Oznámenie tehotenstva v práci

kobylka002
11. sep 2024

Ahojte prosím vás potrebujem poradiť som zhruba rok zamestnana na tpp v obchodnom reťazci kde robím s tovarom,vykladanie atď.No a teraz som zistila že som tehotná zatiaľ je to len 6tt ,ešte nemám knižku mám prísť o dva týždne k doktorovi (asi prvá poradňa) .Chcem pracovať samozrejme pokiaľ bude všetko ok až do kým sa bude dať.kedy by som to mala oznámiť zamestnávateľovi teda riaditeľovi a vedúcim ktorých mám keďže keď aj budú komplikácie že pojdem skôr na materskú aby neboli aj oni vtom že nestihli nájsť náhradu atď keďže som na oddelení kde nás je už teraz malo a aj s môjho hľadiska kedy by to bolo najlepšie oznámiť alebo pokiaľ budem ok zatiaľ tie prvé mesiace nemusím oznamovať ? Ďalej sa tiež nevyznám v Tom že keď pôjdem napr V6,7 mesiaci tak mám nárok na nejakú predčasnú materskú do kým sa nenarodí maličké alebo ako to je lebo absolútne v tomto nemám prehľad aký je postup ďakujem za každú odpoveď pomoc

sisa_s
11. sep 2024

Oznamit tehotenstvo mozes zamestnavatelovi kedykolvek, az od toho momentu si chranena (pred vypovedou, mozna uprava pracovnej naplne, doby atd)...
Neviem, co myslis, ze pojdes "skor" na matersku...na matersku nastupujes 6/8t pred porodom, ak budes mat skor tazkosti, tak jedine PN...ziadna "predcasna materska"

spanielka44
11. sep 2024

Ja by som z vlastnej skúsenosti oznamovala až po 13tt… pokial je to samozrejme mozne

nika11103
12. sep 2024

Ach , je to blbá situácia . Ale úplne ti rozumiem . Ja som nechcela tehotenstvo oznamovať minimálne ešte ten prvý trimester , ale z lojálnosti k zamestnávateľovi som to oznámila tuším v 10tom týždni ? Lebo som vedela že nájsť a zaucit náhradu nebude otázka dvoch troch mesiacov . Oznam kedy uznáš za vhodne , držím palce a určite nemanipuluj s veľmi ťažkými vecami

jomarch
12. sep 2024

ja som kvoli povahe svojej prace oznamila iba mojej priamej nadriadenej, hned ako mi to potvrdil dr., asi 7tt. dohodli sme sa, ze ostatni sa to dozvedia az neskor, ked sa ja rozhodnem. kvoli urcitym veciam som potrebovala, aby to vedela. si odvtedy chranena, premysli si to.

melanta
12. sep 2024

@jomarch chránená je, keď to oznámi oficiálne, čiže materskou knižkou alebo potvrdením od lekára. Ona nemá ani jedno. Preto ak to oznámi bez toho, chránená nie je. Zákon tak hovorí, nestačí len povedať.

melanta
12. sep 2024

Predčasná materská neexistuje. Existuje PN z dôvodu rizikového tehotenstva. Ty si ešte nebola ani len u lekára na prvej poradni a už vieš, že pôjdeš na "materskú" v 6 mesiaci????

jomarch
12. sep 2024

@melanta zabudla som dodat, ze mne hned vystavili knizku, ale moja nadriadena ju nepotrebovala ani vidiet, nedavala som to nijak pisomne, proste iba "per huba" som.to povedala. samozrejme vsade to moze byt inak, to uz by si mala autorka zistit. tiez som si myslela, ze to bude treba pisomne, ale stacilo takto 🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️ a bola som povazovana za tehotnu.

melanta
12. sep 2024

@jomarch stačilo, aby tvoja šéfka zo dňa na deň odišla a chránená by si nebola, lebo to nebolo založené v tvojej osobnej zložke. Ty si bola chránená u nej, nie u zamestnávateľa. Ten nemal žiadne povinnosti voči tebe ako tehotnej, keďže tvoja šéfka evidentne postupovala nesprávne.

jomarch
12. sep 2024

@melanta a napriek tomu som to dopracovala az na matersku, aj so vsetkymi vyhodami, ktore zakon tehotnym ponuka. co sa tyka zakona, na mna sa nevztahuje zakonnik prace.

nika11103
12. sep 2024

@jomarch tak tak
@melanta to píše tak , ako to ma riadne byt podľa zákona . Aj ja mám s vedením výborne vzťahy ale knižku som prefotila aj tuším nejaký papier som napísala akože oznámenie a predpokladaný nástup na MD . Tak melanta to tu píše pre baby aby to mali v poriadku , že si ty oznámila len ústne to je tvoja vec , len nech sa ostatné baby z toho nedopletu 🙂

melanta
12. sep 2024

@jomarch lenže ak ideš radiť v nejakej diskusii, tak raď podľa toho, ako to má byť v zmysle zákona. Nie ako je to u teba v práci s tvojou šéfkou. Pretože niekto tvoju odpoveď môže zobrať ako že takto je to podľa zákona a možno v jeho práci mu potom vznikne problém.

sashka0402
12. sep 2024

@kobylka002 Oznámiť to môžeš až keď budeš mať tehotenskú knižku, tá sa dáva v 10 týždni tehotenstva. Keď to oznamiš tak budeš mať úľavy a budeš aj chránená pred výpoveďou. Na materskú dovolenku sa chodí 6 až 8 týždňov pred termínom pôrodu. Ak ti zdravotný stav nedovoľuje pracovať , alebo ak sa na to necíti tak nastupuješ na PN a z PN ideš buď na materskú dovolenku, alebo ak máš ostátu dovolenku tak si ju môžeš ešte pred materskou vyčerpať a na tých pár dní ťa vypíše do práce. Držím palce