Pedagogický asistent - preplatenie dovolenky pri PN

14. jún 2023

Dobrý deň, chcela by som sa vás spýtať, či máte niekto skúsenosť alebo radu. Keď som zamestnaná ako pedagogický asistent cez projekt NIVAM a ostala som na PN kvôli tehotenstvu, zmluva je do konca augusta, preplatia mi dovolenku pri skončení zmluvy alebo mi prepadne, ak si ju riadne nevycerpam (teda prerušiť PN a nastúpiť na dovolenku)? V škole mi tvrdia, že si ju musím vyčerpať inak prepadne, keďže som cez projekt, a nepáči sa mi to. Ešte som nikde nevolala (budem), zatiaľ sa vás chcem spýtať, či ste sa s niečím takým nestretli, aby som sa vedela brániť. Ďakujem za akúkoľvek radu, skúsenosť alebo nasmerovanie 🙂

sajmonka_1216
14. jún 2023

no podľa toho čo ja viem, tak majú na to právo, keďže si len cez projekt, ktorý končí.. švagrina je teraz presne tak isto.. bola na pn, má zmluvu do konca augusta, ale kedže nemá toľko dovolenky, aby jej to pokrylo celé prázdniny, dáva výpoveď, aby nemusela byť na pn cez leto a sedieť doma, kvôli vychádzkam.. dovolnku si musí vyčerpať.. ak by nevyčerpala, nevyplatili by..

aaadkaaa
14. jún 2023

Ja som tak bola cez pop 2 a preplatili mi normalne vsetko

krajinka
14. jún 2023

Samozrejme máš nárok na preplatenie dovolenky len škola sa tomu bráni lebo to bude musieť zaplatiť zo svojich príjmov na to sa nedajú použiť projektové peniaze

autor
14. jún 2023

Ďakujem vám za odpoveď 🙂
@krajinka tak to je pre mňa zaujímavá informácia, nechce sa mi prerušovať PNku. Môžem sa ťa prosím spýtať, máš túto informáciu overenú, resp. pracuješ s tým? Lebo už to vidím, škola stále bude tvrdiť, že mi prepadne a až do poslednej výplatnej pásky nebudem vedieť ako to teda dopadne.. tak nech mám aspoň malú istotu. Nevedno, čo mi povedia na projekte, keď tam zavolám. Ďakujem 🙂

mamina7070
14. jún 2023

kolko si na PN resp odkedy ? ci ti vobec vznikol narok

autor
14. jún 2023

@mamina7070 PN mi začala 17.maja, ale od januára som už mala jednu 5dnovu PN a dve ocr, viem, je možné, že sa mi bude dovolenka krátiť, sama neviem, čo s tým mám robiť..

krajinka
14. jún 2023

ja pracujem v skole, kolegyna ma na starosti projekty, mali sme tento rok rovnaky pripad...ale u nas sa vobec neriesilo ci je narok na preplatenie, ved to vyplyva zo ZP...na paske nemas pocet dni dovolenky vycisleny?

autor
14. jún 2023

@krajinka mám na páske vycisleny počet dní zostávajúcej dovolenky, len ako píšem, bolo mi povedané, že ak si riadne nevycerpam dovolenku, jednoducho prepadne a nedostanem nič.. takže ti ďakujem za ďalší názor, asi to tak spravím, že ostanem stále na PN a uvidím, ako sa k tomu nakoniec postavia a kde bude pravda.

mamina7070
14. jún 2023

to by ti nemali kratit dovolenku ale mali preplatit

panelacikova
14. jún 2023

absolútne nevidím dôvod, prečo by ti dovolenku nemali vyplatiť. osobne som názoru (hoci som laik), že zákon je nad projekt... a ja som tiež do konca augusta a tiež cez projekt a bolo mi rovno povedané, aby som si ju vyčerpala, pretože ju nechcú prenášať či vyplácať. takže áno, máš na ňu nárok, aj keď si PN.

autor
15. jún 2023

@mamina7070
@panelacikova ďakujem vám, musím si to ešte premyslieť, ale uvažujem ostať na PN, aj keď v škole budem za "zlú", že si nechcem vyčerpať dovolenku.

katusskaa
15. jún 2023

dovolenka nemoze prepadnut, mas narok zo zakona. musia ju preplatit, ak nestihnes minut. strasia ta. nemate odbory a kolektivnu zmluvu ?

mamina7070
15. jún 2023

pozri zjavne sa tam uz nevratis takze ti to je jedno mozes ostat na PN

autor
15. jún 2023

@mamina7070 áno, už sa tam nevrátim

@katusskaa máme odbory aj kolektívnu zmluvu, len je to malá škola, odbory sa tam riešia minimálne, myslíš, že môže byť niečo v kolektívnej zmluve o dovolenkách a projektových zamestnancoch? Ďakujem

katusskaa
15. jún 2023

nemyslim, ze KZ by to osetrovala.... toto riesi zakonnik prace. skor som sa pytala kvoli tomu, ze ak by ti to fakt odmietli preplatit, tak to vies riesit aj cez odbory. na dovolenku ti vznikol narok.... to sa naozaj neda inak, len dvoma sposobmi - bud sa dohodnes vzajomne zamestnanec a zamestnavatel, ze si tu dovolenku docerpas pred ukoncenim prac. zmluvy, alebo ti ju musia preplatit. som projektovy manazer, bezne mame aj MD, PN pocas projektu

autor
15. jún 2023

@katusskaa ďakujem ti za tvoju skúsenosť, utvrdila si ma v tom, že naozaj mám na to nárok a je to iba strašenie kvôli projektu.

mamina7070
15. jún 2023

ta informacia co ti dala
@katusskaa nie je koretna a netyka sa tvojho pripadu toto su speci projekty uhradzane EU a podla ich pracodiel a z tychto penazi nevedia preplatit dovolenku co ti vznikla za odbobie PN
ale ty mas narok na jej preplatenie ale teda skola musi siahnut na svoje financie a kmenovi ucitelia a zamestnanci napr nedostanu odmeny alebo nenakupia sa nejake potreby

V prípade dovoleniek sú výdavky oprávnené iba ak dovolenka vznikla na základe odpracovaného času na projekte NP POP alebo NP POP II., nie na základe už odpracovaného času mimo realizácie projektu NP POP alebo NP POP II. Dovolenku, ktorá vznikla počas realizácie predchádzajúceho dopytovo-orientovaného projektu, nie je možné refundovať v rámci národných projektov.

katusskaa
15. jún 2023

@mamina7070 podľa mňa o tom istom píšeme. dovolenku, na ktorú jej vznikol nárok, jej nemôžu nepreplatiť. ja nikde nepíšem, že jej nejaký nárok vznikol počas PN. autorka má pravdepodobne nejaké dni dovolenky ešte spred obdobia PN - a škola ju "núti" vyčerpať si ich prerušením PN. ja som ju pochopila v tom zmysle - že ide o dni dovolenky, ktoré nadobudla pred PN. ja robím projekty, ktoré riešime priamo s EK, a nie so slovenskými ministerstvami a naozaj sme mali situácie, o ktorých som písala - aj PN, aj MD. my sme sa vždy so zamestnancom dohodli, v rámci dobrých vzťahov - a dovolenku dočerpal.

katusskaa
15. jún 2023

ak by sa však nebol chcel s nami dohodnúť, tak by sme mu ju museli preplatiť. áno, je pravda, že ak by to presahovalo dobu implementácie projektu, tak by to škola musela preplatiť z iných ako projektových zdrojov (resp. podľa toho, aké má daný projekt pravidlá, podľa mojich skúseností projekty riešené cez ministerstvá sú prísnejšie nastavené, tie riešené priamo cez EK, postupne prechádzajú na paušálne financovanie a teda je to jednoduchšie)