Plat učiteľky na 1. stupni ZŠ

ninka2_bech
29. okt 2024

Zdravím žienky,

obraciam sa na Vás s otázkou, ktorá mi ako študentke vŕta v hlave nejeden deň. Zaujíma ma, aký plat má učiteľka na prvom stupni ZŠ. Mám vedomosť o tabuľkových platoch, avšak, nerozumiem úplne tarifám, ktoré sú sprístupnené na internete. Vie mi niekto prosím Vás vysvetliť bližšie tieto tabuľky? Minimálne čo ma čaká ako čerstvého absolventa? A ako to rokmi rastie?

Vopred Ďakujem 🙂)))))))

lynda888
29. okt 2024

@ninka2_bech ahoj. Naozaj je to tak, ako to vidíš v tabuľkách. Ešte môžeš získať niečo navyše za triednictvo. Keďže na 1- 4 sme všetky väčšinou aj triedne učiteľky. Aktuálne ešte dali aj tie regionálne príplatky (tam zase závisí od toho v akom meste/kraji učíš).

Ja som mala v roku 2015 nástupný plat 670€. Aktuálne učím 10.školsky rok a mám 1080€. To už ti píšem v čistom... Plus mam ešte raz za pol roka vyplácaný školský krúžok (ale to je teda smiešne nízka cena). Mám spravené inovačné vzdelávania, za ktoré sa mi zvyšoval plat a rovnako si akurát teraz píšem atestáciu, aby som si ho opäť navýšila.

ninka2_bech
autor
29. okt 2024

Ďakujem krásne za odpoveď. Momentálne študujem primárne vzdelávanie na UMB v BB a je to teda drina. Viem, že ako začínajúca učiteľka teda plat najvyšší nebude, ale očakávala som aspoň tých 950 v čistom, nakoľko to moji rodičia zarobia bez vysokej školy, čiže bez 5 ročného psychického utrpenia, aspoň teda v mojom prípade to tak je. Je to značná demotivácia na nasledujúce roky štúdia teda :D

zafir01
29. okt 2024

@lynda888 panebože ... Toto je neskutočne dehonestujúce , hanbím sa , že po 10 rokoch majú učitelia ( ti ,čo vzdelávajú ďalšie generácie , teda jeden z dôležitých článkov spoločnosti ) ,tak nízky plat ..ja mám len maturitu , aktuálne pracujem v potravinách a mám viac , a to som pracovala aj vo verejnej správe,kde to bola platová mizéria. Toto musí byť ozaj poslanie ,ale z dobrého pocitu na duši sa nenájde zial 😳

ninka2_bech
autor
29. okt 2024

@zafir01 Presne tak to podávajú na vysokých školách aj nám. Že to robíme pre lásku k deťom a máme to ako poslanie, nie ako "väčší zárobok". Ale pri dnešných deťoch to už nie je ani o jednom. Vyhorenie, ktoré niekedy nastávalo po 20 rokoch praxe a viac, dnes je po pár rokoch, podľa ľudí už z praxe. Keby neštudujem externe a neplatím si nehorázne peniaze za štúdium, bez váhania by som to v momentálnom psychickom stave zo všetkého čo od nás na VŠ vyžadujú prerušila a ostala by som s bakalárskym titulom v MŠ. Avšak, je mi ľúto toľkých peňazí..

ninka2_bech
autor
29. okt 2024
lenka_da
29. okt 2024

Začínajúci učiteľ brutto prvý rok 1231,50 eur
Plus tzv. motivačné odmeny z ministerstva, najvyššie sú v BA kraji 145 eur, najmenej východ Slovenska 30 eur.
Po skončení adaptačného vzdelávania (spravidla do 1 roka) budeš samostatný pedagogický zamestnanec, základný plat 1267,50 eur + motivačné + môžeš si robiť inovačné vzdelávania, to ti môže urobiť +12%, príplatok sa vypláca po dobu 7 rokov, potom potrebuješ ďalšie inovačné.
Každý rok prvých 8 rokov +0,25%, od 9 rokov vyššie +0,5%
Príplatky za triednictvo 72,50 eur.
Na ZŠ máš základný úväzok 23 hodín týždenne, všetko nad máš platené ako nadčas.
Neskôr si môžeš urobiť atestáciu, postúpiš do 8. platovej triedy, resp. 2. atestácia do 9. platovej triedy.
Ešte je tu osobný príplatok, ale to väčšinou pred Vianocami, neviem, či ZŠ majú na toto prostriedky počas roka.

ninka2_bech
autor
29. okt 2024

@lenka_da Ďakujem krásne za podrobné vysvetlenie, vážim si to❤

vkatush
29. okt 2024

Ako písali vyššie, nie je to terno a nečakaj extrémne zmeny platov po čase ako v niektorých iných odvetviach (jasné, nie všade).
Ja mám kopu kamošov bez VŠ a majú 2x taký plat a to niektorí robia v skladoch, robotníkov, čašníkov,...

A ber v úvahu prípravy, opravy, školské programy,... Biedne platený čas mimo pracovnej doby. S kamoškami učiteľkami sme akurát mali debatu (učíme 1., 2. stupeň, stredná, vysoká PhD a aj jazykovky), skoro všetky sme prvé roky fungovali štýlom ideš skoro ráno, prídeš poobede okolo 2-3 domov a do večera robíš, chystáš veci. Víkendy podobne. A veľa veci ak chceš, platíš si zo svojho. To nie každý vidí to ďalšie za tým. Tá práca ťa musí naozaj baviť, lebo pre peniaze to robí málokto.

Plus ak si žena samoživiteľka alebo muž učiteľ (živiteľ rodiny), väčšina má k tomu ďalšiu prácu, lebo účty sa tak nezaplatia.

letfenixa
30. okt 2024

@ninka2_bech je jedno, či učíš 1. alebo 2.stupeň, plat je rovnaký.

zuju2
30. okt 2024

Áno, je to mizeria v školstve. Veľa muziky za málo peňazí. Ja mám 20 ročnú prax v školstve,učím na 1..stupni. Je to ťažká práca aj na psychiku aj na prípravu na vyučovanie. Dnešné deti aj rodičia dajú učiteľovi zabrať. Je to tak,ako píšu žienky vyššie. Tabuľkový plat,plus príplatok za triednictvo,začínajúca učiteľka má adaptacny príspevok,plus regionálny, záleží v akom ste regióne a treba si robit inovačné vzdelávanie na %, ale aj za tie sa platí. Ešte môžeš mať osobný príplatok,podľa školy my máme napr. mesačné 10€. Takže v školstve žiadna sláva.

sunny3
31. okt 2024

.

rakywanda
31. okt 2024

@ninka2_bech v MŠ to tiež nie je žiadne terno. Ani finančne, ani inak.

danielle21
31. okt 2024

@lenka_da najlepšie, ze to uz ta nikto nechce prijat do prace, lebo si prekvalifikovaná a tym padom aj drahá 😖 aj do MŠ takmer vzdy radsej zoberu šbez VS len aby usetrili

letfenixa
31. okt 2024

@zuju2 nemusíš platiť za inovacne, keď si ich robíš cez Nivam.

lynda888
1. nov 2024

@letfenixa
Ja som skúšala NIVAM pred par rokmi a povedala som nikdy viac... Ja som cez nich ešte nikdy nemala normálne školenie. Či inovačné, alebo aktualizačné.
Nikdy mi to nič nedalo do praxe. Asi preto je to zadarmo ☹

letfenixa
1. nov 2024

@lynda888 teraz chodím na celkom dobré, ohľadom aktivizacnych metód, predsa len som z VŠ viac ako 20 rokov, tak inovovať nezaškodí.

prosimopomoc
2. nov 2024

@ninka2_bech studovala som to, co ty aj na tej istej skole... Radim ti, kym si mlada, nechod ucit, zarobis 100x lepsie inde. Do skolstva chod mozno vtedy, ked budes mat deti, benefit prazdnin sa da ale inak je to katastrofa, vyplata ako v tescu

tramuntana
7. nov 2024

určite pracuj hneď na portfóliu a čo najskôr si urob I. a II. atestáciu. Po druhej sa ti bude ľahšie dýchať... a potom príplatok za profesijný rozvoj získaš tak, že sa zúčastníš vzdelávaní, z každého máš osvedčenie o ukončení, za každé získaš + 3% zo základu Maximálne 12%. Zisti si, po akej dobe môžeš požiadať o I. atestáciu. Čije to po adaptačnom období, alebo treba určitý počet rokov praxe.

rakywanda
7. nov 2024

@tramuntana prvá atestácia najskôr 5 rokov po adaptačnom , druhá 5 rokov po vykonaní prvej

tramuntana
7. nov 2024

tak to nezmenili, aj po starom to tak bolo. Ale ja som si urobila II at. po roku od prvej, aby som to mala po starom, no platila mi po 5tich rokoch od prvej /platovo/. Ale mala som pokoj, bola som rozbehnutá, tak som to využila, neľutovala som, už by sa mi potom možno nechcelo...nútila aby som sa. Takto som vytiahla zo šuflíka, priložila žiadosť a bolo.

rakywanda
7. nov 2024

@tramuntana to je dobrý nápad, len neviem či sa to dá aj teraz tak. A či je záruka, že dovtedy niečo nezmenia.