ahojte, ak viete poraďte. Som tehotná, zatiaľ iba v 6 tt. Momentálne som PN a zmluvu u zamestnávateľa mám na dobu určitú do konca roka. Predpokladám, že keď som tehotná, tak mi zmluvu nepredĺži. Mala by som síce nárok na podporu, ale keďže som v tejto firme odpracovala iba 2 roky na zmluvu, tak by som mala nárok iba na 4 mesiace podpori v nezamestnanosti. Ak všetko pôjde dobre, tak bábo by sa mi malo narodiť v júli a ak budem na UPSVAR, tak máj, jún by som už nárok na príspevok nemala. Neviete mi niekto poradiť, že ak by som zostala na rizikovom, či by som mala od januára, keď už nebudem zamestnaná nárok na nejaký príspevok. Poprípade ak niekto má skúsenosti, čo s tými dvoma mesiacmi, keď mi skončí nárok na podporu? Lebo som sa informovala, žena ktorá je UPSVARe, má nárok na materskú až od dňa narodenia dieťatka. Dik za radu.
@raa2 ja viem, že by som to nemusela povedať, ale to by som asi nedokázala. A možno je to divné, ale on sa ma aj priateľsky spýta, keď prídem do práce, prečo som bola 15 dní PN a ja neviem ani klamať...
tak uz je to na tebe, ale zase mozno by ti mohol predlzit zmluvu aspon do vtedy, pokial nepojdes na MD. skus sa s nim tak dohodnut 🙂
skus sa dohodnut so zamestnavatelom nech ti zmluvu predlzi a skus sa vypisat na PN budes so social.poist. dostavat 55% z HM. to by bolo mozno lepsie ako nic.. ak mas na zmluve 1000E tak ti bude chodit domov asi 600 e
ja to tak mam spravene...
tvoje nemocenske poistenie sa tym padom konci pocas tvojho tehotenstva. Aj po prepusteni z prace by sa na teba mala vztahovat polrocna lehota na PN aj na matersku. teda po vypovedi (a pripadne uplynuti naroku na podporu) sa das na PN-ku a socialka ti bude platit PNku a potom PNku ukoncis v den ked by si mala nastupit na matersku a socialka ti bude platit matersku... chod sa spytat na socialnu poistovnu ale malo by to tak fungovat. Dufam ze to od noveho roku nezmenia.
a prepusti ta? zmluvu ti uz nepredlzi? ved nie si povinna zo zakona oznamit zamestnavatelovi ze si tehotna...na konci roka to este na tebe nebude vidiet...