Ahojte,
viete mi poradiť niekto s Pčkami?
Viem, že mám nárok na rok 7 na seba a 7 na sprievod člena rodiny. Ako to je keď robím u zamestnávateľa iba napr. pol roka. Má nárok mi krátiť alikvótnu čiastku? Respetkíve keď som nikde tento rok nerobila? A ďalšia moja otázka, zamestnávateľ nám tvrdí, že by sme si nemali čerpať Pčka dopredu. Poviem príklad, nemala by som si vybrať 2 Pčka, keď mi na ne ešte nevznikol nárok (nemáme toľko mesiacov odpracovaných).
Na rok je nárok pri 8h. pracovnom čase 56 hodín, čo vychádza cca 4,6 hodiny na mesiac.
Je to správny postup zamestnávateľa? Vie mi niekto poradiť?
Tvoj zamestnávateľ dobre hovorí. Ani tebe by sa nepáčilo, keby si zamestnávala ľudí a vyčerpali by si všetko dopredu a pritom by nemali ešte na to vôbec nárok!
@jamika27 ...ano, teraz som si to pozrela, tiež som o tom nevedela... v zákone sa píše, že
" Zamestnávateľ môže určiť, že ak pracovný pomer zamestnanca vznikol v priebehu kalendárneho roka, pracovné voľno s náhradou mzdy z dôvodov uvedených v odseku 2 písm. a) prvom bode a písm. c) prvom bode sa poskytne v rozsahu najmenej jednej tretiny nároku za kalendárny rok za každú začatú tretinu kalendárneho roka trvania pracovného pomeru. Celkový nárok podľa prvej vety sa zaokrúhli na celé kalendárne dni nahor."
Ale nemusi to takto urcit. Moze ti to preplatit cele. Je to na nom.
áno, má pravdu. Nesmieš si vybrať v prvom kvartáli napríklad všetky paragrafy