Plat po návrate do práce po rodičovskej

davido
19. sep 2013

Ahojte ,vraciam sa do práce po RD ,zmluvu mám na dobu neurčitú ,len neviem či sa vrátim na tú istú funkciu ,preto ma zaujíma či mi ostáva ten plat čo som mala predtým aj na zmluve alebo mi môžu hýbať s platom ,alebo mi musia nechať ten čo som mala aj ke´d budem robiť napríklad na inej nižšej funkcií???
ďakujem pekne

majusqa77
19. sep 2013

iba ak im podpises novy platovy vymer

bucka10
19. sep 2013

Inú pozíciu Ti môžu ponúknuť, ak Tvoja pôvodná pozícia bola z organizačných dôvodov zrušená, resp. premenovaná. S pravdila by to malo byť tak, že pani, ktorá nastúpi na miesto Teba by mala mať pracovnú zmluvu na zástup Teba počas MD a RD.A ak sa Ty vrátiš z RD, ona odchádza a Ty sa vraciaš na svoje miesto. Pokiaľ bola Tvoja pozícia zrušená, mali by Ti ponúknuť inú, síce, aj keď nižšiu, ale so mzdou minimálne, ako si mala pred tým. A tak, ako píše pani vyššie, ak podpíšeš dodatok k pracovnej zmluve o zmene platových podmienok (nižších), kľudne sa môže stať, že mzdu aj pozíciu budeš mať nižšiu. Je to na Tebe a na rozumnom vyjednávaní.

trnka77
19. sep 2013

@bucka10 Ahoj,a keď chce zamestnávateľ podpísať so mnou dodatok k zmluve,kde pridáva k pôvodnej pozícii dalšie povinnosti(hovorí,že za 4 roky sa pozícia zmenila),plat ostáva ten istý,ale pridáva tam prácu cez víkendy(viem,že preto,aby som súhlasila s výpoveďou)môžem sa brániť nejakým platným zákonom pre matky s dieťaťom?

danielatn
20. sep 2013

@davido Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1. Po lopate - musia ti dat minimalne ten isty plat, resp. ak sa na tvojej pozicii zvysoval plat (napr. kolektivne vyjednavanie a pod.) musi ti dat ten zvyseny plat.

danielatn
20. sep 2013

@trnka77 Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
(3) Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť.
Ak sa nedohodnete, tak ten dodatok jednoducho nepodpis. Ak ti nie je schopny vyhoviet, potom je uz len moznost ukoncenia prac.pomeru - ale pozor, ked tak nech ti da vypoved on aby si neprisla o odstupne a vyp.dobu.

danim
20. sep 2013

@davido ak nizsia pozicia, tak aj znizit plat mozu a aj znizia ( az na vynimky )... lebo co ak nebudu mat pre teba presne tu vyssiu poziciu ? resp sa dohodnete na nizsej ? resp chces nizsiu ? tak aj plat zmena.. tebe to jasne daju na podpis... ak nepodpises.. asi sa nedohodnete..

bublinaaa1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz