Plat predajcu striech

martinna181
1. okt 2024

Ahojte žienky, môj muž má prácu, kde má základ 850btt plus príspevky max do 1200btt, ale nemá to isté,je predajca v predajni striech, nie je to málo? Má to niekto podobne s mužom?

melanta
1. okt 2024

Žiaľ, toto je klasika pri týchto pozíciách v obchode - nízky fix a potom odmeny alebo osobné podľa predaja. Mimo fixu osobné či odmeny nie sú právne nárokovateľné, čiže keby každý mesiac dostával iba základný fix, nemá sa na čo sťažovať. Takže áno, je to málo. Ak nemá inú prácu, je to lepšie ako byť doma. Ale určite by mal chcieť aktívne si hľadať niečo, kde zarobí viac alebo teda primerane svojej kvalifikácii a praxi.

tulipanik12
1. okt 2024

@martinna181 môj muž má základ 1200btt, no čistého má viac, plus diéty ako vodič kamiónu. No zas má platené iba týždne, ktoré odjazdí a dovolenku taktiež platenú nemá.

melanta
1. okt 2024

@tulipanik12 ale on asi nie je zamestnanec, ak nemá platenú dovolenku. Zrejme je szčo, čiže nemá pracovnú zmluvu a logicky podnikateľovi nikto nebude platiť dovolenku.

vanilkovazmrzka
1. okt 2024

Ci je to malo alebo vela musis porovnavat s vasimi nakladmi na zivot.

Ak mesacne miniete 300€ je to dobry plat. Ak miniete 3000€ tak to zrovna dobry plat nie je

melanta
1. okt 2024

@vanilkovazmrzka nesúhlasím. Aj keby ona zarábala tisícky eur a jeho príjem by vôbec nepotrebovali, je príjem 850 brutto v roku 2024 málo. Na druhej strane, ľudia sú ochotní pracovať za minimálku, robiť nadčasy na čierno, byť na živnosti atď - potom to podnikatelia a firmy náležite využívajú.

hellwant
1. okt 2024

@vanilkovazmrzka Aj keby mali naklady iba 300- co tazko môzu mat ak zratas stravu, energie, vodu, osatenie, kozmetiku, pripadne PHM ak maju auto- 1200 v hrubom je skutocne malo, suhlasim s Melantou.

tulipanik12
1. okt 2024

@melanta nie,nie je SZČO, je zamestnanec, len niekde to funguje takto 😔

luccija
1. okt 2024

@martinna181 žiaľ, na muža čo má rodinu to je málo.A podľa deti tipujem, že 25 r nemá.

melanta
1. okt 2024

@tulipanik12 nie, nie je to tak, že "niekde to takto funguje". Funguje to tak preto, že tvoj muž to toleruje. Ja by som nedovolila, aby bol môj muž za hlupáka a robil niekde tak, že ho budú odrbávať a porušovať na ňom zákonník. Je to vaše rozhodnutie, že to tolerujete.

veverickav
1. okt 2024

V roku 2021 si tiez pisala podobnu temu, ze zaraba 800 eur a je predavac v elektro. To sa zial velmi neposunul....

melanta
1. okt 2024

@hellwant asi tak. A navyše, to nie je 1200, to je 850 a možná variabilka až do výšky 1200. A ako vieme, variabilka nemusí prísť ani raz za rok.

hiro
1. okt 2024

@tulipanik12 "plus diéty" - to sa neda ratat ku mzde. Tych cca 50€ denne je len na to aby si tam kde prave si kupil obed, veceru. Nam firma k tomu dava/la + vreckove. Jasne za 2 tyzdne sluzobky to vie spravit fajn sumu - ale velka cast sa preje, aj keby len vecera, pivko k tomu, posediet v Talianskej restauracii je celkom fajn 🙂

tulipanik12
1. okt 2024

@hiro ale kamionisti takto nefungujú, on má v kamióne posteľ a aj plynovú bombu na varenie (možno si už o tom počul) a nemá minimálne čas a ani možnosť ísť sa najesť do talianskej reštaurácie, pretože vo väčšine miest je zákaz jazdy kamiónov do obytných zón a firmy sú situované na periférii miest, musí mať povolenie, ak ide vykladať v nejakej fa čo je v meste.🙃

hiro
1. okt 2024

@tulipanik12 No, ja som si to celkom uzival - vyberal som si hotel v centre / blizko centra a zase aj z periferie sa da metrom / mestskou dostat dost rychlo vsade. Inak neviem ako pracuju ze nemaju casu - kolko mozu robit? 8h a potom nejaky nadcas? Ale ak spravi nejake dni nadcas tak potom zase dalsie dni bude mat aj cele volne a moze sa tulat 🙂 Ja aj keby som bol kamionistom tak by som si vecer zobral Bolt / taxi a isiel pozriet nocne pamiatky, vsak ked som uz niekde vo svete tak si ho zadarmo popozeram, lacnejsie ako ist tam sukromne.

tulipanik12
1. okt 2024

@hiro ono je to v tom kamióne trošku zložitejšie, fungujú v 9-ach(po 4,5 hodine 30 minút pauza)a cca 2×11 hodín za týždeň.A väčšinou sa ponáhľa má tzv.časové okno na vykládku a to musí dodržať, ak príde neskôr, tak čaká a niekedy aj niekoľko hodín, pričom mu "beží výkon " a potom zas nemôže ísť, lebo má pauzu a musí stáť. A nadčasy v kamióne neexistujú, dnes sú dosť veľké pokuty za nedodržanie pauzy, hlavne vonku, existuje tzv. elektronická karta vodiča a tá Ťa nepustí.😉

vanilkovazmrzka
1. okt 2024

@melanta @hellwant jej plat s tym nic nema, pointa bola inde..

hellwant
1. okt 2024

@vanilkovazmrzka kde som pisal o jej plate, to pisala Melanta, to, ze som napisal suhlasim s Melantou som myslel na tu cast, ze 850 je maly plat- ja sam som pisal o manzelovom. A pointu si dala zlu. Pri tak malom plate je to jednoducho malo aj keby mali male vydavky. Tych 1200 je len pri fulke odmien, cize skôr rataj priemer mozno cez 1000 v hrubom...to je na slzy, taky plat.

martinna181
autor
1. okt 2024

@hellwant Súhlasím s vami, je to mizéria, takéto platy sú v našom okrese, pokiaľ človek nie je doktor alebo inžinier alebo Cnc operátor so skúsenosťami, takže rozmýšľame o presune do Rakúska, kde síce to je ťažké, nemecký jazyk sa učíme, lebo je to na zaplakanie pre nás

hellwant
1. okt 2024

@martinna181 Drzim vam palce

martinna181
autor
1. okt 2024

@hellwant ďakujem pekne

vanilkovazmrzka
1. okt 2024

@hellwant viem ze to pisala ona ale nechcelo sa mi odpovedat dvom ludom separatne na to ze ste nepochopili moj point /ja som sa nikde nevyjadrila ci to je podla mna malo alebo vela, lebo je uplne irelevantne co dana suma znamena pre mna/

martinna181
autor
1. okt 2024

@hellwant A všimla som si, že žiješ pri Čadci, čomu sa venuješ, keď si spokojný ?, pokiaľ to nechcem napísať, rešpektujem to, tiež prajem len to najlepšie celej rodinke🙂

hellwant
2. okt 2024

@martinna181 Poslal som sukromnu spravu 🙂