Ahojte , možno niekto bude vedieť poradiť 😌
Píšem sem ohľadom toho že by som si chcela otvoriť vlastnú cukráreň. Stačila by mi taká malá cukráreň kde by som pracovala len ja. Mám strednú školu odbor cukrár . Máte s tým niekto skúsenosti ? Čo všetko treba robiť a pod. Samozrejme aj pozemok si niekde musím kúpiť ale ako ďalej , možno niekto bude mať skúsenosti /rady budem vďačná za každú odpoveď ☺️
Júj, no jedlo všeobecne je dosť riskantný biznis... Myslím, že musíš okrem iného mať aj kadejaké hygienické požiadavky splnené, nevyznám sa, ale nie je to len tak, že založím živnosť, vybavím oficiality a idem piecť. Možno sa tu ozve nejaký majiteľ niečoho podobného. Ja som len raz počúvala podcast s nejakým zakladateľom nejakej známej reštiky a on hovoril, že haccp normy atď. Takých kopec kravín, čo musíš spĺňať, sledovať, viesť záznamy, atď. Každopádne, držím ti palce, keď sa na to dáš, aby sa našlo dosť zákazníkov a aby ti biznis vyšiel podľa tvojich predstáv. Podľa mňa schodnejšie by bolo osloviť nejakú cukráreň, či nechcú "pobočku", takto zistíš z pozadia, čo to všetko obnáša a nebudeš to musieť riešiť od piky.
u nás sa cukráreň nechytila vôbec... a pritom mestečko 5000 obyv. každá cukráreň po istom čase to vzdala... za posledných 25 rokov tých pokusov bolo už niekoľko. žeby lakomí ľudia? kto vie...
takže ideál by bolo prieskum trhu...
Bola tu podobna otazka. Presny navod a prepocet ti tu nikto neda. Daj si vypracovat podnikatelsky plan a uvidis.
Ale uprimne... Ak nevies vobec ako zacat, nepustala by som sa do toho. Ak chces nieco robit, musis si vela informacii vediet vyhladat aj sama, nie sa len "opytat".
Načo pozemok, zober v meste prenájom.
pozemok? más kapital na stavbu zariadenia? uver ti na zaciatku nedaju.. ja som zakladala vlastnu prevádzku a teda jednoduchsie je si najst nejaký priestor a ten zobrat do podnájmu, samozrejme bude vyzadovat nejaké upravy, ak to predtym nebola podobná prevádzka bude ich viac, Ak chces piect ofiko doma potrebujes takisto priestor ktorý bude splnat všetky haccp normý. S tými by si mala byt oboznámena uz zo skoly. Vies si na to zobrat aj príspevok od uradu prace teraz davali myslim naposledy nieco okolo 5000 ale musis vsetko vydokladovat a chcu aj podnikatelský zamer a tak. vies s tým nakupit nejaké zariadenie a podobne. To vsetko by ti oni vysvetlili. Potrebujes prenajat priestor, prerobit ho aby ti ho schválila hygiena. Zivnostenský urad kvoli zivnosti, danový kvoli pokladni. potom samotné rozhodnutie od hygieny. Dodávatelov na tovar alebo si aspon zistit od koho by si kupovala suroviny. Zistit si všetko co potrbujes k výrobe to znamena vsetky papiere ktore budes potrebovat v prípade kontorly, v restiek napriklad potrebujes vzorky jedál za dva posledne dni. a k tomu ake teploty su v chladnickach a podobne. proste si musis zistit ake vsetky pravidla potrebujes dodrziavat. a samozrejme uctovnicku aby si jej vedela nosit faktury alebo sa s nou aspon dohodnut co vsetko bude od teba potom chciet. je dobre sa s nou dopredu porozpravat aby si nahodou nezahodila nejaky papier ktorý bude potom treba. Ak by si to bala spojene aj s predajnou alebo nejakou terasou potrebujes si aj zazmluvnit Sozu lebo bez toho nemozes mat ani radio pre zakaznikov. A potom veci ako marketing, ci uz instagram alebo facebook. A rozhodne ti odporucat si dopredu urobit email a telefonne cislo. Mne sa to plietlo s osobnými vecami to ej eln odporucanie.. potom uz len zacat piect a zohnat si zakaznikov.
Pozemok netreba riešiť. Ak tak hrozne chceš cukraren,tak určite by som si vyclenila priestory doma alebo sa poobzerala po prenájme priestoru. Jednoduché to nie je. Treba rôzne potvrdenia od hygieny,ak by si to riešila doma tak aj zo stavebného uradu, no kopec veci okolo toho... ani sa mi to nechce rozpisovať. Na tvojom mieste by som začala ale tým,že by som išla na hygienu q spýtala sa čo všetko musíš spĺňať. Totižto velakrat si ľudia otvoria prevádzku a sú prekvapení, že neprejdu hygienou a potom sa im zbytočne predlžuje čas na otvorenie.
Ďakujem za odpovede baby , ešte si to asi premyslim a budem radšej z domu na objednávky
Ze pozemok 🙂
Ak sa do toho chces pustit naozaj takymto stylom, tak si urob najprv poriadny podnikatelsky plan, neopomen najma ceny energii a materialu. Tento rok/buduci budu mat pekarne/cukrarne vzhladom na ceny tychto komodit poriadny problem.
Musíš mať hlavne mega dobré koláče, len vtedy to pôjde. U nás je jedna mini cukráreň, ale koláče neskutočné, takže núdzu o zákazníkov nemajú.
To si ty, tá 20 ročná nezamestnaná cukrárka, ktorá sem pred pár dňami písala, že ju mama vyhadzuje z domu, lebo nikde nepracuje a neprispieva?
@h2 nie , to niesom ja 😅😊
@zuzanockamt mňa to veľmi baví, doslova od malička sa tomu venujem keď som piekla z babkou,mamou proste to je moj život napĺňa ma to chcela by som piecť pre ľudí lenže tu je ten problém že ako 🙁
Skús najskôr na objednávky z domu. Aspoň uvidíš,či bude záujem.
tak ako prve by som ti odporucala registrovat sa do skupin na FB pre cukrarky. Tam zistis, ze nie je to take jednoduche a teda hygiena dokaze vela kmitat s clovekom.
Tam ti dievcata poradia ako. Tiez uvidis na akej urovni su ostatne dievcata a co pecu. Najpv z domu, lebo my zakaznicky sme fajnovky a vyberavky teda kym si vytvoris ake-take renome aj osedivies poriadne. Vo svojom okoliu urcite mas konkurenciu. Musis prist s niecim co je doslova bombove...lebo torty, zakusky, nanuky to doslova kazda pecie...musis byt v niecom ina cim nam doslova vyrazis dych
Ak dostaneš dotáciu z úradu práce na podnikanie v kuse musíš podnikať 2 roky. Ak zavrieš skôr ako do 2 rokov časť dotácie budeš musieť UP vrátiť. Neviem či ešte teraz dávajú dotácie ale bez toho TI nedajú pokiaľ nemáš vypracovaní plán podnikania. Musíš byť na UP evidovaná 1 rok. A tak isto ked dostaneš dotáciu ťa bude aj UP kontaktovať na dokladanie papierov ohľadom dotácie.
Už teraz čítam že musíš podnikať nie 2 ale 3 roky v kuse po novom. Dotácia je 60 percent do 30 kalendárnych dni. A dalšie 40 percent TI vyplatia až ked podáš prvú správu o prevádzkovaní SZč. Tak že naraz ich nedostaneš. Predtým musíš mať vypracovaný plán a komisia posúdi že či je efektívne aby si dostala dotáciu. To hoci komu nedajú. Ak dotáciu dostaneš každý rok po sebe 3 roky musíš ročne písať správu pre úrad že to dalej prevádzkuješ a skontrolujú si aj dotáciu ktorú si dostala či si ju použila na taký účel na aký si ju žiadala. Ak sa im nebude zdať tak dotáciu alebo jej časť musíš vrátiť takže šikana aj od UPSVR.A oni TI dajú len časť dotácie ak nemáš svoje peniaze tak čo nakúpiš ved stroje sú veľmi drahé.
Neviem kde bývaš a či je tam už také niečo, ale to by som si pozistovala , či to bude mať vôbec zmysel.
U nás otvorila jedna zmrzlinu u seba v garáži, je to od ruky v dedine a teda tržby nemá extra, myslím že to čoskoro aj zavrie.
Čiže toto poriadne popremýšľať. Ale osobne piecť na objednávky (na svadbu alebo iné, spojit sa viac báb a zvládnete veľké svadby) prípadne do inej cukrárne piecť. Časom uvidíš ako to ide a čo všetko treba vybaviť.
Ďakujem všetkým za rady 🥰 po prípade ešte nevedeli by ste mi povedať ako by som mohla začať piecť z domu ? Či na nejaké stránky sa dať ☺️
Tak nad tym ani nepremyslaj, ked nemas vela volnych penazi.Moja znama co nam piekla kazdy rok torty na narodeniny, Vianoce a ma vela odberatelov si chcela otvorit vl.cukraren.Odradili ju hygienicke poziadavky, chladiarenska vybava, vitriny, elektrika....vsetko je to velmi drahe.Mala cukraren...kedy by si piekla a este si aj sama predavala?kazdy den 365 dni v roku?cukraren ide hlavne cez vikend.Ja co sledujem nasu dedinsku stranku na FB vela zien pecie torty, na sviatky, strudle, pagace, v lete pudingove pohare s cerstvym ovocim... cestou oficialnej prevadzky urcite nechod, ale pec na objednavku.
@zuzanockamt ktora cukraren? Daj tip 🙂
Ja ti dám jednu radu. Ak budeš piecť z domu, zo začiatku ok. Ak však budeš robiť "načierno " časom ta určite nejaká "dobrá " duša udá. Takže s týmto rátaj
A co urobis so zakuskami, ktore sa ti neminu? Radsej by som piekla na objednavku, pripadne si v meste vyhliadni nejaku cukraren, kde by si pravidelne dodavala. Je to menej casovo obmedzujuce, nemas take prevadzkove naklady, atd.