Plat učiteľa

11brano11
13. nov 2024

Koľko reálne zarábajú učitelia? Nemyslím iba tabuľku, ale aj všetky príplatky za triednicstvo, krúžky, nadčasy, regionálny príspevok a pod. Koľko majú reálne čistého?

klara1205
13. nov 2024

Ja ako ucitelka v skolke s dvoma aktivnymi kruzkami som mala v cistom 700 eur...

11brano11
autor
13. nov 2024

@klara1205 v akom roku ?

stvura
13. nov 2024

pripnem sa ci ti niekto napise fakt ze realne cislo, nakolko moja skusenost je ze vsetci len zavadzaju a odkazuju na tabulku....osobne viem o rozpati od 850e do 1400e v cistom (porovnatelne vzdelanie, napln, len - dedina/Bratislava)

dskjhfdlkdjhl
13. nov 2024

@11brano11 A mozes napisat dovod, preco Ta zaujima prave plat ucitela?

11brano11
autor
13. nov 2024

Po prvé ci ľudia o tom majú vôbec reálnu predstavu keďže momentálne ministerstvo pripravuje stabilizačný príspevok

klara1205
13. nov 2024

@11brano11 2021-2023

dskjhfdlkdjhl
13. nov 2024

@11brano11 Tak ucitelia o svojom plate realnu predstavu maju. A koho sa este tyka ich plat? Zaujima Ta aj ich napln prace? Ja napr. ucim na VS a vobec neviem, aky je plat na ZS a SS a ani nevidim jediny dovod, preco by ma to malo zaujimat-zaujima ma moj plat, pripadne plat mojho manzela. Takze by ma zaujimalo, co inych ludi vedie k tomu, ze potrebuju riesit platy inych.

11brano11
autor
13. nov 2024

@dskjhfdlkdjhl áno zaujíma ma ich náplň práce. Moja manželka je učiteľka, brat učiteľka na VS. Ak diskusia Vás nezaujíma, nie je vašou povinnosťou do nej písať príspevky 🙂

dskjhfdlkdjhl
13. nov 2024

@11brano11 Este raz, mna zaujima dovod, preco ma niekto potrebu zistovat plat niekoho ineho. Ak je manzelka ucitelka, tak potom jej plat snad poznas, ak nie, tak to je potom ina tema. A ak ma manzelka dojem, ze je nejako ukratena, tak potom nech si to riesi v skole.

11brano11
autor
13. nov 2024

@dskjhfdlkdjhl plat učiteľov by sa mal týkať a zaujímať celú spoločnosť, nakoľko keďže ich práca nie je docenena trpí na to vzdelanie detí, ktoré sú budúcnosťou krajiny. Ak chcete ale zatvárať oči pred tým ako je školstvo podhodnitene, prosím. Každý deň v správach riešia iba lekárov, ktorí zarabaju násobne viac ako učitelia a školstvo ide na druhú až tretiu koľaj

ssnowwhitee
13. nov 2024

@11brano11 toto je veľmi individuálne, záleží aj od toho či učiteľ učí predmety na ktoré má aprobaciu alebo nie, za triednictvo je len pár eur. Záleží aj od toho či má atestácie ....

zuzanockamt
13. nov 2024

@11brano11 A ty koľko zarobíš so všetkými príplatkami atď? Ja svoj čistý plat neprezradím, pozri si tabuľky.

dskjhfdlkdjhl
13. nov 2024

@11brano11 Asi si si nevsimol, ze robim v skolstve a teda mna skolstvo zaujima, zaroven vsak nechapem, preco niekoho zaujima plat ineho cloveka. Navyse, zvysenim platov ucitelov sa aj tak ten pruser, ktory v skolstve je, nevyriesi. A tym, ze budu ludia poznat plat ucitelov, tym sa uz nevyriesi vobec nic. Takze ak je toto Tvoj dovod, tak dakujem za odpoved, takto mi to staci, netreba ma z diskusie vyhanat, zatial je verejna a kazdy sa v nej moze spytat to, co chce.

11brano11
autor
13. nov 2024

@zuzanockamt ja v čistom bez daňového bonusu 2800

januska12323
13. nov 2024

@11brano11 však keď je manželka učiteľka tak vieš koľko zarába, nie?

zuzanockamt
13. nov 2024

@11brano11 A teraz čítam, že máš vraj manželku učiteľku, tak vieš, koľko zarábajú. Či sa bojíš, že niekde majú viac ako ona?

11brano11
autor
13. nov 2024

@dskjhfdlkdjhl áno všimol som si, že pracujete v školstve, práve preto sa divím, že financovanie školstva nepovažujete za dôležitú verejnú tému. Razantným zvýšením platov učiteľov by sa v školstve vyriešilo veľa. Na začiatok minimálne to, ze by na školách učili vzdelaní, kvalifikovaní a motivovaní učitelia. Mam kamaráta, vystudovaneho učiteľa, ktorý 15 rokov neučil ale robil inú práce. Minulý rok sa rozhodol to vyskúšať v školstve. Ihneď ho zobrali, lebo im chýbalo 5 učiteľov. A dali ho učiť predmety, na ktoré nemá kvalifikáciu alen škola ich potrebovala pokryť. Učí matiku a fyziku hoci študoval niečo úplne iné. Z matiky na škole sám takmer prepadol. A teraz uci naše deti. Nič proti nemu nemám ale chcel by som aby naše deti učili kvalifikovaní učiteľia

zuzanockamt
13. nov 2024

@11brano11 Zvýšením platov učiteľov sa situácia nevyrieši.

11brano11
autor
13. nov 2024

@januska12323 áno viem koľko zarába, ale cieľom diskusie bolo niečo iné. Poukázať na nízke platy učiteľov v dobe keď ministerstvo vehementne odmieta ich zvýšenie.

dskjhfdlkdjhl
13. nov 2024

@11brano11 A kde chces nabrat tych super ucitelov. Toto by bolo pomohlo pred 20-timi rokmi. Vychova dobreho ucitela trva nejaky cas a je k tomu treba dalsich dobrych ucitelov, ktori ho vychovaju. Takze, evidentne sa v tom nevyznas a este mi tu vkladas do ust nieco, co som ani nenapisala, akurat nerozumies pisanemu textu.

11brano11
autor
13. nov 2024

@zuzanockamt prečítajte si dôvod tejto diskusie. Nejde o to mne zistiť koľko zarábajú učitelia, ale či bežní ludia (nie ucitelia) majú reálnu predstavu ako je toto dôležité povolanie podhodnotene

11brano11
autor
13. nov 2024

@zuzanockamt als áno, riešilo by to veľa vecí. Prečítajte si môj príspevok vyššie

zuzanockamt
13. nov 2024

@11brano11 V prvom rade potrebujeme, aby deti mali príčetných rodičov, ktorí nechajú učiteľov vykonávať svoju prácu. Toto nezmenia žiadne peniaze. Učitelia nechcú vykonávať túto profesiu kvôli rodičom, verejnosti. Stačí si prebehnúť diskusie na MK, akí sú drzí a čo všetko riešia. V žiadnom odvetví toto nie je.

11brano11
autor
13. nov 2024

@dskjhfdlkdjhl na pedagogických a iných relevantných fakultách študuje dostatok šikovných mladých ľudí. Problém je to, ze práve kvôli platu nejdú po skončení štúdia učiť ale končia v súkromných firmách na iných lepšie platených pozíciách

dskjhfdlkdjhl
13. nov 2024

@11brano11 Evidentne nemas prehlad, taku matematiku uz studuje naozaj malo studentov a priemerna kvalita je tiez lahko spochybnitelna.

dskjhfdlkdjhl
13. nov 2024

@11brano11 Problem je ten, ze uz teraz chybaju poriadni matikari na ZS a SS a clovek, ktory nedostane poriadny zaklad na ZS a SS, ak aj pojde tu matematiku studovat, tak je velmi mala sanca, ze z neho bude super ucitel-bude cerpat len z toho, co dostal. Ale kludne si tu rozvijaj svoje teorie, ja sa idem venovat svojim studentom.

11brano11
autor
13. nov 2024

@dskjhfdlkdjhl správny čas niečo urobiť aby sme vystúpili z toho zacarovaneho kruhu

dskjhfdlkdjhl
13. nov 2024

@11brano11 Spravny cas isto, ale spravny krok je trochu iny, ako si Ty myslis a snazis sa tu odprezentovat. Nie je to totiz ani nutna, ani postacuju podmienka pre zlepsenie.

bielasovicka
13. nov 2024

No keď im nechcú zvýšiť platy, tak ich asi majú dosť vysoké a nepotrebujú zvýšiť. No prečo asi nikto nechce povedať koľko zarába? Preto, že majú asi dosť toho platu 🤷🏼

hellwant
13. nov 2024

Manželka po 2 atestaciach + vsetky priplatky čo má na 2 stupni 1465 v čistom.( plus minus pár eur hore dole)