Pedagogický asistent verzus vychovávateľ

28. jún 2023

Ahojte žienky učiteľky. Mám možnosť si vybrať ,ktorú pracovnú pozíciu by ste vybrali s týchto dvoch ? Bavili by ma oboje a trpím dilemou čo uprednostniť. Má budúcnosť pedagogický asistent keďže sa rozhodovali či to schvaľovať či nie ? Nakoniec schválili ,lenže si myslím že to môže budúca vláda zrušiť a čo potom? Ďakujem za odpoveď

panelacikova
28. jún 2023

ak ťa bavia obe práce, choď za vychovávateľku, máš istejšiu prácu. PA to nikdy isté mať nebudú

sajmonka_1216
28. jún 2023

@panelacikova súhlasím..
miesto asistenta závisí od financií a potreby.. ak nie sú financie alebo dieťa, ktoré nepotrebuje asistentku, nemas robotu..

kacena4
28. jún 2023

asistenta buduca vlada nerzusi toto sa neboj... zalezi ake mad priority ci praca doobeda akebo poobede. ci individualna s integrovanym alebo skupinova s celou triedou, ci mas vztah a trpezlivost so zdravotne znevyhodnenym

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
28. jún 2023

@panelacikova teraz schválili financie na PA a doteraz som to robila,takže váham. Ale láka ma aj vychovavatelstvo.

autor
28. jún 2023

@kacena4 myslíš že nie keď to už bolo raz navrhnuté ?

kacena4
28. jún 2023

nerozumiem myslis ze by zrusili celkovo poziciu pedag. asistenta??? absolutne nie nakolko sa snazi stat o inkluzive vzdelavanie, t.j. taketo deti do beznych skor takze potrebujupomoc asistenta nie naopoak...

autor
28. jún 2023

@kacena4 áno tak som.myslela. ani nie z toho dôvodu že nie sú potrební asistenti ale skôr z finančného hľadiska že nato nebudú financie

kacena4
28. jún 2023

asistenti tu budu neboj ze by sa na to nenasli peniaze...

vreckovka2
28. jún 2023

Nemyslim si, ze je realne zrusenie pedagogickych asistentov. Skor by som sa zamyslela nad tym, ci chces byt ten, co vedie danu skupinu ziakov, pripravuje aktivne obsah, riesi papiere atd. ako vychovavatelka. Alebo chces robit to, co ti ucitel povie, resp. co on pre ziakov pripravi ako asistent. Kazdy sa citi dobre v niecom inom. Zamyslela by som sa, ci a ako sa chces este posuvat dalej.

luccija
28. jún 2023

Práve naopak asistentov bude treba viac a viac veď dnes má aspoň 5 deti z triedy dg
Vychovavatelka začína pracovať, keď asistent sa pomaly chystá domov🙂ako vychovavatelka budeš pracovať do 16:30-17.Vybrala by som si asistenta

autor
28. jún 2023

@kacena4
@vreckovka2
@luccija ďakujem za názor žienky ;)

panelacikova
28. jún 2023

@luccija nejdem sa s tebou hádať, ale to, že PA je potreba čím ďalej tým viac, ešte neznamená, že sú na nich vyčlenené financie. ja som živý príklad. od 1.2. som musela prejsť od školy pod CPP, lebo financie. pôvodný minister akosi nestihol dotiahnuť veci do konca, škole neprišli peniaze. potom prišiel nejaký pretras vo vláde, zrazu sa veci zmenili a od 1.2. financovali vo veľkej miere PA CPP-čka. takže som tam prestúpila, hoci som ostala na pôvodnej škole. vidina projektu bola na 2 roky. zrazu opäť zmena, peniaze sa vyčerpali, projekt končí, začína iný. nové konkurzy, opäť to prechádza pod kompetenciu škôl. zrazu z nás 11 iba jedna má istotu, že ostáva tam, kde bola. pre istotu (ale aj preto, lebo som to robila 8 rokov a už toho mám dosť) som si našla miesto a idem opäť učiť.
a čo sa týka PA, zmluvy sa robia stále na rok. nie je to ako u vychovávateľky alebo učiteľky, kde môžeš mať dobu určitú len 2x po sebe. PA môže byť zamestnaný na dobu určitú opakovane. práve kvôli tomu, že doba je neistá a nikdy sa nevie, koľko peňazí bude vyčlenených na túto pozíciu.
a k počtom... každá a jedna škola ti povie, že im bolo schválených možno tak 50-75% (aj to je už pekné číslo) asistentov a následne pridelených financií, než majú skutočnú potrebu. pracujem takto roky, takže čo-to o tom už viem. čo škola, to problém s tým, že majú nedostatok PA, lebo nedostali financie.

autorka - ak si v takej pozícii, že nemáš problém nájsť si kedykoľvek prácu, jednoducho máš vzdelanie, prax, skúsenosti, tak vezmi PA. teda, ja by som vzala radšej PA ako vychovávateľa. ja totiž nemám nervy na malé vrieskajúce deti v popoludňajšej družine 🙂
ak ti však ide o zázemie a dlhodobú perspektívu pracovného miesta, ber vychovávateľku.

palicka
28. jún 2023

Tak takto. Vsetko má svoje pre a proti . Ako PA (neobavala by som sa o prácu, je to pozícia zakotvená v zákone a potrebná), máš nižší plat. Napriek vyššiemu vzdelaniu (ak máš, resp. si doplníš) nemáš možnosť kariérne rast, platový postup, žiadne atestácie…ALE nemáš priamu zodpovednosť, vždy ju nesie ucitel, a pracuješ dopoludnia. Ako vychovavatel máš platový postup, možnosť kariérneho rastu, atestácie… ALE činnosti sú popoludní (niekedy aj ranné schadzanie), kedy sú už deti unavenejšie, treba lepšie plánovať činnosti, zaujať ich…v skupine sa zlieva aj viacero tried, a máš za všetky deti plnu zodpovednosť

autor
28. jún 2023

@panelacikova ďakujem pekne že si to všetko napísala . Ja mám len pedagogické minimum takže kariérne rásť nejak už zrejme nebudem,jedine podľa počtu odpracovaných rokov,mám vyštudovane 2 VS ale nie pedagogický smer,ten mam len z maturou. Zo všetkými ostatnými vecami sa stotožňujem 🙂

autor
28. jún 2023

@palicka atestácie už tiež schválili aj z pozície pedagogického asistenta 🙂 takže dá sa. Ale nemám ešte odpracovaných 5 rokov. Uvidím ako sa rozhodnem dozajtra ,ale pomohli ste mi 🙂

luccija
29. jún 2023

@panelacikova áno, je to problém ako so všetkým v školstve.Potreby deti sú na poslednom mieste.Zaujimalo by ma, keď to tak zredukovali čo bude s tými deťmi ďalej, keď asistenta potrebujú.Tie zmluvy sú pekné svinstvo, ak chce niekto brať hypo či iný záväzok.Len vychádzam z toho čo píšeš vychovávatelky nie vždy majú 100% úväzok a ako píšeš je to práca v hluku, vymýšľať aktivity a pod .a pracovná doba.Ano, niekto čo má odrastené deti je rád, že ide do práce na 11:30 a konci 17, ale z môjho pohľadu je lepšie robiť asistentku, ale zase tlak od rodičov, svätá trpezlivosť na deti nič nie je ľahké pri práci s deťmi🙂

autor
29. jún 2023

@luccija vychovavatelstvo by som mala tiež na 100% úväzok s tým,že týždenne raz vychádza jeden deň na rannú smenu prísť na 7 a do 8 byt s deťmi a potom ťahať od 11-17 ej. Uvidím napokon som povedala áno na oboje a posnažím sa nejak rozhodnúť,nechcem robiť náhle kroky.

panelacikova
29. jún 2023

@luccija určite. aj ja som robila roky asistentku s rizikom, že ostanem bez práce. no a keďže tento rok to už je na hrane, plus sa chcem opäť kariérne vrátiť tam, kam patrím, tak som si našla miesto. ale inak akože fakt. je veľa detí, ktoré potrebuje asistenta a skutočne im táto pomoc veľmi pomáha či už v poruchách alebo socializácii, ale financie sú večný problém :(

autorka - ak máš malé deti (cháp deti na ZŠ), tak ber asistenciu. lebo čokoľvek, čo budeš potrebovať riešiť popoludní s deťmi, krúžky, nákupy, úlohy dajme tomu, tak pri vychovávateľke na to nebudeš mať ani zďaleka toľko času a taká ohučaná z roboty ani chuť 🙂

panelacikova
29. jún 2023

ktoré potrebujú 🙄 prsty mi idú rýchlejšie, než myšlienky 😀

sulavikova
24. júl 2023

My máme 4 asistentky🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️Jedna krajčírka, 2 aranžérky a 1 hodinárka. Názor na potrebu odborného pedagogického vzdelania nech si každý urobí sám…osobne mi je/ aj žiakom lepšie bez takejto príťaže v triede nakoľko si prácu a čas viem rozdeliť sama a nie nejakej ďalšej osobe radiť, čo má s konkrétnym žiakom robiť