Otvorenie jasiel, centra alebo škôlky - skúsenosti

andulka1973
18. jan 2015

Maminy chcem vas poprosit ak ma niekto skusenosti.. zamyslam sa otvorit nieco ako sukromnu skolku, jasle, centrum.. ma niekto skusenosti? myslim info ako a kde zacat.s vybavovanim... hlavne legislativnu stranku veci.. Rada by som nasla niekoho kto taketo nieco ma za sebou a vie poradit.. dakujem 🙂

sunshineka
18. jan 2015

Ja snivam o sukromnej skolke.mas pedagogicku skolu?ja nie a neviem,ci potrebujem skolu alebo staci nejaky kurz

andulka1973
autor
18. jan 2015

mam pedagogicke vzdelani.. vychovavatelstvo bakalarske studium.. Mozno by ti stacilo zamestnat niekoho kto vzdelanie ma.. aj ja len zistujem a snivam 🙂 a patram po info 🙂 . Momentalne opatrujem deti doma.. ale rada by som to niekam posunula

bosoriak
18. jan 2015

@andulka1973 Ahoj, v prvom rade by som odporucila trochu googlit. Daj si vyhladavat napr. "zalozenie sukromnej skolky postup". Precitaj si vsetky diskusie a fora na tuto temu, je ich strasne vela. Pozri si stranky ministerstva skolstva, je tam priamo cislo zakona, ktory hovori o prevadzkovani skolskych zariadeni. Odporucam precitat vsetky tie zakony, vsetky sa ta budu tykat.

Z tych diskusnych for a zo zakonov potom sama zistis, co vlastne treba spravit, ake podmienky musis splnat a co vsetko treba vybavit.

Obavam sa, ze nejaky presny navod ti neda nikto. Jednak si kazdy presiel tym zdlhavym a velmi narocnym postupom vybavovania sam, jednak sa tieto podmienky lisia region od regionu, lebo ak ma pamat neklame, o zriadovani skolky rozhoduje obec. (aj sukromnej) Mozno to tusim obist zriadenim nejakeho denneho centra, ale s tym treba opatrne. No je to velmi komplexna a obsiahla tematika, a bolo by dobre, ak by si si to najprv vyhladala a prestudovala, nech sa vies lepsie spytat.

Myslim, ze uz existujucich diskusii je dost, zakony su tiez obsiahle, ale ak by ta to naozaj bavilo, tak to bude stat za to.
Drzim palce.

andulka1973
autor
18. jan 2015

ano ggoglim..a chvilami mam z toho velku hlavu, preto ma napadlo sa s niekym poradit.. 🙂 ano presne toto som nasla.. Ze dat tomu tvar nejakeho centra a vyhnut sa tomu celemu 😀 ..Dakujem

andulka1973
autor
18. jan 2015

@bosoriak ano ggoglim..a chvilami mam z toho velku hlavu, preto ma napadlo sa s niekym poradit.. 🙂 ano presne toto som nasla.. Ze dat tomu tvar nejakeho centra a vyhnut sa tomu celemu 😀 ..Dakujem

bosoriak
18. jan 2015

@andulka1973 Len s tym treba pomerne opatrne. Ak totiz budes naplnat znaky skolky a nebudes mat splnene zakonom stanovene podmienky, moze sa stat, ze ti cele centrum zatvoria a ty budes celit zalobe za nepovolene podnikanie (ci nieco v tom zmysle), nechce sa mi to hladat.
Skus zacat na obci a u regionalneho hygienika, ak budu ochotni, odtial sa asi dozvies najviac informacii.

andulka1973
autor
18. jan 2015

@bosoriak dakujem!

poly2406
18. jan 2015

@andulka1973 Ja sa z podobnou myšlienkou pohrávam druhý rok. Takže ti fandím!!!
Áno, je to náročné, ale šla by som do tej škôlky. Keďže som pred dvoma rokmi vybavovala papiere ohľadom ubytovne, môžem ti povedať, že to naozaj odnášalo veľa: Hygiena, stavebný úrad + stavebný projekt, revízie elektriny, plynu, požiarny projekt,... Samé kolky, papiere, správy...
Ale na úradoch boli ústretový, naviedli ma jeden za druhým. Poväčšine sa medzi sebou poznajú.
Bolo nenormálne behania cca 3 mesiace. Ale k úspešnému záveru som to zmákla a to vtedy s vajíčkom v ruke ( malý mal cca 7 mesiacov)
K téme: Stále som sa tejto myšlienky nevzdala. Možno keby sme sa spojili a takto si dali info jedna druhej, zároveň by sme sa cítili silnejšie, že v tom nie sme samé, a možno by nám to sadanejšie išlo.
Ja tieto veci veľmi nechcem rozoberať, lebo v našom kraji je taká závisť, že keby som s tým vyšla von, asi by sa mi nepodarilo dotiahnuť to do konca.
V každom prípade, prajem ti, aby si vydržala... Nevzdaj sa 🙂

moni244
18. jan 2015

ja snívam o ženskom fitku s detským kútikom, kurzami pre ženy, rodiny s deťmi a kaviarňou, ale nie je kapitál 😉
@andulka1973

andulka1973
autor
18. jan 2015

@moni244 ved to.. ten kapital keby bol vacsi 😀

moni244
18. jan 2015

@andulka1973 ja raz vyhrám euromilióny a splním si sen 😀

andulka1973
autor
18. jan 2015

@moni244 ja zas pocuvam radio express 😀 😀 😀

andulka1973
autor
18. jan 2015

@poly2406 velmi rada sa ti ozvem.. Napises mi mailovu adresu?

andulka1973
autor
18. jan 2015

@poly2406 IP som ti napisala .. dakujem !

pralinka1512
5. feb 2015

@andulka1973 ahoj 🙂 aj ja snivam o jasliach/skolke. Uz nieco vyse roka, ale posledni tyzdne je to dost intenzivne a zhanam fakt vsemozne info. Najprv som uvazovala ci jasle alebo opatrovatelske centrum(popravde som sprvu ani nevedela aky je v tom rozdiel). Centrum by bolo jednoduchsie-tam staci zalozit zivnost a hotovo. Nemusis extra riesit kvalifikovany personal a tolko papierovaciek. Ale co som citala recenzie a vyjadrenie mamiciek, velmi vela preferuje jasle. Prave kvoli personalu(kvalifikovany pedagogicky). Nemam vsak pedagogicke vzdelanie, tak neviem ako by som tam tomu vsetkemu "velila", je tam toho spusta a uz mam z toho hlavu ako melon 🙂) Ty si nejako pokrocila? 🙂

andulka1973
autor
6. feb 2015

@pralinka1512 JA PODOBNE AKO TY.. STALE RIESIM A ROZMYSLAM..A VELA VECI STOJI A PADA NA FINANCIACH.. TAKZE VOBEC NEVIEM CO DALEJ CHVILAMI.. OPATRUJEM DETI DOMA- MAM PEDAGOGICKE VZDELANI.. UZ TERAZ TAKZE OPATROVATELSKE CENTRUM NIE JE PROBLEM..A MAS PRAVDU ZE JE TO JEDNODUCHSIE Z HLADISKA VYBAVOVANIA A PAPIEROVACIEK.. TIEZ MAM HLAVU AKO MELON.. LEN VIEM ZE NIECO TYMTO SMEROM CHCEM..A URCITE KED NIE DNES .. TAK TENTO ROK OTVORIM 🙂