Plat ženy

piskotka3
23. júl 2024

Ahojte baby,
chcela by som sa spýtať na Váš názor. Som mladá učiteľka z BA a práca ma baví, len by som sa chcela spýtať, či ste sa ako ženy stretli s niečím podobným, že Vám Váš partner dal nejakú narážku na to koľko zarábate. Mám priateľa a občas si do mňa rypne a dá mi najavo, že mám naviac a že zarábam málo. Ja sa cítim ako keby ma ponižoval. Ako by ste reagovali Vy? Ďakujem.

anjelicek26
23. júl 2024

@piskotka3 to ma mrzí, môj manžel nikdy môj plat neriesil, jasne na začiatku to nebolo boh vie co,každý nejako začínal.. teraz po 20 rokoch zarábam toľko ako on - na čo je on patrične hrdý... ale išlo to len vďaka tomu, že sme si roky kryli chrbát - ja skrátený úväzok, deti,kým boli maličké, potom 30h, potom 35h, potom 40h úväzok.. on ťahal vtedy financie... teraz ostane s malým doma po roku muž a ja nazad do prace.. o tomto je partnerstvo, podporovať,podržať, podporovať v cieľoch. Nie riešiť nízky (v branzi ako zaciatocnik bezny) nízky plat. Keď budete mat deti ti bude ruky bozkávať, že máš takú pracovnú dobu a prázdniny.

milanemila
23. júl 2024

@piskotka3 podla mna sa ta svojim sposobom skor snazi povzbudit nie ponizit, ale ved ak ta to ponizuje, tak mu to normalne povedz ze ti to nie je prijemne a beries to ako nejaky “vysmech” 🤷🏼‍♀️ mne naozaj slovne spojenie mas naviac, teraz zarabas malo nepride ako ponizovanie.
Ono je to tak, ze ak clovek zaraba nad nejaku hranicu, tak uz presnu sumu ani neriesi. Ja mam inac pocit, ze moj muz zistil presne kolko zarabam az pri ziadosti o hypoteku, nie ze by to bolo tajomstvo ale nikdy to nebola u nas tema, kt by sme nejako detailne rozoberali.

enmery
23. júl 2024

@piskotka3 V živote som to od partnera nepočula./Iba od jedného, paradoxne, keď som zarábala viac ako on/.Spojenie máš naviac je pre mňa viac pozitívne. Teba práca baví a asi ju aj robíš rada. Bohužiaľ je práca učiteľky finančne oklieštená všetkým možným. Od toho by som sa odpichla, že čo presne myslí tým "máš naviac". Povzbudiť Teba a Tvoje danosti alebo sa len chcel posťazovať, že nosíš malo do rozpočtu podľa neho.

reanda
24. júl 2024

tak asi vidi jedinu hodnotu prace v mnozstve penazi, co sa za nu da zarobit.. inak neviem, ako mozes ako ucitelka 'mat na viac' .. ci ako mas byt riaditelka? 😀 tak nech si chlapec hlada manazerku, no..

janinka007
24. júl 2024

Mas na viac. V preklade... Mohla by si do rodiny priniest aj viac peňazí, nemyslis?

vler
24. júl 2024

@piskotka3 ak je Tvoj plat primerany rokom studia a praxe, co mas akoze robit? Je vseobecne zname ze ucitelstvo nie je lukrativny obor kam sa hrnu ludia zbohatnut; vdaka za tych co do toho napriek tomu idu

andreakotesova
24. júl 2024

@janinka007 do akej rodiny? Ved je to len jej priateľ/partner.

ina2405
24. júl 2024

@piskotka3 práca učiteľa má obrovskú spoločenskú hodnotu a nie je dosť zaplatená. Ak priateľ skutočne rýpavo predhadzuje len finančnú stránku veci, tak nepozná iné hodnoty než tie v peňaženke. Ak len poukazuje na to, že sú učitelia zaplatení málo, má pravdu.

olimuc
24. júl 2024

Praca ucitela nie je adekvatne ohodnotena … ale keby neboli ucitelia, tak ani mànager by nezarobil tolko, lebo par by naucili citat rodicia a 60% naroda by boli analfabeti. Takze aj tvoj priatel nejakeho ucitela potreboval aby zarobil vela … “nikto uceny z neba nes padol” zalezi aj na tom ako to hovori … rypavo … povzbudzujuco …

siska53
24. júl 2024

@piskotka3 Ano, aj mne moj obcas takto vytkne...lebo podla neho zarabam malo....

amelie2017
24. júl 2024

Predpokladam, ze ked ste sa spoznali, vedel, ze si ucitelka alebo studujes, aby si nou jedneho dna bola. A kazdy priemerne inteligentny clovek vie, kolko zarabaju ucitelia. Vedel, do coho ide. Aj medzi ucitelmi su ludia, ktori by nemali na viac a ucitelia, ktori by sa uplatnili aj v inych sferach a zarobili by niekolkonasobne viac. On v tebe asi vidi ten potencial, ale treba brat do uvahy aj to, ze praca ma cloveka naplnat, ma ju robit s potesenim a nie odporom, ze sice tam neznasam chodit, berie mi to kus zivota, ale zarobim..
Neviem ci uz spolu byvate, ako mate podelene financie, ale asi by bolo treba vazny rozhovor, ako si predstavuje vasu budnucnost, financovanie rodiny, ked budu deti, kto ostane na materskej, bude riesit zanasanie/vyzdvihovanie zo skokly, kruzkov, ocerky a podobne. Lebo praca v skolstve ma v tomto smere vela vyhod.

pieksamaki
24. júl 2024

@piskotka3. Ze ma nereálne očakávania.......všetko postupne .

marcellka32
24. júl 2024

Všetkým ženám, ktorým partner vytkne že málo zarábajú odkazujem: nenechajte si to, a brante sa slovne, nie je vhodné a je to ponižujúce pre ženu, vysvetlite mužovi že tak sa správať nemá.....to, že muži zarábajú viac je už dávno preč, ženy v dnešnej dobe môžu zarábať rovnako alebo aj viac ako muž, držte sa

sense
24. júl 2024

Zarába malo, máš na viac... Vo mne evokuje ho bu za peniazmi. Ako keby len peniaze sú meritkom šťastia a duševnej pohody.
Ono záleží asi aj v akom kontexte to povie, môže to byť povzbudenie ale aj poníženie.

sissy27
24. júl 2024

@piskotka3 no a ty si spokojna so svojim platovym ohodnotenim? Vies z toho slusne zit - zaplatit si byvanie (idealne hypo alebo teda poplatky za svoj byt, nie len izbu v zdielanom byte), stravu, vsetky vydavky, nieco nasetrit, ist na nejaky wellness alebo dovolenku?
Alebo potrebujes k zivotu niekoho, na koho sa mozes financne spolahnut?
Lebo nebudeme si klamat, hoci ja ucitelov vo vseobecnosti povazujem za sikovnych, vzdelanych, inteligentnych ludi (samozrejme najdu sa taki aj onaki, ale to je o inom), tak proste ten plat nie je bohvieco.

danica2711
24. júl 2024

@piskotka3 vykonávaš povolanie, ktoré ťa baví, si mladá a začínaš. Bohužiaľ je to povolanie, ktoré u nás ešte stále nie je adekvátne finančne ohodnotené, ale za to ty nemôžeš a napriek tomu sa tvoj plat časom zvýši. S partnerom máte spoločnú domácnosť s dohodnutým podielovým financovaním? Ak nie, tak ho nie je v podstate nič do toho, koľko ty zarábaš. A ak je preňho najdôležitejšie, koľko zarábaš a nie či ťa práca baví, tak to veľká opora do života nebude. Pretože floskula "máš na viac" je v tomto prípade úplne o ničom - vie, že si učiteľka, že ťa to baví a vie, aké sú platy v školstve. Čo teda znamená to "viac", ak nie prácu mimo školstva za viac peňazí, ktorá ťa baviť nemusí, ale mladý pán bude spokojný, že zarábaš o pár šušňov viac?

nelka93
24. júl 2024

@piskotka3 s takým mužom by som nebola. Ja som na začiatku zarábala viac ako partner, teraz sa to otočili. Ale ani na chvíľu sme si nevycitali že zarabame menej ako ten druhy

barborachors
24. júl 2024

@piskotka3 áno stretla a je to uz bývalý muz. Manipulátor a narcista v jednom. Neboli sme dlho spolu, lebo nie som typ, ktorý si nechava srat na hlavu.

dancingqueen321
24. júl 2024

@piskotka3 tak mu treba povedat, ze chlap ma zivit rodinu, a teda vyska tvojho platu irelevatntna. To je podla mna zgrlos co spekuluje dopredu ze ked sa vezmete a bude “spolocny prijem”, vydavky na polovicu, tak preco on ma davat viac-tu vacsiu polovicu…

scila
22. aug 2024

@piskotka3 za 16 rokov čo som s mojim mužom mi nikdy nepovedal, že zarábam málo. Aj keď zarábam, lebo keby som bola priebojný extrovert tak vo svojom odbore zarobím podstatne viac. Ale v živote mi to nevytkol, pretože rešpektuje moju povahu a priority. A aj to je jeden z dôvodov, prečo náš vzťah tak dlho funguje.