Píšete do životopisu aj roky, keď ste boli na materskej a rodičovskej?

nina233
4. sep 2013

ahojte, chcem sa spytat mamiciek, ktore si po skonceni rodicovskej dovolenky hladaju pracu, ci uvadzaju do zivotopisu aj roky, ked ste boli na materskej a rodicovskej. Docitala som sa, ze to nie je vhodne, ale zasa ako to vyzera v zivotopise, ked vam tam chybaju 3-4 posledne roky. dakujem

barbs24
4. sep 2013

ja by som to tam nepisala, aj tak to nikoho nezaujima, ked ma clovek v zivotopise nieco take co potencionalneho zamestnavatela moze zaujat, aj tak si bude vsimat iba to, a ostatne ho nebude zaujimat, a ked ho nic nezaujme aj tak to len polozi, takze ja by som to tam nedavala. a nemusi tam byt presne rozpisane kde clovek pracoval podla rokov, teraz to uz beru trosku inak ako v minulosti. skor ich zaujimaju znalosti a skusenosti, ako sondovat ci niekto v tom a tom roku bol/nebol tam ci tam :]

alienka000
4. sep 2013

@nina233 urcite si ich tam napis, ked ich zatajis, aj tak to personalista na pohovore odhali, kedze to nie je otazka ktoru sa nemoze opytat 😉
Pri vybere a posudzovani CV pri mamickach po materskej sa napr. sleduje - aka profesia (ci mohla vytratit znalosti pocas toho casu), co napr. robila popri MD/RD (vela zien vypomaha vo svojej byvalej firme, zapaja sa do inych aktivit - materske centra, komunity, ....), pocet rokov skusenosti pred MD/RD.
Takze tak, preto ked tam roky napises, hned personalista vie na com je 😉
Viem o com hovorim, toto je moja profesia. Priklad aby mamicky nezufali - pred par mesiacmi sme zamestnali prave mamicku po RD, ktora bola daleko lepsia ako ini uchadzaci s aktualnou praxou. Takze drzim palce 😎

alienka000
4. sep 2013

@nina233
@barbs24 Este by som dodala, ze suhlasim s barbs, ak je MD/RD otazkou minulosti, to uz v CV nemusi byt uvedene, ja som narazala presne na pripad, kedy sa mamicka prave vracia do pracovneho zivota prave z MD/RD 😉

nice202
4. sep 2013

ja som si nenapisala, ale povedala som to na pohovore

nina233
autor
4. sep 2013

dakujem, ja som presne ten pripad, ze sa vraciam z rodicovskej do pracovneho zivota, netyka sa to minulosti. Takze to uvediem, aj tak pri pohovore budem musiet uviest, kde som pracovala posledne roky. Dakujem za povzbudenie a radu, maly mi chodi "uz" 3 dni do skolky, zvlada to zatial v pohode, tak uz sa chcem zaradit aj ja do pracovneho procesu 😉

libka1
4. sep 2013

@nice202 a zamestnali ta? pokial niekto pride po par rokoch rodicovskej a v zivotopise si to nenapisal a len to zahlasi na pohovore ja by som ho neprijala... pisem z pozicie zamestnavatela, nie personalistu... tiez hovorim o aktualnej rodicovskej, nie o takej co bola pred 5 rokmi...

nice202
4. sep 2013

@libka1 vobec to nebol problem

libka1
4. sep 2013

@nice202 kazdy reaguje inac, ja by som sa citila oklamana, samozrejme zaviselo by od pozicie 😉

alienka000
4. sep 2013

@nina233 tak drzim palce 😉
Este jedna rada, kedze mamicky po MD to niekedy maju tazsie (prave kvoli strate zrucnosti/skusenosti), je potrebne zaujat v prvom rade zivotopisom. Takze na nom si daj zalezat, aby si zaujala 😉

nina233
autor
4. sep 2013

@alienka000 dakujem, myslim, ze ho mam spracovany vyborne, len este doladujem a preverujem a zistujem, ci su dane udaje vhodne, aby to bolo top 😉

nice202
4. sep 2013

@libka1 upratovacka ani predavacka nie som...

libka1
4. sep 2013

@nice202 tak som to ani nemyslela 😅

alienka000
4. sep 2013

@libka1
@nice202 Ja to nikdy neberiem ako oklamanie, je to predsa len citliva informacia.
Ale vela-krat by to clovek chcel vediet skor, ak to zena narocky zataji a fakt na pohovore zistis, ze sa to neda sklbit s poziadavkami. Preto zbytocne zatajovat a niekedy naozaj stracat cas sebe aj zamestnavatelovi 😉
Ale druha vec, je ze prave preto si ma zamestnavatel dobre preklepnut uchadzaca uz na pre-screeningovom rozhovore cez telefon, aby nestracal cas. Preto niekedy je to chyba aj toho co cloveka pozyva na pohovor, ze si to nezistil dopredu 😝

canama
4. sep 2013

@nina233 ja by som ti skor odporucila nechladat si pracu stylom, rozoslem cv-cka a cakam kym sa niekto ozve. velmi mala uspesnost za prve a za druhe s pracou nebudes s vysokou pravdepodobnostou spokojna. takto sa totiz nehladaju zamestnanci, od ktorich sa ocakava ze prinesu firme pridanu hodnotu.

nina233
autor
4. sep 2013

@canama a ako sa podla teba hlada praca? Myslim, ze cv je zaklad. Ja netvrdim, ze poslem cv a tym to konci. Ja si do firiem bud zavolam alebo pridem osobne a samozrejme, ze cv je sucastou prijimania do pracovneho pomeru. Okrem toho, ze si ta preklepnu osobne, chcu to mat aj na papieri. Ty si si ako nasla pracu?

libka1
4. sep 2013

@alienka000 no mala firma ako mam ja nema cas na taketo a ani nemam personalistu co by to za mna spravil.. preto zial to co je v zivotopise beriem ako fakt, a potom ked niekto s takymto niecim vyrukuje tak to je u mna stopka... a este som aj nastvana ze som stratila cas tak ako pises 😝 zvyknem si uz len dodatocne overit ked sa mi niekto na pohovore paci niektore fakty a ked sedia tak cloveka prijmem... ale hovorim, ja nie som personalistka ani nejak specialne skolena v tejto oblasti 😉 to je len moja skusenost...

csikike
4. sep 2013

baby, tato tema zaujala aj mna, kedze si hladam novu robotu, mam 2 deticky narodene skoro za sebou, do predosleho zamestnania sa vratit nemozem, firma uz nefunguje tak ako predtym, co som vedela predtym ako som isla na prvu matersku, takze som podala vypoved ku dnu nastupu na matersku, pocas tych rokov co som bola doma, som pracovala pre rozne firmy na dohodu, alebo len tak ako vypomoc velmi dobremu znamemu, ale boli to uplne ine pozicie ako som robila predtym...
rozmyslam akoby som zaujala svojim CV

alienka000
4. sep 2013

@libka1 tak to chapem, ked je mensia firma, vacsinou nemaju moznost mat specialne cloveka na vyber zamestnancov 😉 Kazdopadne, vsak ako sa hovori praxou sa naucis a mozno postupne zistis, ktorych zopar klucovych otazok polozit pocas telefonatu a znizit riziko toho, ze kandidat nebude zaujimavy na pohovore 😉 Ja to beriem tak, ze tych 5 min na telefone mi moze zachranit dalsich 30 na pohovore 😉

alienka000
4. sep 2013

@csikike jednoducho - vizualne ale aj obsahovo 🙂 ale nie, jednoducho pozri si rozne formy CV na nete, vyber nieco co ta zaujme, peknu fotku ak chces (repre, ziadne s detmi z dovolenky a pod), napis vsetky info a ides.
Ked si robila nieco popri RD, daj si to tam urcite, mozno skus vypichnut nieco co by mohlo mat aspon aky-taky suvis s pracou co si robila/ chces robit. Drzim palce 😉

m.i.r.i
4. sep 2013

vobec to nie je potrebne uvadzat ak mamicka vlastne bola zamestnana u predchadzajuceho zamestnavatela na dobu neurcitu odkial odchadzala potom na matersku...pripadne ak to bolo v minulosti kde bola tiez zamestnana...myslim tym to, ze ak pracujete vo firme napriklad 1 rok a idete na matersku/rodicovsku, ste stale zamestnana v tej firme...potom po navrate sa stava, ze je mamicke dana vypoved ( firma skoncila, pozicia sa zrusila atd,ale ved vieme, ze ked chcu, najdu si dovod)...V tom pripade mamicka hlada pracu ale vlastne bola cely cas zamestnana...teda vtedy sa normalne uvadza, ze pracovala v danej firme od-do, vratane tej materskej...Horsie to je ak vlastne skoncil pracovny pomer pocas materskej, vtedy uz dalsie roky zamestnancom danej firmy nie je..
Ono je to tazko...tiez som mala zaujemkynu o pracu, co uvadzala v zivotopise 10 rokov praxe v odbore, kedze to bol ten prvy pripad a dostala vlastne vypoved po navrate z rodicovskej a hladala si novu pracu..ale nakoniec vysvitlo, ze 7 rokov bola na materskej...a to je teda dost rozdiel ci niekto pracoval 3 roky alebo 10 ..a ze vlastne poslednych 7 nepracovala vobec a v tom odbore bolo dost dolezite vediet najnovsie veci...ale ja aj tak radim kazdemu aby si to tam neuvadzali...vacsinou sa pri pohovore na to pride a je aj lepsie ak to mamicka uvedie nakoniec sama...drzim vsetkym palce..nie je to pre maminky vobec lahke...este ked sa aj pozera, ze ma male deti a stale bude na OCR ☹

nanulik
4. sep 2013

ja nepíšem...normálne to preskočím a poivem iba ked sa opýtaju

adkasmolka
4. sep 2013

@nina233 ja pisem a MD sa Ti zapocitava do odpracovanych rokov.

canama
4. sep 2013

@nina233 CV beriem ako sucast celeho procesu, nie ako zaklad. zaklad si ty a tvoje skusenosti a schopnosti ktorymi mozes firme pomoct k naplnaniu jej cielov, dalo by sa to nazvat aj tvoje portfolio...a to nemusi byt len pokial sa jedna o kreativne joby, ved predsa aj v inych typoch zamestnania ludia dosahuju konkretnych vysledkov a maju referencie....teda mali by mat. 😉 a to je to, co musi vediet clovek ktory ta ma platit, teda sef alebo majitel. on musi vidiet, aha, ked budes spolupracovat s tymto clovekom mozem dosiahnut toto a toto. pasivny pristup, typu tu som a dajte mi nejaku robotu a plat nikam nevedie. ja som tiez po skonceni skoly hladala pracu standardne, cez net, posielala CV, ale nikdy z toho nevzislo nic rozumne. Zopar krat som jednala aj cez personalne agentury a to bola uplna katastrofa. Ono personalisti naozaj vyberaju najprv podla CV, ale personalisti len vynimocne vedia ake su skutocne ciele firmy a hlavne nevedia ze papier je jedna vec a clovek druha. cize nebudem studovat hodiny CVcka a selektovat prve kolo s nich, to je blbost. radsej si vsetkych pozvem, staci mi 5-10 minut s kazdym uchadzacom a mam jasne vybranu uzku skupinu do finale. okrem toho....a to nie je z mojich ust....na nete si najdes len pozicie ktore v podstate vo firmach nemaju kym obsadit, su vacsinou nezaujimave. a dalsia vec, to ze nejaka firma nedava najavo zaujem o noveho cloveka inzerovanim este neznamena ze noveho cloveka neprijme. takto som si nasla momentalnu pracu ja. zavolala som priamo majitelovi, ako sa mu dari co ma nove a ci nepotrebuje s niecim pomoct. on ma uz z minulosti poznal, vedel co som predtym robila. najskor sa osival, ze nie. o tyzden ze nieco ma, nejaku malu fusku a o mesiac somu u neho robila na full time s velmi slusnym platom. a moje CV nikdy nevidel.

sisaka
4. sep 2013

ja matersku do CV som nepisala, z roboty som odisla po skonceni materksej, ktora je tu v Kanade rok a potom som ostala este 2 roky doma. Tu sa do CV v praxi pise prax v danom odbore, alebo aspon nieco, co trochu suvisi, ja som napriklad niektore prace,ktore som vykonavala vynechala, taktiez tie 2 roky doma tam bolo okno. Pri pohovoroch sa ma nanajvys pytali na tuto dlhu pauzu, ktoru som im vysvetlila. Ostat doma 6 rokov je uz strasne vela a ta pauza je obrovska, keby som zamyslala tak dlho byt doma urcite by som sa snazila vykazat aspon nejaku cinnost, lebo ked sa na to pozriem z pozicie zamestnavatela, uz 3 roky je dost dlha doba, nie to 6 a este ak ten clovek fakt 6 rokov do nicoho nepichol, tak to potom vyzera, ze ten clovek o ten svoj obor az taky velky zaujem nema a je otazne, co si este po tolkych rokoch pamata. Ale na Slovensku je trochu ina firemna kultura, tam sa na drzovku spytaju, ci a kolko ma zena deti, tak je mozne, ze ta materska+rodicovska musia byt v praxi zahrnute (I ked o prax vobec nejde)