Pedagogický asistent

25. aug 2024

Ahojte, chcela by som sa poinformovať ak by som sa chcela uchádzať na pozíciu "pedag. asistenta" buď v MŠ alebo ZŠ, môžem reagovať na danú pozíciu aj keď nemám dané vzdelanie? Mám VŠ v inej oblasti, viem že sa rátať nebude. Je reálna šanca aby ma prijali hoci to vzdelanie a prax nemám? Ak by ma náhodou prijali, čo je potrebné, aké vzdelanie si dorobiť? Pozerala som na stránku nivam.sk, dá sa tam poprípade urobiť špecializácia už teraz, ešte pred tým, ako sa budem uchadzat o pozíciu PA?

Keď sa tu konkrétne niekto nájde kto pracuje ako PA rada si prečítam vaše skúsenosti či už v štúdiu alebo už rovno v praxi ako to vyzerá 🙂 budem vďačná za Vaše odpovede.

lenka2710
25. aug 2024

No ja neviem, ale ja som počula, že potrebuješ mat len strednú školu s maturitou, jedna kamoška ma strednú školu čosi so životným prostredím, druha ma obchodku, tretia ma maserstvo ci co to a všetky robia asistentky! Mňa sa tiež pýtali, či to nechcem robiť a tiež mam obchodku

autor
25. aug 2024

@lenka2710 vážne? Možno majú v zmluve, že si musia/mali by, dorobiť do nejakého času aj príslušné vzdelanie? A ako hodnotia prácu nevieš? 🙂 aké deti majú na starosti, a v čom všetkom im pomáhajú? A pracovná dobu akú majú?

lenka2710
25. aug 2024

O tom nič neviem, jedna kamoška si robí skolu ako špeciálny pedagóg, ale len preto, že jej svokra tam robí špeciálneho pedagóga a potom jej prenecha svoje miesto, pretože pôjde do dôchodku 🤔ostatné dve nič nespomínali o nejakom štúdiu navyše! O náplní práce nič neviem

lenka2710
25. aug 2024

Robia tu prácu hlavne kvôli tomu, že ako pedagogický zamestnanec majú viac voľna a nemusia rozmýšľať kam s deťmi cez prázdniny! Jedna robí len 4 hodiny a ďalšie dve od 8 do 15

mmoonna
25. aug 2024

U nás robia aj tie,čo nemajú na to školu, ale tu školu si musia dorobiť. To by potom ako vyzeralo,keby asistenta robil hocikto

zuzanockamt
25. aug 2024

Potrebuješ si dorobiť pg.vzdelanie - to je podmienka. Pracovná doba podľa konkrétnej školy od 7:30 do 13:30/14:30/15:30. Ako kde,je to individuálne. Deti so špeciálnymi potrebami - dys-ky, ADD, ADHD, autizmus, mentálny postih, atď. Je dobré vedieť, čo tieto dg. obnášajú a ako pracovať s dieťaťom. Ovládať učivo ZŠ - MAT, SJL, ANJ. Často chodia asistenti zastupovať za chýbajúceho učiteľa, samozrejmosťou sú dozory na chodbách, účasť na škol.výletoch, exkurziách, plaveckom/lyžiarskom ako dozor, dozor v ŠJ. Časté býva aj zastupovanie v ŠKD.

zuzanockamt
25. aug 2024

@lenka2710 To je super motivácia. Takých zamestnancov potrebujeme 🤦

lenka2710
25. aug 2024

@zuzanockamt každý si spraví tak, ako mu to vyhovuje 🤷‍♀️

zuzanockamt
25. aug 2024

@lenka2710 Áno, len doplácajú na to deti, ktorým takýto asistent vôbec nie je prínosom.

cokololadka
25. aug 2024

Som učiteľka , tiež mám v triede asistentku . Aj asistentka musí mať strednú pedagogickú školu . Nastúpiť môžeš aj bez vzdelania , ale v zákone je uvedené do dvoch rokov školu začať , do štyroch rokov školu ukončiť . Asistentka mi pomáha s deťmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami .

1ryba
25. aug 2024

Buď si urobíš pomaturitné štúdium na SŠ pedagogickej, alebo DPŠ na VŠ. Vziať ťa môžu aj ako nekvalifikovanú, t.j. bez pdg vzdelania. Vzdelanie si musíš začať dorábať do 2 r. od nástupu a ukončiť do 4 rokov. Ak nie si z BA, kde berú do škôl pomaly každého, tak v iných krajoch šanca zamestnať sa bez kvalifikácie alebo známostí veľká nie je. Každý si radšej vezme hotového človeka, ktorý mu nebude chodiť do školy cez pracovnú dobu. Ešte sú aj školy, kde chcú ušetriť a tam by ťa vziať mohli.

1ryba
25. aug 2024

@lenka2710 to, že robia asistentky neznamená, že si nebudú musieť doplniť vzdelanie. A tú ich motiváciu radšej nekomentujem. To musí byť pre tie deti prínosné ako keby kuchár išiel operovať.

prosimopomoc
25. aug 2024

@lenka2710 presne, peniaze dostavaju za nic

kaktusik007
25. aug 2024

musis mat pedagogicke vzdelanie - do 2 rokov od prveho pracovneho pomeru v skolstve si povinna si ho zacat, do 4 rokov ukoncit.

da sa najst praca aj bez pedagogickeho vzdelania a bez znamosti - mne sa tak podarilo 🤷🏼‍♀️ a som velmi spokojna. Pracovna doba - podla rozvrhu, minuly skolsky rok som bola 2x v tyzdni doma uz o 11:30 ;)

nemusis vediet nic - co sa tyka znalosti, ale musis vediet vsetko vysvetlit roznymi sposobmi tak, aby to deti pochopili. Mna nik neskusa z talesovej kruznice, ale musim byt schopna ju vysvetlit ziakovi s IQ 75. Musim vediet bezchybne gramatiku - lebo sama opravujem detom diktaty. Naopak vediet vybrane slova odo mna nik neocakava. A takto je to so vsetkymi predmety vo vsetkych rocnikoch na zakladnej skole.

A najma - improvizacia. Lebo dopravna nehoda, zavreta cesta ci obycajna nahla choroba ucitela a zrazu si postavena ako asistentka pred rozne triedy a vyucujes od matematiky, literatury, cez geografiu az po chemiu a fyziku.

kate_cs
25. aug 2024

Ja sama som bola prekvapená, že som videla inzeráty, kde požadovali len stredoškolské vzdelanie s maturitou. Nikde nebola ani zmienka o dorobeni si vzdelania, ale potom je aj ten plat veľmi nízky.
Za vyskúšanie nič nedáš, životopis si môžeš poslať a keď ťa zavolajú na pohovor, vieš sa spýtať, aké sú ich podmienky.
Nie každý ale na tuto prácu má predpoklady. Musíš byť trpezlivá, pracuješ s deťmi, ktoré majú špeciálne potreby. Pracuješ v školstve, ale stále nie si učiteľ, čo sa odvíja aj na plate.

mironka
25. aug 2024

@kate_cs áno, stredoškolské vzdelanie s maturitou...ale predpokladám, že v odbore...a teda pedagogické...ak nie...potom sa isto musí dorábať....ja som si musela...aj keď mám VS pedagogickú

kate_cs
25. aug 2024

@mironka máš vš pedagogicku a ešte si si musela niečo dorábať? Na asistenta?

autor
25. aug 2024

@zuzanockamt
@kate_cs
@kaktusik007
Ďakujem za Vaše odpovede na moje otázky 🙂 to je super že sa dá aj takto do nejakej doby spraviť školu. Aspoň viem ako to v realy je, a skúsim na ponuku zareagovať 🙂

1ryba
25. aug 2024

@kaktusik007 čiže keď nemusíš vedieť nič ako píšeš, tak ako potom odučíš tú hodinu? Ak to teda nevieš, tak ako to žiakovi rôznymi spôsobmi vysvetľuješ? Lebo ja keď niečo neviem, tak to neviem ani vysvetliť. Nevedieť kde napísať napr. y a i, ale učiť to deti. No to musí vyzerať a vlastne to aj niekde tak vyzerá.

kaktusik007
26. aug 2024

@1ryba tak ja podla seba - precitam si v knihe a vysvetlujem... teda ja to pochopim okamzite z toho textu a to ze nemusim nic vediet bolo myslene stylom ze nemusim to vediet dopredu, staci ked si to precitam z knihy a pochopim vtedy az ked to potrebujem.