Peniaze z úradu práce na podnikanie

brano1980
6. jan 2025

Zdravim. Chcem sa spýtať má tu niekto skúsenosti či už tým prešiel. Som teraz síce na PN no chcem ju ukončiť a dať sa na podnikanie. Cez Up by som chcel získať tu podporu. Bol som tam dala mi tlačivá vraj treba 3 krát ísť na nejaké školenia čo trvá cca mesiac a potom podať tu žiadosť čo vraj trvá ďalší mesiac. Má niekto s týmto skúsenosť lebo bol som tam minulý rok v marci a neboli vraj peniaze. Prisli až v apríli lenže to som mal úraz tak teraz do toho chcem ísť lenže tá dobrá teta u nás na Up keď som sa jej opýtal aké mám šance že získam tie peniaze teta nevie vraj to vybavujú v bs keď som sa opýtal na počet žiadateľov nevie nevie ani aké percento získalo ten príspevok... Má niekto s týmto skúsenosť?

sara07
6. jan 2025

zisti si podmienky či splnaš
tie školenia ano su tak, podnikatelsky plan treba vypracovat
skus , len či ich fakt daju je otazne

alickapusinka
6. jan 2025

Podľa toho načo chceš po vypracovaní podnikateľskeho plánu musiš tam napísať čo chceš bude zasadať 3 členna komisia.A ak to čo chceš otvoriť TY.A ak mate v meste nemusia TI schvaliť dotáciu.Najprv dostaneš 60% percent a potom 40% po roku. Ale budeš musieť zdokladovať Ako s tých 60% použil samozrejme všetko písať na papier skompletizovať a odovzdať. A až tak dostaneš tých 40% zvyšok.Ak sa im niečo nebude pozdavať nemusiš tých 40% dostavať nemusia TI ich doplatiť. A tých kontrol kamarátka hovorila že pravidelne počas 2 rokov chodia.Buzeracia kontroly počas 2 roko nesmieš preušiť živnosť v prípade že sa tak stane tak musiš vratiť časť dotácie úradu. Kamarátka brala a vravela že sama buzerácia.

lubina2
6. jan 2025

Momentálne je dávka určená len občanom s nevyhodnenim.. Napr. Občan do 30r., občan nad 50r., občan rodič samozivitel, občan min 12 mesiacov evidovaný na úrade prace ako nezamestnaný a ešte sú tam nejaké 2 príklady.. Riešila som to v novembri..

melanta
6. jan 2025

Tá dobrá teta u vás na úrade nevie? Samozrejme, nemá krištáľovú guľu. Ako môže vedieť, koľko žiadosti príde, koľko z nich bude relevantných, koľko a ktoré schvália? Nemôže to vedieť. Ak chceš podnikať tak veľmi, podaj si žiadosť - ak schvália, začneš podnikať, ak neschvália začneš taktiež (peniaze si našetríš alebo požičiaš).

brano1980
autor
6. jan 2025

@melanta problém je v tom že ta teta keďže ona dáva tie papiere a je tam od toho by to mala vedieť nie? To ten papier mi vytlačia aj na vchode. Však keď prídem do obchodu a spýtam sa predavačky čo vykladá zeleninu že či im prišiel tovar-blba otazka-tak mi povie...ale ona mi to nevie povedať aké percento koľko si požiadalo o príspevok.

dancingqueen321
Včera o 04:28

@melanta kto mu pozicia na zacatie podnikania? Ked tam nevie vydokladovat este zisky z podnikania?

melanta
Včera o 05:56

@brano1980 ty si mimo. Predavačka v obchode vie, čo má na sklade v danej prevádzke. Ale úradníčka z úradu nevie, koľko žiadostí je podaných v rámci všetkých úradov na Slovensku. A keby to aj vedela, tak absolútne nemá šancu vedieť, ako kvalitne sú jednotlivé žiadosti. Ak toto nevieš pochopiť, ak nevieš pochopiť takúto jednoduchú vec, nebudeš mať kapacitu na podnikanie.

melanta
Včera o 05:57

@dancingqueen321 jeho problém evidentne nie sú iba peniaze.

melanta
Včera o 07:10

@dancingqueen321 aby som ale odpovedala na tvoju otázku. Množstvo podnikateľov zaníčalo tak, že ešte ako zamestnanci si zobrali americkú hypotéku, čo je bezúčelový úver zabezpečený bytom/domom a použili tieto peniaze na podnikanie. A nebavíme sa o 5000 eur ale o desiatkach tisícov. Autor sa zaujíma o príspevok z úradu práce. Čiže sme niekde na úrovni +/- 5000 eur. Takže ak je autor zamestnaný, tak si ich vie požičať v banke. Ak jeho podnikanie či nepodnikanie je postavené iba na tom, či dostane peniaze od úradu, tak to nepovažujem za dobrý nápad, ísť do podnikania.

A druhý argument, prečo podľa mňa autor nemá kapacitu na podnikanie - je presvedčený, že pani na úrade v Žiari má vedieť, či jeho žiadosť prejde alebo akú má šancu. No nemôže to vedieť. Aby to vedela, musela by byť školená na posúdenie žiadostí, prečítať si všetky žiadosti z celého Slovenska a potom by mu vedela odpovedať. Navyše, úrad schváli žiadosti, ktoré splnia všetky podmienky a ktoré majú zmysel. Ak napríklad má úrad možnosť schváliť 20 žiadostí, neznamená to, že ich aj 20 schváli. Kľudne ich môže schváliť iba 10, lebo ostatné jednoducho nebudú spĺňať podmienky alebo nebudú dávať podnikateľský zmysel. Ak autor toto nevie pochopiť a dokolečka si tvrdí, že pani v Žiari to musí vedieť, tak nemyslím, že tam je kapacita na podnikanie.

dancingqueen321
Včera o 21:50

@melanta vdaka za odpoved. U nas ale nevyuzitelny tip…