Ahojte, viete mi prosim poradit? Momentalne som na RD 1,5 roka a som znovu tehotna. Je mojou povinnostou oznamit to zamestnavatelovi pisomne? Viem, ze pri prvom dietati som to oznamovala, ale to som pracovala. Teraz ako?
v podstate to nie je potrebne dat pisomne, ale je to pre vas lepsie, lebo ako tehotna ste zakonom chranena pred napr. prepustenim z prace a podobne. ustne oznamenie zamestnavatel lahko odskriepi, idealne je to dat podpisane a nechat si podpisat prevzatie. je to o tom, ako svojmu zamestnavatelovi doverujete, myslim, ze podpisany papier s dvomi riadkami nikoho nezabije a aspon si nebudete moct casom vycitat, ze ste neurobili vsetko 😀.
@lentilkaza pokiaľ ideš z rodičovskej dovolenky znovu na materskú nemusíš to oznámiť písomne stačí telefonicky.
písomne sa to oznamuje hlavne kvôli tomu, aby mali mamičky doklad o tom, že zamestnávateľovi oznámili tehotenstvo a nemôže ich prepustiť.
nakoľko z pohľadu výpovede si v ochrannej dobe až keď to oznámiš zamestnávateľovi.
samozrejme je potrebné doručiť zamestnávateľovi papier od gynekológa nástup na materskú, pretože on je povinný spraviť k tomu súvisiace úkony vo svojej mzdovej evidencii, v sociálnej a zdravotnej poisťovni 😉
@lentilkaza
@zuzana909
@kyri1977
@zuzana909
je to povinne, nie oznamit ze si tehotna ale ze nastupujes na matersku z rodicovskej, vsetkym radim si najst cas a precitat si ZP lebo potom mozu lahko skoncit prepustene na ulici lebo ....im povedali... co je psano to je dano, vid zakonnik prace §166
.....(3) Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi
najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu
namaterskú dovolenku a rodičovskú dovolenku,
predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny
týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej
dovolenky a rodičovskej dovolenky.....
dakujem vam velmi pekne 🙂
pokial viem, nie je to povinne, aby sa to oznamilo pisomne, ja som mojej sefke zavolala a oznamila som jej to, spytala som sa, ci to potrebuje aj pisomne a ona, ze nie, ale zamestnavatelovi treba potom dorucit to potvrdenie z gyndy o nastupe na matersku, lebo to musi odovzdat zamestnavatel na socialnu poistovnu...az teraz, ked mi konci dalsia MD som opat pisomne poziadala o RD...