Plat začínajúceho učiteľa na strednej škole

2. feb 2021

Dobry den aky je plat zacinajuceho ucitela na strednej skole? V cistom. Respektive do akej platovej triedy patri?

evinqua
2. feb 2021

650 ? /6.tr pozri aky tam je hruby plat pri nulovej praxi, + moze byt priplatok za triednictvo, osobny, iny,...aj nijaky

hettinka
3. feb 2021

Triedu hneď prvý rok asi nedostane a osobný príplatok je skôr utopia ako realita. Dostane príplatok pre začínajúceho učiteľa.
V čistom je ťažko povedať, závisí aj od toho, či pozeráš daňový bonus na dieťa/deti. V tabuľkách je preto vždy hrubá základná mzda.

elizabet173
3. feb 2021

@evinqua smutne, v Lidli ma viac...

kvetinka75
3. feb 2021

@elizabet173 nie su jedini ktori zarabaju tak malo.

sorciera24
3. feb 2021

https://www.minedu.sk/data/att/16799.pdf 6tka trieda je azcinajuci ucitel (je jedno ci na ZS alebo SS), takze 915 v hrubom (bez priplatkov, praxe).......viem, že je nejaky priplatok zacinajuceho ucitel (ale neviem kolko)

hettinka
3. feb 2021

Ak nemá daňový bonus, vychádza to takto

evinqua
3. feb 2021

@elizabet173 ja som ako zacinajuci odborny zamestnanec mala tusim 430 ;))) ale to bolo davno

elizabet173
3. feb 2021

@kvetinka75 viem, je to na Slovensku celkovo, len tu je VS...Ten stredoskolsky ucitel v pohode zvladne tu pracu v Lidli, no naopak by to asi neslo

hettinka
3. feb 2021

@evinqua ja 6000 korún slovenských. Dnes by to bolo necelych 200€

evinqua
3. feb 2021

@hettinka ale pomaly stupa 🙂. Mam neter prave konciacu ped.fakultu a teraz tiez riesi kolko zarobi..ja teda som bola zorientovana co ma caka uz ked som sla studovat a bola som s tym uzrozumena

danik1505
3. feb 2021

Tak ale treba vedieť, že príplatok pre začínajúceho učiteľa je len rok, potom ti ho vezmú..

lenka_da
3. feb 2021

Nástupný plat začínajúceho učiteľa je 970 eur ( základná platová tarifa 915 + príplatok začínajúceho učiteľa 55 eur). Adaptačné vzdelávanie trvá cca 6-12 mesiacov, potom ťa preradia na samostatného učiteľa, čo je 7. platová trieda. Ak sa budeš vzdelávať, môžeš mať ďalšie príplatky za profesijný rozvoj, resp. si môžeš urobiť atestáciu a s platom pôjdeš hore do 8., resp. 9. platovej triedy.

lenka_da
3. feb 2021

@danik1505 príplatok začínajúceho učiteľa síce vezmú, lenže postúpi do 7. platovej triedy, čiže s platom pôjde hore.

sorciera24
3. feb 2021

@lenka_da tak tak, po adaptacnom psotupi do 7. triedy..... inak atestaciu si moze urobit az po 5. rokoch podla noveho...ale tak nam tiez nepadlo vsetko hned do ruk, ze....

lenka_da
3. feb 2021

@sorciera24 jasné, ak chce postúpiť s platom, musí sa o to pričiniť, pri hodnotení zamestnancov sa zohľadňuje všetko, či vedie krúžky, či sa zapája do projektov...

lenka_da
3. feb 2021

veľa závisí aj od toho, aký predmet učíš, niektorých učiteľov je nedostatok a školy urobia pre teba aj nemožné

sorciera24
3. feb 2021

@lenka_da ano, samozrejme.....ale tiez zalezi od skoly, kolko am financii na tvoje hodnotenie....niekde emozes makat a ked skola nema peniaze, nedostanes nicu nic.........ale ak mas stastie, tak ano🙂
a tiez region, ze kde....v BA sa asi biju o ucitelov, staci sit na stred, vychod Slovenska a tu sa biju ucitelia o miesta

lenka_da
3. feb 2021

@sorciera24 súhlasím, že sú školy, ktoré sa boria s finančnými problémami (kto vymyslel normatívne financovanie asi školu videl len ako žiak) ale tak aj na takých školách sa nájdu peniažky na osobné ohodnotenie aspoň koncom roka, rozdeľuje to však vedenie podľa nejakých kritérií... Východ a stred verzus Blava, večný problém, nie len v školstve, vo všetkom, bohužiaľ. Treba si dobre premyslieť akú kombináciu predmetov pôjde učiteľ študovať, čo na trhu práce chýba, čoho je veľa, je to rovnaké pri všetkých povolaniach. Áno, aj na trhu práce sa situácia môže zmeniť, aj moje povolanie malo pred rokmi boom a teraz nás je veľa, sú veci, ktoré neovplyvníme, musíme si len nájsť spôsob ako svoju situáciu zlepšiť alebo sa zmieriť, asi...

hettinka
3. feb 2021

@evinqua ja vôbec nie, peniaze som neriešila a vlastne som nechcela do školstva. A prvé roky som pracovala v súkromnej agentúre, potom ďalšie dlhé roky súbežne v škole a v agentúre

hettinka
3. feb 2021

@lenka_da za krúžok som msla 40€ mesačne v hrubom. Takze v čistom nejakých 25

saja1
3. feb 2021

Hmm lepsie nez som myslela 🤔

hettinka
3. feb 2021

@saja1 veď to je trápna almužna. Za 8 hodín prace 25€ v čistom. Kruzok už nemavam, neoplatí sa to vôbec. A robiť to ako charita, z toho som už vyrástla. Radšej pôjdem učiť do jazykovky, alebo doucovat doma.

lenka_da
3. feb 2021

@hettinka tak predpokladám, že už nie si začínajúci zamestnanec za 970 eur brutto a že máš nejaké príplatky za profesijný rozvoj + triednictvo, uvádzanie alebo atestáciu. Môžeš mať kľudne 1700 eur, resp. aj viac, závisí na vyššie uvedených okolnostiach + na akej škole učíš a aký predmet. A ako si ťa cení vedenie školy. Ak si začínajúci učiteľ, tak si zrejme na tej tisícke, tak ale povedzme si rovno, že hneď po škole začať na tisícke... poznám mnoho VŠ vzdelaných ľudí, ktorí po škole začínali na ešte menšom plate a museli makať, aby sa vypracovali vyššie

jumama
3. feb 2021

Len na zasmiatie: Prečítala som nadpis "PLAČ začínajúceho učiteľa na strednej škole"... tak možno aj pravda ako čítam? 🙂

hettinka
3. feb 2021

@lenka_da nie, učím skoro 18 rokov a mám 1.atestaciu. Takze plat už trochu vyšší, sle stále nemám základný plat ani 1000€. Privyrábam si stále nejako. Kedysi preklady, učenie kurzov, doučovanie, teraz skôr projekty cez školu. Robila som editora učebníc, tvorbu testov cez NUCEM... tak sa dá privyrobit pohyblivá suma, niekedy 50, niekedy aj 1000€ za mesiac. Záleží od druhu prace.
A to robím úplne od začiatku, už počas VS som spolupracovala na projektoch, prekladala a tak..,

sorciera24
3. feb 2021

@lenka_da kde zacinas na 1000cke? ved tu psieme o hrubom....ja mam 13rokov praxe, 2 tituly (doktorat), 1.atestaciu,priplatky za triednictvo, karier. poradcu, koordinatora ziac. parlamentu + osobne (som konecne na skole, kde si robotu vazia), predtym som nemala nic ako pripaltok a to som ucila na gympli (len bohuzial statnom a bez penazi)......a stale mam tesne pod 1000 v cistom.....o cislach, ake pises, mozeme snivat a to fakt an sebe makam profesijne a som na skole v okrese (kde amme asi jedini priplatky)

desore
3. feb 2021

@hettinka V jazykovke budete ako SZCO, takze k 25E si priratajte dalsich 25E, ktore pojdu na odvody, dane...a musite ich najskor zarobit... Btw mam rada ucitelov, ktori kradnu pracu ucitelom podnikatelom...podliezaju ceny, lebo potrebuju zopar eur navyse... v jazykovke sa budes musiet inac obracat... nie odrapotat cvicenia z knihy, ktore ovladas naspamat

hettinka
3. feb 2021

@desore môžeš pracovať pre iné spoločnosti na dohodu, pokial si zamestnaná v škole. Vôbec nemám živnosť. Ani som nikdy nemala.
A sní v škole teda nemôžeš odrapotat cvičenia, ktoré vieš naspamät. V jazykovke som robila, takze viem, o com zo je a “obraciam sa” rovnako v škole, ako v jazykovke.

hettinka
3. feb 2021

@lenka_da jáj, no snívaj o 1700, že mám, toľko ani v hrubom.

Triednictvo som mala, príplatok okolo 50 v čistom vyšiel, ale tie nervy, telefonáty s rodičmi, rodičká, výlety, na začiatku/konci roka vypisovačky, triednicke hodiny... teda čas, čo s tým človek strávi je nepomerný k tomu príplatku. A to na gympli nemáme až také problémové deti.Triednictvo teraz nemám a hádam ani nechcem. radšej tých 50E zarobím hocikde inde.
Proste celkovo plat v školstve je nič-moc, osobné príplatky za prácu navyše zvyčajne žiadne, alebo len almužna, aby človek nepovedal, že nedajú nič. Niektorý rok vyšli pekné odmeny, ale už bolo aj 0E, alebo 100-200E za celoročnú prácu navyše.
Kvôli platu v školstve isto nie som, skôr kvôli pracovnej dobe. Učenie v škole je hobby, zarába sa inde.

saja1
3. feb 2021

@hettinka ked som zacinala po vyske v slovenskej firme, tiez som mala almuznu 😅 nastastie uz nie som ani po skole ani v slovenskej firme 😅 ale je pravda ze ucitelia by si zasluzili normalne dobre platy- ako ma byt kvalitny clovek motivovany, vzdelavat sa, ucit, venovat sa, ked mu po zaplateni hypoteky nezostane ani na nove topanky 🙉 a v bratislave sa cudujem ze sa na to niekto vobec da 😃