Ahojte žienky. Prosím vás,potrebujem sa informovať ohľadom predávania v second hand obchodíku. Viem,že sa tu už podobné fórum nachádza,ale túto info som nikde nenašla,aby to bolo aj zrozumiteľne vysvetlené. Ako to prosím funguje,keby som chcela(okrem nákupu z veľkoskladu) občas kúpiť nejaké veci aj od ľudí, resp. by mi ich darovali a potom ich predávať v predajni? Ešte dávnejšie som niekde počula o darovacej zmluve,ale neviem si to veľmi predstaviť v praxi,resp.či sa to vôbec dá aj takto zrealizovať. Ak sa tu nachádza žienka,ktorá vlastní second hand a bola mi ochotná poskytnúť info,veľmi by mi to pomohla(kľudne aj do súkromnej správy) . Ďakujem 🧡
@luccija asi myslíte túto skupinu
V prvom rade je to strašne veľa papierov.Vybaviť živnosť ,daňove, nahlasiť sa do ZP,SP ičo,dič.Zdravotna poplatok, teraz priestor do prenájmu ked nemáš svoj ,musíš prenajať priestory drahé teraz platiť energie,registračna pokladňa E-kasa kúpiť tovar, regále, stojany, vešiaky.Potom ked už máš toto nesmieš otvoriť skôr než príde hygiena bez hygieny nemôžeš otvoriť.Strašne veľa investicie ked nič nemáš. Veľmi veľa penazi TI bude stať aj v tovare lebo nie je možne že ked kúpiš do mesiaca hned predáš. musíš mať aj akcie rôzne aby TI nestál tovar na vešiakoch aj pol roka.Aby si bola tovarom atraktívna musíš vždy obmienať každý deň.Zo skladu ked prinesieš musíš potriediť chybne na jednu stranku dobre na druhu stránu.Ako som pisala nie že kúpiš 1 tonu a toľko predaš to nie je šnaca.Tovar na kg musiš sledovať akcie v centrálných veľkoskladoch.To že kúpiš tonu tovaru po potriedený toľko mať nemôžeš to znamena musiš vedieť recyklovať prerabať nakoľko ked to nevieš musi TI niekto pomôcť kto to vie a tam dalši výdavok ktorý si môžeš dať do nákladov.Lebo ak budeš mať vyhodiť tovar príklad 50 kg tak to sú peniaze ktore len tak nenajdeš a budu TI chybať. Pokiaľ nakúpiš od správného človeka tovar bude to trvať ja som natrafila dobré. A ZP sa platí hned v začiatkoch 79,31 eur.Dalej sociálnej po roku aj to len vtedy ked začneš vytvarať zisk. Kedže nebudeš mať po otvorení vytvorený žiaden zisk.Budeš v strate to je vždy tak aspoň na začiatku. Začiatky sú všade ťažké.Každý rok je to ináč.Ked nakúpiš tovar v centralnom veľkosklade TI dajú faktúru a certifikatý o čistený tovaru.Niektore sklady davaju cetrifikat o čistený tovaru termický čiže teplom vtedy nemusíš mať zvetravanie okno balkon podľa normy hygieny.V prípade že budeš mať certifikaty o čistený chemický tak TI hygiena napiše ake parametre musiš splňať myslím ventilátory ktore kúpiš len vo firme ktorú TI napíše hygiena a musi to prisť namontovať technik ONI si to prídu namatkove skontrolovať aby si mohla otvoriť.Musíš mať WC a teplu vodu, tak isto platný hasiaci pristroj za to veľka pokuta ked nemáš to musí prisť bezpečak ktorý ten prístroj naisnštaluje. Za ten sa platí celkom dosť.Všetko kúpiť zariadenie ked nemáš.A čo sa týka tovaru aj ja kúpujem od ľudi jedno vrece 20/25 eur doma si to poperie požehlim a navešam na vešiaky.Takže dá sa to taka ticha dohoda. Ale nemala by si to pred nikým hovoriť aby ťa nenahlasil ja odkupujem le mojím známym cudzim čo nepoznam nie.Ale ked chceš tak kupovať tak radšej na vrecia ja tak kúpujem od ľudi a potom potriedim.Dalej ked budeš mať second hand je to práca od vídim do nevidim.Ja mám prácu normálnu na 8 hodin každy deň víkendy voľne preto mám popri práci ked skončim robotu o 15:00 vtedy idem hned do obchodu.Mať second hand je neustala robota.To že budeš mať voľno pri second hande je hlúposť.Ja ked nerobim v sobotu po obede a v nedeľu len opravujem, prešivam,šijem recyklujem, batikujem pomaha mi kamarátka ktora je už na starobnou dôchodku a vymyšľame ako to urobiť čo najkreativnejšie a aby som to predala a tak dookola periem, žehlim ukladam na vešiaky.Ja mám veľke priestrory tak mám vyložený tovar celoročné.Každý deň dokladam aj 15/20 vriec.Musíš mať aj dobre miesto na predaj, nemala by si mať konkurenciu, dobrú reklamu to je dôležite a ceny nie vysoke nakoľko TI tam nekupia pri vysokých cenách nič.Dodavateľom pokiaľ najdeš tých správných tak sa viac krát popališ.Najlepšie je kupovať tovar netriedený Rakúsky v rôzných vreciach a taškách to si nájdeš na internete firmy.Veľkosklady majú aj rôzne vypredaje musíš to sledovať.Ja si kúpujem tovar väčšinou na 2 mesiace 1 tonu.Veľa mi aj poprinašaju a to tiež popredám.Ja mám rôzný sortiment.Mám aj tak že ak niekto chce predať väčšie veci vo forme komisu.Ved ak chceš odkupovať tovar od niekoho môžeš ale kúp ako ja na vrecia.A daj peniaze za vrecia vopred a potom si to oceníš TY sama a popredáš.Dalej musíš mať priestory na triedenie na kabinku na skúšanie.Takže niečo väčšie.A hlavne to ťa pohlti celu nakoľko to nie je práca od do second hand je práca na cele dni.Všetko sa da ked sa chce.Len najlepšie nemať konkurenciu kde chceš otvoriť.Držim palce.Byrokracie strašne veľa úrady ale potom už je to dobré.Na začiatok nečakaj zazráky pokiaľ sa o tebe ľudia dozvedia.V akom meste to chceš otvoriť.
Dobrý deň.Prosím vás,potrebovala by som ešte poradiť. Prečítala som toho ohľadom SH celkom dosť,ale napriek tomu by som mala ešte nejaké otázočky. Napríklad by ma zaujímalo, ako ste to riešili,keď ste nakupovali netriedený second hand. Je aj ten dezinfikovaný? Pretože mne príde, že to je len poslané to,čo sa vyzbieralo od ľudí...Pri triedení takéhoto tovaru určite bude veľa vecí,ktoré si budem chcieť odložiť napríklad na zimu(ak to triedim pred letom). Ako sa v tomto prípade zapisuje evidencia?Je to v poriadku,ak príde kontrola?Ďalej by ma zaujímalo,či môžem mať predajňu na jednom mieste a sklad na inom(napríklad doma).Ďakujem veľmi pekne za každú radu, Mery
@merryshop áno davaju certifikáty o čistený tovaru treba pýtať automatický k faktúre ktora je do nákladov pri daňovom priznaní to je bud chcemický alebo termický.Ak je čistený termický to znamena teplom vtedy sú pravidla posudzovane hygienou ináč ako ked je chemický na chcemické čistenie certifikáty musiš splanať predavajuca majiteľka parametre vetrania ventilátory špeciálne na odsavanie chcemickej páry.Neviem ako je to s uskladnením sezoným tovarom ked že ja mám veľku predajňu a mám tam vyložene celeročný tovar ja nič neskladujem lebo ja jednu tonu tovaru spotrebujem do 3 mesiacov.Kamarátka ktora ma sekáč vravela že pokiaľ je v neustalom vetracom priestore v sklade s prívodom vzduchu celý rok tak jej nič nesplesnivelo.Takže s tým ja skusenosť nemám či ked dlho stoja nesplesniveju.Lenže odpad mať budeš lebo nikto TI nepreda tonu tovaru a s tej tony bude 0 odpad.To by si musela mať niekoho znameho ktorý by to tak urobil.
Nemám taký obchodík, ale ja som dala nové veci do obchodu a bolo to na zmluvu štýlom komisionálny predaj čo sa predá to sa predá a ostatné mi vráti.
Pri veciach z druhej ruky je dôležitá hygiena a certifikáty.Ale na FB máš takú babu čo s tým začala cez covid a tiež Ti predá tvoje veci v kamennej predajni informuj sa u nej nenapadne akým štýlom funguje na akú zmluvu.Neviem či viem správny názov Adela predáva?teraz nedávno tu baby o tom písali