Ahoj, situacia je nasledovna. Syn ako kontakt zo skoly je v karantene(10 rokov). Oznamila som to zamestnavatelovi. Samozrejme mi povedala veduca, ze vsak ja ako ockovana nemusim byt s nim doma. Ale to by musel ostat sam a to samozrejme, ze nemoze byt dieta doma same 🤷
Mali ste aj vy taku reakciu?
Prvy krat. Minuly rok som bola, ale to bol iny zamestnavatel.
Bohuzial je situacia taka aka je. My sme si covid nevymysleli a nedavame sa na ocr lebo sa nam to paci. Zial,niektori ludia to nechapu(asi uz zabudli,ze aj oni mali mensie deti, no takuto situaciu ako my vtedy nezazivali). Ja som bola tiez min.rok ocr. Toho roku tiez. Teraz mam doma deti v karantene uz 2x a netusim ci vobec nastupia do skoly. Kadejako ,,latam platam,,aby deti neboli doma same. Beriem dovolenky,paragrafy. No zial,aj to mam uz obmedzene,kedze som uz vela vycerpala len aby som nebola ocr.
Ak hladas na koniku podporu,nepotesim ta. Zial,tu je vela nechapajucich nad matiek. Ak mas dovolenku,ci paragraf,skus to riesit aj takto. A prestriedat sa s manzelom ci partnerom. Ja som rozvedena,takze to mam o to tazsie .
Jasne ze dieta by nemalo byt same, ale zase pochop aj zamestnavatela. Teraz je kazdu chvilu niekto doma a robit nema kto
Manzel je v zahranici, svokra a svagrovci pozitivni v karantene. Paragraf sa u nas netoleruje, dovolenku uz som vycerpala... Fakt sa mi to inak neda vykryt, sklamala ma teda ta veduca. Vzdy ked bolo treba, isla som, vymenila, poriesila. No toto sa uz inak neda.
@rachel36a tu nejde o ziadne "pochop zamestnavatela" - tu ide o to, ze dieta ostava doma, lebo karantena a rodic ide na pandemicku OCR, lebo dieta v takom veku nema byt samo doma. ja mam ustretoveho zamestnavatela a flexibilnu pracu a v takychto pripadoch vieme riesit HO napr. a neriesi sa, ci je to 1x, ci 10x za posledny rok ... skratka je to tak. keby syn nemal 10, ale 4 roky - tak tiez "chap zamestnavatela/ved si zaockovana/nema kto robit/..." - co ma urobit? strcit ho do kabelky a ist do prace s nim?
.. a zakladatelke: jednoducho mas na to narok a je to objektivny nevymysleny dovod ..... (a uz len - ak by zamestnavatel "netoleroval paragraf", tak hladam inu robotu. )
@rachel36a vies, ja chapem, ze ja mam uplne inu situaciu, "osvieteneho" zaestnavatela, ktory nam vychadza max v ustrety. viem, ze mnohe maju problem najst pracu, preto toleruju podmienky, ktore by som ja neakceptovala .... lenze ja by som zamestnavatela, ktory netoleruje paragrafy hnala na inspektorat prace. zamestnavatel nerobi sluzbu zamestnancom, oni na neho zarabaju. a tak, ako mu v dobrych casoch zarobia na maledivy, tak on je v zlych casoch povinny riesit situaciu nie na ukor zamestnanca.
Dakujem za nazory. Ak by som mala tolko dovolenky, vycerpam ju. Ale mala som nutenu dovolenku v septembri, pretoze to nariadil zamestnavatel(ano, na to ma pravo). Takze teraz len oznamim a poslem cestne vyhlasenie na konci mesiaca. Zamestnavatel si to vlastne sparuje so socialnou poistovnou.Vec vybavena.
Aj keby dieta slo na test, online vyucovanie je 10 dni, takze skratit karantenu sa neda.
Zamestnávateľ ti nemôže zakázať ísť na ocr, 10 ročné dieťa potrebuje celodennú starostlivosť. Ešte môžu byť radi, že im ušetris náklady, ocr platí sociálka. Alebo nedá sa ti robiť z domu na HO?
@slavkadi nie, vykladam tovar.
A koľkykrát v tomto sk.roku si takto s dieťaťom doma?