Oznámenie tehotenstva a možná výpoveď

28. apr 2023

Dobrý deň, zamestnávateľovi som poslala doporučene do vlastných rúk oznámenie o tehotenstve aj s potvrdením od lekára.Doručené mu to bude budúci týždeň. . V tom potvrdení mi lekár napísal úkony, ktoré neodporúča vykonávať v práci, keďže bežne dvíham ťažký tovar, chodím po rebríku atď.Mohlo by to ohroziť tehotenstvo, keďže mám cez 35r . Môže zamestnávateľ napriek tomu vyžadovať tieto úkony, poprípade mi dať nejakým spôsobom výpoveď aj keď budem už v ochrannej lehote? Doktor vravel, že keby zamestnávateľ špekuloval, môže ma dať na PN, čo by som nerada. Nedávno zamestnávateľ utrúsil, že by ma mohol kedykoľvek vyhodiť napriek zmluve na dobu neurčitú, vraj 3x by si vymyslel porušenie pracovnej disciplíny.

viestta
28. apr 2023

Vypoved ti dat nemoze, ma ta preradit na pracu, ktora vyhovuje odporucaniam lekara. Ak taku pracu nema, mas narok na nahradu mzdy pre prekazky na strane zamestnavatela. PN ako posledny moznost, ale dovolavaj sa toho co ti Zakonnik prace umoznuje a co je zamestnavatel povinny splnit.
https://www.epravo.sk/top/clanky/praca-a-tehote...

viestta
28. apr 2023

Aky by ti dal ucelovu vypoved, mas pravo sa branit sudne

vroni
28. apr 2023

Co si debilek "vymysli", nad tým sa môže ukájat po nociach. To porušenie pracovnej disciplíny by ti musel dokázať, nestačí si ho vymyslieť. A skúšať porušenie pracovnej disciplíny na tehotnú, to je dobre ako vtip, ale bez šance, ze by mu to prešlo.

lopka1313
28. apr 2023

Akonahle by vymyslel nejaku habaduru, nic nepodpisuj, nic nepreberaj, pis pracujucej chudobe (najdes na Fb). Poradia. Pravne s nimi vsetko preber, fakt su zlati, ja som s nimi komunikovala cca 2,5 roka dozadu, pomohli. To porusenie pracovnej discipliny neni len tak, musel by Ti 3x dorucit listy, ze je problem a tak... Nenechaj sa zastrasovat! a pouzivaj vety od pracujucej chudoby a vetu, ze to preberies so svojim pravnikom. A kludne kazdu dohodu, papier na podpis, co Ti predlozia odfot alebo ziadaj kopiu na prestudovanie, pouzi zazracnu formulku "poradim sa s pravnikom" a ries s nimi alebo s inymi personalistami/pravnikmi/ludmi, co sa vyznaju... Nenechaj sa zastrasit ani zostresovat, aby si v rychlosti podpisala nejaku blbost...
Na sefa debila musis len pravne (lebo ak skusis debilitou, dostane Ta na svoju uroven a potom Ta porazi skusenostami)

autor
28. apr 2023

@vroni no dúfam v to, že by mu to neprešlo, lebo ako ho už poznám, je schopný vymyslieť si nejaké dôvody.Chcem sa s ním porozprávať keď si prevezme to oznámenie, ohľadom tých zákazov od doktora , nech si nájde brigádnika na ťažšie práce, to už bude na ňom.Inak pôjdem na tú Pn, moje zdravie a taktiež zdravie môjho dieťaťa je mi prednejšie.

vroni
28. apr 2023

PN je nezmysel, to sú prekážky na strane zamestnávateľa, keď pre teba nemá robotu, prečo by si mala ísť na PN? A na porušenie pracovnej disciplíny by ti preukázateľne (čiže proti tvojmu podpisu) musel niečo doručiť. Písomne. Podpises mu to? Asi nie. Takže 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ Zase také lazo- plazo ako si to predstavujú takýto riaditelia vesmíru to tiež nie je.

viestta
28. apr 2023

PN až ako posledná možnosť. Máš nárok na preradenie alebo náhradu mzdy. Kľudne mu povedz, že sa sbudes sťažovať na Inšpektoráte práce. Zákonník práce platí pre zamestnanca aj pre zamestnávateľa.

autor
28. apr 2023

@vroni no PN až keby mi nevyhovel s tými požiadavkami, pochybujem, že by ma nechal doma a dal mzdu. Keďže môžem obsluhovať a blokovať zákazníkov, pracovať by som rada ostala.

floki1994
28. apr 2023

Ale on ti vyhoviet musi alebo ti dat nahradu mzdy...to nie je o tom ci on chce/nechce ale je to jeho povinnost...nenechaj so sebou vybabrat a ako pisu baby PN je posledna moznost nad ktorou by som ani neuvazovala (vsak to mas 55% mzdy)..

autor
28. apr 2023

@viestta ďakujem, vyhrážky by som nerada použila, lebo on je ten typ , ktorého by to nabudilo viac špekulovať a nejako si presadiť svoje.Hold za 2 roky som zistila aký je to človek a teda ide aj cez mŕtvoly , aby bolo po jeho.

vroni
28. apr 2023

Veď blokovať a obsluhovať naozaj môžeš, uvidíš, možno zareaguje lepšie ako čakáš. Držím palce

autor
28. apr 2023

@vroni Ďakujem🙂 Snáď áno, napriek jeho rečiam.

autor
2. máj 2023

Tak som to šéfovi poslala doporučene na poštu s podpisom a on odmietol isť prevziať, teraz neviem čo spraviť, keďže už som v 9 týždni a stále mi môže dávať prácu s takým tovarom a tiež po rebríku sa musím štverať.Dala som to presmerovať na adresu práce, snáď keď mu to príde pod nos, nebude sa vyhovárať, že nemá čas si po to ísť.Nechal by to tam prepadnúť do 21dní uloženia.

pbra40
2. máj 2023

Nascenovat a poslat aj emailom.
S tym, ze tam napis, ze postu dna xx.xx neprevzal, tak mu to oznamujes aj takoutu cestou.
Najlepsie si nastavit aj potvrdenie o doruceni.

autor
2. máj 2023

@pbra40 ďakujem za radu, keď to zajtra odmietne, pošlem takto.A keby tam vidí môj mail, tiež to nemusí otvoriť, či? Ide ma od nervov rozdrapiť, že mi to takto komplikuje.

martul
2. máj 2023

Môže ťa preradot na inú prácu, výpoveď ti nemôže dať

pbra40
2. máj 2023

Nemate personalne oddelenie?

autor
2. máj 2023

@pbra40 nie, som jediný zamestnanec.Takže všetko ide cez neho a poštou jedine jemu.

jamidea
2. máj 2023

Ako uz bolo pisane, mailom dorucit.

pbra40
2. máj 2023

Ty potrebujes len potvrdenie o doruceni (emailom), nie o precitani (ak by to neotvoril)

pbra40
10. máj 2023

Ako si dopadla? Podarilo sa?

autor
10. máj 2023

@pbra40 Ahoj, nakoniec si prebral oznámenie na pošte a gratuloval mi, vraj si robil srandu, že to nepôjde prebrať. Vskutku zvláštny zmysel pre humor.Už hľadá za mňa náhradu a chcel vedieť, či nepôjdem na PN, keď som už kvázi neprospešná pre firmu:D