Prislo nam rozhodnutie, ze malu beru do skolky od Septembra a tak by som chcela oznamit zamestnavatelovi, ze sa chcem od Oktobra vratit do prace. A tu mam par otazok na skusenejsie.
Je velka pravdepodobnost, ze ma vyhodia pre nadbytocnost. Moja pracovna pozicia zanikla, kedze projekt na ktorom som pracovala medzicasim skoncil a dost sa v poslednom case prepustalo lebo firma sa zameriava viac na posobenie v inych krajinach. Cize ratam so vsetkym.
Kazdopadne tu moja otazka 1. ak im oznamin navrat na Oktober uz teraz, mozu ma prepustit uz teraz? Alebo aj oni musia cakat do oktobra? Ide mi cisto o to, ze ak mam ostat nejaky cas na urade prace (mam odrobenych 5 rokov vo firme, cize mam narok na podporu v nezamestnanosti), tak by mi viac vyhovovalo "byt nezamestana" od oktobra, ako uz teraz.
2. Na co si dat pozor, ked teda pride k tomu, ze ma budu chciet prepustit? Citala som tu par krat, ze si mam vybrat aspon 1 den dovolenky, tak mozem aj celu co mi tam visi, nie? Ci to ma na nieco vplyv?
Najradsej by som bola ak by sa pre mna vo firme nieco naslo, odchadzala som v dobrom, niekolko krat ocene ako top zamestananec. Ale teda musim byt aj realisticka a chcem byt pripravena.
@lienka.7 konci v Oktobri
Hlavne nepodpisovat ziadnu dohodu, vypoved je vypoved, nie dohoda. Mas narok na riadne odatupne a nasledne podporu v nezamestnanosti
aj pri dohode moze dostat odstupne (o tom je dohoda) a podporu dostanes bez ohladu na sposob ukoncenia prac pomeru
pre teba je vyhodnejsia dohoda s cerpanim 1-2 dni dovolenky a potom mas narok na pol roka na max podporu 1300€ mesacne cca
takze nie co ti pise vyssie neni pre teba vypoved vyhodnejsia
@mamina7070 no kazdopadne by hocijaky navrh dohody mala pred podpisanim prekonzultovat s niekym kompetentnym. Bolo tu uz xyz prispevkov, kde dotycna pisala, ze neznala podpisala dohodu a riadne s ñou vybabrali
Budú čakať do októbra, teda na návrat z RD. Zrejme dostaneš výpoveď prip. dohodu z dôvodu nadbytočnosti, v obidvoch prípadoch máš nárok na odstupne.
Áno, je lepšie čerpať 1-2 dni dovolenku, obnoviť soc.poistenie, mat vymeriavací zaklad, z ktorého sa ti počíta podpora než skončiť ku dnu ukončenia RD a následne hneď na UP.
Vplyv to ma na výšku podpory, zjednodušene cim viac peňazí za menší počet dni dostanes, tým je vyšší denný vym.zaklad a tým pádom i podpora. Preto je lepšie si nechať nejakú dovolenku preplatiť.
Dakujem vsetkym
Nepises, kedy tí konci rodičovský. Nastúpiť môžeš samozrejme aj skôr, mesiac dopredu oznamujes písomne do prace, kedy sa vraciaš. Zvyšok je na dohode medzi tebou a zamestnávateľom.