Peniaze verzus práca, ktorá ma baví

25. aug 2022

Chcela by som si od vás popýtať radu.
V poslednej dobe mám veľmi často také zvláštne myšlienky. Mám 23 rokov a aktuálne študujem Ing. na fakulte informatiky. Do toho robím na polovičný úväzok v jednej inštitúcii, ktorá spadá pod univerzitu (nie tam kde študujem) a toto je pre mňa práca snov. Mám úplne úžasných kolegov, pracovné prostredie, baví ma to, čo robím (robím analýzu biologických dát a programujem softvér na ich spracovávanie). Problém je, že mám tabuľkový plat, ktorý na "moju kvalifikáciu" nie je boh vie čo.
Teraz mi to viac menej vyhovuje keďže s nimi spolupracujem aj na mojej diplomovej práci a som tu šťastná. Vždy však začnem pochybovať, keď sa bavím s mojimi spolužiakmi/kamarátmi v odbore a cítim sa trápne za to, že zarábajú niekedy ja o polovicu viac ako ja. Ja nechcem meniť moju prácu, peniaze pre mňa nie sú všetko. Ak tu aj začnem robiť na TPP keď dokončím školu, môj plat bude slušný. Áno bude menší ako majú iní v odbore ale mne to nevadí. Radšej budem mať prácu, ktorú milujem ako chodiť tam s nechuťou lebo ma to nebaví.
Neviete mi dať nejakú radu ako sa s tým vyrovnať?

veronika3110
25. aug 2022

ja ako učiteľka poviem, že keby učitelia pozerali na plat, tak v školstve nie je nikto.. 🙂 Keby ma to nebavilo a nenapĺňalo, tak tam nie som.. častokrát počujem mladých ľudí, ako hovoria, že by chceli byť učiteľmi, ale tie platy sú hrozné tak budú robiť niečo iné... ja by som nič iné robiť nechcela...
je to asi tak ako hovoríš.. je super, ked sa tešíš do roboty, máš tam super ľudí ako keby si zarábala 2000 a s nikym sa nebavila alebo bola v hroznom kolektíve..
a tá rada? porozmýšľaj, čo je pre teba dôležitejšie 🙂

diavant
25. aug 2022

To ze ta to bavi neznamena, ze ina praca ta nebude. Odporucam po skonceni si najst najom a zistit ci z toho vies vyzit a nieco odlozit. Ak nie tak uvazuj o zmene. Ostatne ta trapit nemusi

babovka2321
25. aug 2022

Ak ti plat v tvojej praci snov dokaze pokryt vsetky tvoje (aktualne aj buduce) naklady k tvojej spokojnosti, nemusis sa porovnavat s ostatnymi.
Osobne by som sa iba na spokojnost v praci neviazala. Spokojna vies byt na XY miestach, ale s peniazmi sa zije lahsie nez bez nich.

veronero
25. aug 2022

Ak si spokojna, tak to neries, vychutnavaj si atmosferu a rob co ta bavi. Ked sa zmeni situacia, vymenia sa kolegovia, zmeni sa atmosfera, lahko sa zamestnas inde. Pripadne moze skusit popri nejake bokovky a podobne. Peniaze nie su vsetko. Po IT ludoch je silny dopyt, problem zamestnat sa mat nebudes kedykolvek sa rozhodnes najst si pracu. Len dbaj na to, aby si nespohodlnela a aby si zostala v obraze co sa tyka vedomosti, jazykov a pod.

yna1
25. aug 2022

ked ti toto vyhovuje tak tam bud zatial, podla mna mozes ziskat skusenosti a casom uvidis, teraz by som nad tym nepremyslala, netrapila si zbytocne hlavu, uvidis ako sa to vyvinie, mozno za rok za dva sa budes chciet inam posunut 🙂

arianna25
25. aug 2022

Peniažky treba ku šťastiu, ale na druhej strane tretinu života aj možno viac trávime v práci. Čiže v tej práci treba byť šťastná. Neodchádzala by som z práce, kde sa dobre cítim. Málo ľudí má to šťastie byť vo výbornom pracovnom prostredí. Po čase sa ale môže niečo zmeniť, tak pôjdeš na lepšie platené miesto. Uvidíš.