Oznámenie a výpoveď

frico
2. sep 2014

Ahojte, manželke skončila rodičovská dovolenka 15.augusta Ešte predtým jej prišlo nariadenie od zamestnávateľa čerpať 20 dní dovolenky, ktorá práve plynie. Manželke dnes prišla pošta opäť od zamestnávateľa - oznámenie a výpoveď v jednom. Ide o zrušenie pracovného miesta z organizačných dôvodov, výpoveď z dôvodu nadbytočnosti. Výpovedná doba sú tri mesiace a odstupné tri funkčné platy. Tá výpovedná lehota plynie teda od toho 15. augusta ak tomu dobre rozumiem, nemýlim sa?Chcem sa opýtať, keby manželka teraz - t.z. v čase plynutia výpovednej doby otehotnela je v ochrannej lehote, alebo nie? kedy by jej potom mohol dať zamestnávateľ výpoveď?Ďakujem

niki101988
2. sep 2014

@frico Pokiaľ ja viem tak aj keby teraz ešte otehotnela tak už bude braná ako nezamestnaná, ochranná lehota sa už nevzťahuje

liz_lemon
2. sep 2014

@frico vypovedna doba zacina plynut od 1. dna nasledujuceho mesiaca, kedy dostala vypoved, napr. vypoved dostala v auguste, tak vypovedna doba zacina plynut od 01.09.
ci uz bude alebo nebude tehotna, PP sa skonci uplynutim skusobnej doby
v pripade, ze by bola tehotna este kym jej PP trva, teda do konca vypovednej doby, tak sa na nu bude vztahovat ochranna doba, a mala by narok aj na PN aj na materske

frico
autor
2. sep 2014

@liz_lemon ďakujem za odpoveď. Neviete mi ešte poradiť? Výpoveď prišla dnes - doporučene. Avšak na nej je dátum písania výpovede práve deň ukončenia materskej. Od kedy teda plynie výpovedná doba? Od septembra, alebo od októbra? Berie sa ten dátum písaný na výpovedi, alebo dátum kedy si manželka prebrala poštu? Prečo jej to neposlali hneď? Ešte keď jej sľúbili, že sa môže vrátiť normálne na svoje miesto po RD, tak jej nariadili čerpať 20 dní dovolenky a práve počas nej jej prišla tá výpoveď...Vďaka

liz_lemon
2. sep 2014

@frico ak vypoved prisla v septembri, tak vypovedna doba zacne plynut az od 01.10., PP skonci k 31.12.

saurian
3. sep 2014

@frico ak by aj teraz otehotnela, nic to nemeni na tom, ze je uz vypoved platna - kedze ju prevzala.
vypoved nemoze dat zamestnavatel vtedy, ak je zamestnankyna tehotna. zamestnankyna je tehotna, ak to pisomne oznami zamestnavatelovi (cize aj keby mala "bruho" a neoznami, moze sa to brat ze nieje ☹).

havana_frost
3. sep 2014

@frico @liz_lemon §64 Zákaz výpovede, odsek 2: Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby (v ochrannej dobe je zamestnankyňa vtedy, keď je tehotná) tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v tejto dobe, ochranná doba sa do výpovednej doby nezapočítava; pracovný pomer sa skončí až uplynutím zvyšnej časti výpovednej doby po skončení ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

Takže v preklade, ak žena otehotnie počas výpovednej doby, táto sa preruší, celé tehotenstvo + MD + RD je v ochrannej dobe - vtedy výpovedná doba neplynie. Po ukončení RD pokračuje plynutie výpovednej doby, ktorá neuplynula pred tehotenstvom - a až potom končí pracovný pomer.

@saurian Nie vždy je žena chránená tehotenstvom pred výpoveďou, je prípad, kedy môže aj tehotná žena dostať výpoveď (§ 63, odsek 1, pís. a) zrušenie alebo premiestnenie zamestnávateľa alebo jeho časti). Ale to neni tento prípad, takže v tomto prípade máš pravdu.

saurian
3. sep 2014

@havana_frost ths. vidis, na toto som zabudla 🙂

gapa
3. sep 2014

@frico takže jej najprv v auguste prišla pošta, že má čerpať dovolenku a teraz jej prišla doporučene do vlstných rúk výpoved (snád nebudú fingovať, že výpoved prišla v auguste v tom prvom liste, to ma takáto manipulácia teraz napadla, tj. odložte obe obálky aj listy, ak by niečo, aby sa to dalo dokázať, to pre istotu)
súhlas, že ak bola doručená výpoved (poštárka uviedla a vy ste podpísala toho 2.9.2014), tak plynie výpovedná doba od 1.10.2014.
A súhlas s havana v tom, že v prípade výpovede z nadbytočnosti (§ 63 ods.1 písm. b) ZP, ak počas plynutia výpovednej lehoty vznikne pn alebo si tehotná, tj. písomne to oznámi zamestnávatelovi s potvrdením od lekára (tj. zase mať kopiu oznámenia prevzatú aj s dátumom prevzatia, kvôli tomu, či tak bolo urobené najneskôr 31.12.2014!!), tak pracovný pomer pokračuje, až do ukončenia ochrannej doby (tá plynie počas pn, tehotenstva, MD a RD, nie počas čerpania riadnej dovolenky čerpanej po md/RD).
ale zostatok výpovednej doba nebude plynúť po ukončení ochrannej doby. Výpovedná doba proste uplynie počas ochrannej doby, no ak zamestnankyna nesúhlasí s ukončením pp počas ochrannej doby, tak prac.pomer pokračuje až do ukončnenia RD (ak bude nasledovať tehotenstvo-md-rd bez prerušenia)
§64 ods.2 Zákonník práce
(2) Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.
Ja som bola presne tento prípad, že som dostala výpoved z nadbytočnosti, bola tehotná, no nemala doklad, tak som bola pn, potom tehotná,md a rd. Počas RD som požiadala o ukončenie prac.pomeru (teda o skoršie ukončenie RD, tj. mi skončil automaticky prac.pomer. Bolo to kvôli tomu, že správca konkurznej podstaty (firma išla do konkurzu), neplnil na úradoch žiadne povinnosti, neposielal výkazy, tak som to dorobila, dala mu podpísať a som to chcela mať ok hlavne v soc.poistovni. (vtedy sa doba RD nerátala do doby pre nárok na podporu, tak mi to bolo jedno, aj ked to o pár mesiacov zmenili)
Tj. treba si dať hlavne záležať na tom doručovaní, nespraviť chybu, pozrieť si napr. § 38 Zákonník práce-doručovanie § 40 ods.6 oznám. tehotenstva ale dobré vedieť rozlišovať ukončenie pp § 59, dohoda § 60....64