mojej predoslej praci. Ja som tam bola junior, museli ma zaucat a moj plat bol o cca 30% nizsi ako plat mojho sefa. Kolegyne na seniornych poziciach mali rozdiel v plate oproti sefovi cca 10%. Robila som s tabulkami, kde boli uvedene mzdy, takze som mala presny prehlad kto kolko zarobi a podobne to bolo aj na inych oddeleniach.

autor
30. apr 2023

@muchotrafka298 vraj mame vsetci rovnako, o com sa vraj budem moct sama presvedcit, tak preto sa pytam na percentualny platovy rozdiel. Kompetencie sme si uz prebrali, preto teraz riesim, aky je optimalny platovy rozdiel.

autor
30. apr 2023

@sandri dakujem za info, u nas to nemame rozdelene na senior a junior pozicie

muchotrafka298
30. apr 2023

Optimalny platovy rozdiel medzi zamestnancom a jeho nadriadenym neexistuje. Lebo pre kazdeho je to ine cislo. Ked napriklad tvoji podriadeni zarabaju 1500 EUR, tak ty by si mala kolko? Lebo mohla by si aj 10 000 EUR, keby Ti to dali. Optimum je pre kazdeho uplne ine cislo. Lebo ak u vas vo firme je to 10 %, tak hlavou mur neprerazis.

smoulingirl
30. apr 2023

V našej firme o cca 20% viac. Ale je rozdiel ci počítaš percentá zo sumy 700€ alebo 2000€.

lelelienka
30. apr 2023

Sefovat 3 ludom to je len taky “lokalny manazerik”, tam by som urcite necakala 50% navysenie platu. Ale zalezi samozrejme od firmy. Uvazuj nad tym tak, ci budes s platom spokojna a nie v zmysle ci a o kolko mas viac ako tvoji podriadeni.

jj298
30. apr 2023

Mne navysili o 15%. Kedze som isla na matersku zobrala som aj to.

matkahelka
30. apr 2023

ja pracujem pre dceru nemeckeho korporatu a nasa TML ma urcite o min. 50% viac ako my, myslim, ze aj viac. ale aj medzi nami je v platoch rozdiel, lebo je rozdiel, ci je niekto vo firme 2 roky, ci 10. u nas je to aj o absolvovani firemnych kurzov, skoleni. plus za kazde 3 roky su percenta k platu za "lojalnost". a nasa TML ma pod sebou 25 ludi, cize je dost rozdiel viest 3 a 25 zamestnancov.

sedrik89
30. apr 2023

Myslím, že 50% je veľa. Optimálne cca 20-30%. Zase tak veľa podriadených nemáš. Ale záleží od firmy.

lucia147852
30. apr 2023

Myslíš že keď šéfujes 3 ľudom už si menezer 😂😂😂 Takto to ďaleko nedotiahnes. Aky budeš mat plat závisí od politiky firmy. Niektorí moji podriadení zarábali viac ako ja. Pretože ad 1 pracovali tam o viac rokov viac ako ja ad2 mali provízie z predaja a keď pokryli službami celú budovu, už len to im urobilo väčšiu sumu. Ja som im to nezavidela, namakali sa. Mne vyhovoval kariérny postup kvôli pracovnej dobe aj kvôli budúcnosti a ďalšiemu kariérnemu rastu. Nemôžeš očakávať , že hneď budeš zarábať tisíce eur

sedrik89
30. apr 2023

Samozrejme podriadený môžu zarobiť aj viac, ak robia viac hodín.

jazula
30. apr 2023

Pracujem v korporate, keď som sa posúvala na mgr pozíciu, dostala som zvýšenie cca tých 15%, v teame som mala 12 ľudí. Teraz po pár rokoch je rozdiel v platoch oveľa výraznejší. Nemôžeš čakať, že hneď od začiatku budeš mat 50% viac, veď ešte nemáš žiadne praktické mgr skúsenosti, to je tak ohodnotenie skúseného mgr. Plus 3 ľudia v teame je dosť malo na to, aby “uživili” drahého mgr. Na tvojom mieste by som to brala ako veľmi dobrý krok v kariére, sústredila by som sa na dlhodobý aspekt. Ak je pre teba dôležité krátkodobé hľadisko a hlavne peniaze hneď, tak to ani nerob, práca s ľuďmi je občas na slučku.

melanta
30. apr 2023

Pozícia "vedúca" nie je manažérska pozícia. A pozícia kde človek vedie 3 ľudí, ktorí nepotrebujú extrémne vysokú kvalifikáciu nie je ani náhodou pozícia, kde by si mala chcieť mzdu vyššiu o 50%. Ak chceš byť manažér, dostať sa minimálne do stredného manažmentu a mať výrazne vyšší príjem ako ľudia "pod tebou", odporúčam pracovať na sebe, vzdelávať sa v manažérskych skills, ovládať jazyky. Potom získaš reálnejší pohľad na to, ako kariérne rásť a čo za to očakávať. Ak chceš kariérne rásť, mzda ťa teraz nebude zaujímať a zoberieš ten job aj keby ti mzdu neupravili.

syslik81
30. apr 2023

veduca nakupu - prepac ale to nieje ziadna super pozicia a rozhodne nie na porovnavanie sa s manazermi ci ako tu spomynas sefa ... proste 10-max 15% je normalne .. ak sa ti nepaci zostan kde si .. ale mat o 50% viac ? 😝

zuzanka.zuzu
30. apr 2023

@melanta iba debil by zobral robotu s viac povinnosťami bez úpravy platu 😂 zase nezvrhavajme to tu do pozície samaritanky 🙈 a úplne vtipné že to píšeš ty 🙄

autorka - asi je jedno koľko majú tvoji podriadení ak to nie je priepastný rozdiel. zohľadni o koľko sa zvýši tebe náplň práce a či to je dostatočne ohodnotené