Ahojte je tu niekto kto pracuje na personálnom oddelení, vedie pracovné pohovory, prijíma ľudí do zamestnania atď.. Budem veľmi vďačná ak sa mi ozve. Ďakujem
Ja roky okrem iného vyberám a prijímam ľudí, realizujem aj assesment centrá. Kľudne sa pýtaj čo ťa zaujíma.
@lara320 no povedala by som že nie a vysvetlím aj prečo. AC sa poväčšinou skladá z vypisovania niekoľkých testov a potom z hrania rôznych situácií (scénok), či už individuálnych alebo skupinových.
Testy - tie majú väčšinou pomerne dosť otázok, ale vypisujú sa rýchlo. Každá otázka je akoby situácia a človek ma na výber možnosti ako by sa zachoval. Prípadne sú to otázky na to čo má človek rád (naplánované veci alebo voľný priebeh, veľká spoločnosť ľudí alebo úzky kolektív, atď atď). V týchto testoch nie je správna ani nesprávna odpoveď. Nie je zlý alebo dobrý výsledok. Z vyhodnotenia vyjde určitý charakterový typ osobnosti, ktorý sa buď hodí alebo nehodí na danú pozíciu. Vymýšlať pri testovaní nemá význam. Jednak to je časovo náročné a jednak je tam viacero otázok, ktoré sledujú to isté a človek sa tam môže potom nachytať. Čiže je dobré odpovedať tak ako to človek v danej chvíli naozaj cíti.
Skupinové situácie - to sú rôzne úlohy, kde skupina kandidátov spolupracuje na nejakej úlohe. Primárne nejde o vyriešenie úlohy, ale hodnotitelia sledujú kandidátov ako sa správajú. Ako spolupracuješ a komunikuješ s ostatnými, vieš sa presadiť v skupine alebo si v úzadí, vieš vypočuť iných, vieš prijať iný názor alebo ideš do konfliktu, vieš svoj názor presadzovať tvrdo za každú cenu alebo ho presadzuješ faktami.
Individuálne situácie - to je už iba medzi hodnotiteľmi a samotným kandidátom, tie situácie závisia od pozície. Tam tiež nie vždy ide o to zahrať do perfektne. Ale je potrebné aby som videla ako človek reaguje, či počúva, je empatický, očný kontakt, verbálna neverbálna komunikácia, či hľadá riešenia, či vie byť aj asertívny ak je to potrebné, či premýšla a ide systematicky alebo skáče hore dole.
Čiže, ak je človek spoločenský, vie komunikovať, nie je konfliktný ale ani submisívny, tak to zvládne. Potom je to už iba o tom, či sa človek zamestnávateľovi hodí do tímu. Ak taký nie je, tak potom treba popracovať na komunikácii, verbálke, neverbálke, presadzovaní sa, očnom kontakte atď. Trošku obšírnejšia oodpoveď asi, ale snáď som zodpovedala čo ťa zaujímalo. 😉
@veronikazm robila som personalistku, ale skor vedenie personalnej agendy, rozvoj a vzdelavanie zamestnancov. Nabor zamestnancov som velmi nerobila. Ak ti to bude napomocne, kludne sa ozvi.