Plat pomocnej sily na základnej škole

2. aug 2022

Mamicky prosim vas tie ktore sa v tom vyznate.Pozeram prace na profesii a nerozumiem preco neuvadzaju vysku platu pri pracach ako je pomocna sila do kuchyne a upratovacka na zakladnych skolach.Praca v BA.To je akoze len za minimalnu mzdu ci ako tomu mam rozumiet? A v lete v skolach nepracuju,neviete?
Dakujem.

zuzanockamt
2. aug 2022

Áno, minimálna mzda. A časť leta pracujú.

matullienka
2. aug 2022

Záleží od školy či pracujú alebo nie ale tieto profesie nebývajú celé leto doma Max mesiac, druhý mesiac sa buď maľuje a upratujú a pod. A plat neuvádzajú asi kvôli tomu, že sa určuje podľa platných platových tabuliek

autor
2. aug 2022

@zuzanockamt Minimalna mzda ? Ja som v šoku! V Bratislave kde je vsetko drahe....byvanie,cestovne.Toto je uplne zdieranie ludi,ved to musi byt narocna robota.

autor
2. aug 2022

@matullienka Dakujem.

mufka1
2. aug 2022

Plat v školskej jedálne v BA Petrzalka 530e cez letné prázdniny niektoré školy majú tak ze júl robia celý upratujú,august sú doma .U nás na skole je to zas júl 2 týždeň robíš potom máš voľno a 2 týždne pred koncom prázdnin sa doupratovava.Bohuzial ako sú upratovačky alebo pomocné sila tak tam je proste tabuľkový plat.Jedine na súkromnej škole zarobíš viac.
Narobiť sa narobíš tomu ver sranda to nieje keď máš 500 stravníkov a celého personálu v kuchyni je cca 6 ľudí. Takže tak

terry2003
2. aug 2022

Samozrejme, že je to zdieranie ľudí. Rovnako ako pri profesiách opatrovateľka, vychovávateľ, učiteľ v škôlke aj v škole, upratovačka, záchranár, kuchár, pedagogický asistent, sociálny pracovník....
Sú to náročné roboty, a tí ľudia by si za tú robotu zaslúžili medailu, ale namiesto toho dostanú minimálne mzdy či veľmi nízky plat.

autor
2. aug 2022

@mufka1 A neni minimalna mzda cez 600€ ? Ked pises ze v Petrzalke platia 530€.Dakujem.

autor
2. aug 2022

@terry2003 Presne tak,uplne suhlasim 😊

mufka1
2. aug 2022

Máš cez 600e v hrubom .Pracujem v školskej jedálni tak preto viem aký je plat .Bohužiaľ tam nezarobis veľa ci robíš v Medzilaborciach alebo BA v školskej jedálni tabuľky nepúšťali a rovnaký plat co je smutné veľmi. K nám hľadáme už rok silu a nemôžeme nájsť, kvôli platu

autor
2. aug 2022

@mufka1 Ucitelom platy podvihali a ostatny personal si tiez zasluzi.Toto je strasne. A vekovo ake zeny pracuju v kuchyni.Uz len take pred dochodkom ?

mufka1
2. aug 2022

@terry2003 bohužiaľ je to tak ,za tie peniaze nik nechce robiť. Je to totálne zbieranie ľudí ale koho to zaujíma......vôbec nikoho .Teraz ma byt suma 700e v hrubom tak si fakt polepsime ani neviem ci sa budem vedieť s bankomatu dostať s tak veľkou výplatou 😞

autor
2. aug 2022

@mufka1 Cez kalkulacku platy som zadala vysku mzdy 650 eur a vypocitala mi cistu mzdu 455,95 eur.
Toto snad ani nemoze byt mozne aby niekto tazko pracoval za 455 eur!

autor
2. aug 2022

@mufka1 Pozeram ze si z Oravy tak tam asi je nudza o pracu ze?

mufka1
2. aug 2022

No teraz zvihnu mm na 700e .
U nás sme od 38 r do 62 r .Pracovnú dobu máš od 6;30 do 14:30 h tam je jediná výhoda keď máš deti ,že odnesiem škola, škôlka a ideš do prace. Inak výhody žiadne

mufka1
2. aug 2022

Nie som s Oravy som s BA 🙂len sme tam boli na dovce a potreboval som sa dostať do jej ich skupiny kvôli info o Dolnom Kubíne kde čo je 🙂

autor
2. aug 2022

@mufka1 Na Bratislavu velmi nizky plat,ved clovek este precestuje MHD.

mufka1
2. aug 2022

Áno bohužiaľ ,ja tam pracujem lebo ma to baví a kvôli času že môžem si deti zaniesť do školy kedze sú malé aj škôlky a idem do prace to ,ze mas vikend volny plat na prežite v BA je to uuuplne malo .Véd keď pozrieš na net tak všade hľadajú pomocné sily do kuchyne lebo nik to nechce robiť.

autor
2. aug 2022

@mufka1 Este ma napadlo ze ako sa takym zenam vratane teba musi pracovat v respiratoroch.Urcite na jesen ich znovu nariadia a tie chudatka zeny.Takato tazka robota a malo ich je v kuchyni,plus teplo a plus tazke hrnce.Ach jaj.

autor
2. aug 2022

@mufka1 Ano,pracovna doba je super ale plat mizerny.

mufka1
2. aug 2022

No keď sme boli v kuchyni a varilo sa tak sme to nemali .Keď sa vydáva obed tak ich musíme mať celú dobu .Teplo s umývačky para s jedna no proste upne na figu ale tak dalo sa to zvládnuť. Horká sú najhoršie v jedálňach to ako tebe snáď ako s prasiatok iné nechodíme len si dvame čisté mokré utierky na krk a nonstop tričká čisté. Je to fakt drina ale aj zábava keď je dobrý kolektív .Keby bol väčší plat tak určite by viac ludi sa zamesnalo v tejto sfére .

autor
2. aug 2022

@mufka1 Dakujem za uprimne slova a myslim ze si teraz vela zien odradila od tejto prace vratane mna 😆
Vsetko dobre ti prajem,snad casom najdes lepsie platenu pracu.

zuzanockamt
2. aug 2022

Autorka:
Platy sa zdvihli aj nepadagogickým zam.

autor
2. aug 2022

@zuzanockamt Absolutne nemam prehlad,naozaj.Ale pokial mzda je v hrubom 650 az 700€ tak cista katasrofa na Bratislavu.

zuzanockamt
2. aug 2022

Autorka:
To áno. Jedine si zvýšiť kvalifikáciu, doplniť vzdelanie a hľadať niečo iné. Alebo so súčasnou kvalifikáciou v súkromnej sfére 🤷

derdia
2. aug 2022

Pozri tento stat si mysli, ze zena co upratuje a udrzuje cistotu, pre ostatnych, aby nezili v chlieve a v spine je nikto...musela by byt IT technicka aby si ju stat vazil
.. A kopu inych profesii...ako.keby ta zena nemala deti, nepotrebovala jest, zaplatit byvanie, hypoteky akadeco ine... Skoda reci...je to tu bieda.

sorciera24
2. aug 2022

autorka: no, doterraz sa ucitelom platy nezvyšovali viac ako 2 roky.....teraz od 1.7. sa maju tabulkovo dvihat palty vsetkym pedagogickym aj nepedagogickym zamestnancom (realne, ci...uvidim az o par dni na vyplate)...ale podla tabuliek mi to vychadza, že sa mi plat zdvihne....o 36e v hrubom......nie je to smiesne? (halvne, že sa bude písať, že ako dvihaju platy)......ano, plat 700e v BA je malo, ale aj 900-1000 je malo (ako ucitel, kt. ma inu kvalifikaciu a vzdelanie)....a myslim si, ze nielen v BA.....

elizabet173
2. aug 2022

@zuzanockamt pri tejto inflácii si to zvýšenie asi ani nevšimli

zmrzlinka2021
2. aug 2022

@derdia
Cena prace je vzdy vecou toho, ako rychlo "najdes nahradu". Realne za pmocne sily najdes rychlo, pretoze mas celu masu ludi, ktori nemaju nejake iq, su nekvalifikovani alebo maju iny dovod. Najst technicky zdatnych ludi je zas vacsi problem a cim je narocnejsie najst noveho cloveka, tym jeho cena na trhu prace vyssia.

derdia
2. aug 2022

@zmrzlinka2021 ano zakladna mzda by sa mala zacinat odvijat uplne niekde ine...to ze clovek sa neucil, nemal take moznosti, zle sa v zivote ked mal 15tnast rozhod, este neznamena ze je to uboziak...
A aj praca upratovaciek, je praca, ktoru by si ludia mali zacat vazit.. Lebo ist na zachod, ktory by roky nikto neumyl tak neviem... Alebo keby v nemocniciach, neupratovali....ich praca je nesmierne. Dolezita...vies ide len o to, ze tu pracu nevidis pokial ju robis....
Taktiez ti, keby nebolo tych, ktory by piekli chlieb... Nemali by sme co jest... To co stavaju domy, bytovk, cesty... Vsetci si zaluzia byt apravne ohodnoteni... Nie je vaetko len posrana VS zaplatena externe....

mufka1
2. aug 2022

@zmrzlinka2021 reálne za pomocné silu nájdeš hneď náhradu 🤔u nás sa hľadá rok a nik to nechce robiť, ta ak vies o niekom bude rada.TO ze si myslíš ze niekto robí takúto prácu a ma nejaké IQ tak myslieť si to môžeš.Pozri sa VS ešte nikoho nespravila múdrym ale len život a práca ta reálne učí.
To ze niekto ma ZS alebo účtovnú neznamená ze ma male IQ.Kazdu prácu si teba vážiť a nije písať ak nieko robí upratovačku alebo pomocnú silu ma nízke IQ.
Keby nebolo smetiara tak nás zožerú smeti pred domami.
Keby nebolo upratovanie tak by bolo všade bordelu
Keby nebolo pomocnej sily tak by som ako kuchárka neuvarila lebo takúto vec robí pomocna sila.
Keby nebolo robotníkov na stavbách tak by sa nestavalo.

Takých ako obkladac,krajcirka,kozusnicka,stolár,murár,pekár, také profesie sú vzácne lebo ich je veľmi málo. Ale keďže taky ako ty majú asi viac ako 180 IQ tak neviem ci to vieš pochopiť .
Ja si vážim každého co chodí do práce či je obyčajná upratovačka alebo je to VS profesor alebo lekár.Jiekedy ten co ma VS ma nesie IQ ako ten co ma účtovnú.