Platené voľno pri návšteve poradní v tehotenstve

lilien94
11. nov 2019

Dobrý deň, prosím vás chcela by som sa opýtať. Mám problém s tým, že môj zamestnávateľ neakceptuje návštevy u gynekológa v tehotenstve keďže som už vyčerpala 7x paragraf do roka. Tvrdí, že si mám zobrať dovolenku, čo sa ale mne nepáči. A že aj keď by som mala právo na neobmedzený počet prehliadok tak sa mám do 2 hodín vybaviť a prísť do prace. Lekár je 40 km od miesta práce a berieme si časenky, čo je vždy minimalne na 5 hodín čakania v čakárni. Je možné nejak rozumne protirečiť ? Má šef pravu, že musím ešte potom letieť do práce ?
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

ukulela
11. nov 2019

mas narok na volno na potrebny cas na vybavenie lekara - ako tehotna vsetko v suvislosti s tehotenstvom aj nad ramec 7 paragrafov musi akceptovat. ak ti lekar potvrdi pol dna, tak pol a bud sa vratis do prace, alebo si vezmed zvysok volno. ak potvrdi cely, tak cely .... najdi si to v zakone, je to tam. a argumentuj paragrafom a hotovo.

fokuska
11. nov 2019

@lilien94 Zakladom je pisomne oficialne oznamit tehotenstvo a mat o tom potvrdenie. To si urobila? Ak ano, si povazovana pred zakonom za tehotnu zamestnankynu a preto ti zamestnavatel musi poskytnut pracovne volno s nahradou mzdy na nevyhnutny cas straveny u lekara ak to suvisi s tehotenstvom aj nad ramec 7 dni. Je to v zakonniku prace, mas sa cim branit.

A teraz ten nevyhnutny cas. Ak mas pracovat napr. od 08:00 do 16:30 a ty u lekara sedis od 7:00 a vybavena si o 14:00, tak ano, mas sa vratit do prace. Alebo si vziat dovolenku, alebo ine volno ak mas taku moznost.
Ak lekar urci, ze ide o celodenne osetrenie, lebo mas po nom napr. nariadeny pokoj na lozku, alebo nie si schopna vykonavat pracu (napr. rozkvapkane oci, oblbnutie od anestezy u zubara a pod.), tak vtedy sa do prace vratit nemusis.

ukulela
11. nov 2019

na tehotné ženy sa nevzťahuje ustanovenie § 141, ods 2., bod 1 Zákonníka práce, ktoré hovorí o tom, že zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi praoovné voľno na vyšetrenie alebo ošetrenie pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnuntne potrebný čas, najviac na 7 dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
Zamestnávateľ má zo zákona (§141 ods. 2, bod. 3 Zákonníka práce)odo dňa oznámenia o tehotenstve povinnosť poskytnúť zamestnankyni pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
Dokladom o vyšetreniach bude záznam v tehotenskej knižke, resp. iné potvrdenie na vyžiadanie od lekára.
https://poradna.hnonline.sk/otazka/ako-je-to-s-...
https://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000174/135315...
Bud si sadnite,alebo mu napis, ze u lekara sa skratka neobjednava, ale sedi od rana na casenky, ze aj cesta trva. Lekar ti da potvrdenie .... nahlas mu najblizsiu poradnu dostatocne dopredu, ak by robil caviky, obrat sa na personalne (ak mate) - alebo nadriadeneho - .

mar_tina9
11. nov 2019

mne po oznámení tehotenstva na personálnom povedali, že mám nárok na neobmedzený počet lekárskych prehliadok nad rámec klasických paragrafov a aj napríklad, keď doteraz nemám všetky paragrafy vyčerpané, budú mi to rátať ako neprítomnosť počas tehotenstva. Dokonca ako benefit majú niektorí zamestnávatelia aj to, že po 4. mesiaci tehotenstva máš raz za polrok nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy (opäť nad rámec všetkých dovoleniek a pod.)

lilien94
autor
13. nov 2019

@fokuska Urobila som to na začiatku, ale zametsnávateľ to nezobral, že on papiere nepotrebuje a keďže som jediná žena na firme tak, že si to bude pamätať.. Myslela som vtedy, že len chce byť milý, sme maličká firma. Ďakujem pekne za odpoveď. Pracovná doba je od 7:00-15:30 a do práce od lekára viem prísť najskôr od 14tej tak som to nepovažovala za potrebne tam prísť na hodinku a pri tom veľa precestovať... Ale vyzerá to tak, že človek bude musieť....

lilien94
autor
13. nov 2019

@ukulela Ďakujem pekne za odpoveď. Presne toto mi neverí, že sa neobjednáva ale tam sedí, že jeho žena bola raz dva vybavená. No sú to nepríjemné rozhovory,

lilien94
autor
13. nov 2019

@mar_tina9 Tak to máte super 🙂

lucia147852
13. nov 2019

Tak oznámiť ešte raz písomne. Trvať na prevráti a máš pokoj. Co si on myslí je jeho problém. Zákon je na tvojej strane

fokuska
13. nov 2019

@lilien94 No, nevies dokazat, ze si to urobila, nikde ziadna pisomna evidencia.
Tu nejde o to, ci si to zamestnavatel pamata, tu ide o to, ze ta nechrani zakon.
Aj keby si bola v 9tom mesiaci a priamo v praci isla rodit a nemala to pisomne oznamene, tak by si podla zakona nebola tehotna zamestnankyna.

Oznam este raz, daj si potvrdit prevzatie, alebo to posli doporucene s dorucenkou. Potom si mozes narokovat aj osetrenia u lekara nad ramec 7 dni. Dovtedy nie.