Otehotnela som počas skúšobnej doby. Mám to oznámiť?

31. máj 2021

Ženy, neplánovane sa mi stalo, že som otehotnela. Bohužiaľ, v práci som ešte iba mesiac, čiže v skúšobnej dobe. Myslíte, že to mám oznámiť? Vzťahuje sa na mňa v takomto prípade tiež zákaz výpovede? Predpokladám, že nie, keďže toto je skončenie PP v SD a nie výpoveď. Nechcem, aby ma skúšobnej dobe poslali kade ľahšie, zároveň ale nechcem ani zostať nechránená. Ďakujem pekne.

mogaa
31. máj 2021

No ak to neoznámiš, tak nechránená budeš.....ak to oznámiš, tak s najväčšou pravdepodobnosťou ti ukončia skúšobnú dobu a ostaneš bez práce.....oboje mať nebudeš.....

nafka0483
31. máj 2021

Ako pises, v skusobnej dobe s tebou mozu skoncit PP bez udania dovodu. Ak tehotenstvo oznamis uz teraz (riadne pisomne), tak s tebou PP skoncit mozu, akurat ze musia uviest dovod - a tym dovodom nesmie byt tehotenstvo. Cize napisu tam cokolvek ine.

Ak tehotenstvo oznamis, tak je pravdepodobne, ze o pracu prides.

Ak neoznamis a pockas do skoncenia skusobnej doby, nasledne oznamis, tak potom si uz chranena. Pravdepodobne si pomyslia svoje, ale budes chranena.
Ak si len teraz zistila, ze si tehotna, tak si myslim, ze aj tak je skoro oznamovat to, niekto caka az do 12teho tyzdna kym oznami, takze rozhodnutie je na tebe.

mogaa
31. máj 2021

Napísala som to ako Maďar, ale hádam si pochopila.....počas skúš.doby ti môžeu ukončiť PP aj keď si tehotná, samozrejme oficiálny dôvod nebude tehotenstvo ale že nie sú spokojní s tvojou prácou......takže by som nejako tie 2mesiace vydržala a až potom to oznámila

anjelicek26
31. máj 2021

Ved normalne vydrz, tehu sa oznamuje zamestnavatelovi po 12tom tyzdni s knizkou (ak teda nepracujes v rizikovej oblasti alebo nedvihas nejake tazke veci ci nerobis s chemiou)

vierka0508
31. máj 2021

Ak nemas nejaku fyzicky narocnu pracu tak to neoznamuj este, si len na zaciatku tehotenstva, stat sa moze cokolvek...
Ak by ta aj vyhodili pocas skusobnej, z ineho dovodu ako tehotenstvo, tak budeš v ochrannej lehote, a ak mas odrobenych 270 dni za posledne 2 roky, matersku dostanes a este sa mozes dat do 7 dni od skoncenia na PN.

autor
31. máj 2021

Ďakujem vám krásne baby

lienka.7
31. máj 2021

Ak mozes, pockaj na koniec skusobnej doby a az potom im to oznam...
Mysli sama na seba, inak.ta na 100% prepustia v ramci skusobnej doby.
Drzim ti palce 👌🍀

autor
31. máj 2021

@lienka.7 áno, veď práve preto sa pýtam. Nemám fyzicky náročnú prácu, takže ak nebudem mať v 12 tt už viditeľné bruško, nikto by nemal na nič prísť.

lienka.7
31. máj 2021

Na mne bolo tehu realne vidiet az pomaly v 6 mesiaci 😎👌
Neviem aku mas stavbu tela, ale tak trosku toto aj zamaskujes 😁😁😁

tatisna
31. máj 2021

Ja by som neoznámila asi, ved by sa ma zbavili. Ma to vplyv aj na matersky príspevok, treba tam 270 dní pracovať aby si mala nárok. Tak si vykalkuluj co sa Ti oplatí...

1mina
31. máj 2021

Pokial nematw rizikovu pracu tak by som oznamila az po 12 tyzdni tim konci aj skusobna doba cca a je to uplne normalne oznamit tak neskor...ja som prvu dcerku musela oznamit hned ale len mojmu sefovi ako som zistila pretoze som zrovna nebola na vhodnom pracovisku ( elektroliecba na rehabke) a musela som teda poriesit aby ma prelozili... a oficialne na personalne som dala tiez az po 12 tyzdni mozno aj trocha neskor

ajka0207
31. máj 2021

Z morálneho hľadiska by bolo pekné im to povedať, ale za mňa, nič nehovor. Do skončenia skúšobky to na tebe vidno nebude, prípadne môže dôjsť aj k najhoršiemu, že o bábo prídeš a zbytočne budeš bez roboty. Počas skúšobky ťa určite vyhodia ak povieš že si tehotná, samozrejme že dôvod bude iný. Inak ja som si morálne odôvodňovala to "zatajenie" tým, že prvý trimester som to nevravela nikomu, ani rodičom, takže samozrejme ani v robote.

hviera81
31. máj 2021

@tatisna matersku dostane, aj keby ju vyhodili, ak teda ma odpracovanych z inych zamestnani 270 dni. v tehotenstve je ochranna lehota 8 mesiacov, od skoncenia PP

hviera81
31. máj 2021

no ked ti bude zle, tak na to pridu :D teda podla toho ci si v kolektive, alebo ako si na tom s kolegami, sefom, ci ste v jednej miestnosti napr.

dmk_1
31. máj 2021

Bruska by som sa nebala, to nebude vidno, nemalo by.. Moj zamestnavatel vsak prisiel po 3 dnoch aj sam na to, ze som tehotna, stacilo mu, ako som rano chodila do prace...nie som si ista, ale aj pocas skusobnej doby by si mala byt automaticky v ochrannej lehote, uz naozaj neviem, ako je to v zakonniku prace, logicky vsak by to tak malo byt. Ale to ti vsak neprinesie ani vyplatu, ani nic, takze ak do prace, ktoru mas teraz, nemas v umysle vratit, ja by som ostala a pockala, ci na to pridu. Tvojou povinostou je oznamit to hned, ako mas od lekara potvrdene, ze si tehotna, vacsinou vsak ano, zeny cakaju, az kym nemaju knizku.

annamaria_65
31. máj 2021

Mne sa to tiež stalo .. odrobila som dva mesiace to mi už pomaly koncil prvý trimester .. lekárovi som povedala čo je vo veci a akú mám prácu a spýtala som sa ho či by nevedel nájsť nejaké riešenie.. dal má na PN .. išla som do práce zaniesť PN a rovno oznámenie o tehotenstve... Do konca skúšobnej doby mi ostávali ešte nejaké dní .. nakoniec ma nepripustili.. a prehovarali má že či by som neskončila PN že by ma potrebovali ...

nafka0483
31. máj 2021

@annamaria_65 To nic nevyriesi, pretoze PN predlzuje skusobnu dobu o tolko dni kolko trvala PN. Navyse, pocas kusobnej doby je mozne skoncit PP aj pocas PN pokial viem.

autor
31. máj 2021

@nafka0483 ja sa na PN určite nechcem dať, ak mi to teda zdravotný stav dovolí. Rada by som chodila do práce až do nástupu na materskú. Akurát je dosť vysoká pravdepodobnosť, že mi nepredĺžia zmluvu na dobu neurčitú, keďže zatiaľ som len na dobu určitú. Ale to by som riešila až potom. S

nafka0483
31. máj 2021

Jasne, dobre robis. Kym nie je dovod na PN a citis sa dobre, tak je fer pracovat. Zmluvu ti sice nemusia predlzit, ale to vyriesis potom ;)

marylinmary
31. máj 2021

Ked toto clovek mieni a pan boh meni, tiez som chcela co najdlhsie robit, no nezvladala som to, takze s tym sa moc pocitat neda 🙂

opium29
31. máj 2021

Urcite pockaj do 3. Mesiaca a tak🙂 Drzim palce!

autor
31. máj 2021

Ďakujem vám všetkým veľmi pekne! No dnes mi veru do obeda nebolo najlepšie, žalúdok ako na vode ani minerálku som do seba nevedela dostať, bála som sa, že sa každú chvíľu rozbehnem na wc 🙈😂 ale otvorila som si v kancelárii okno a teraz je to už fajn. Akurát stále cítim bolesti v podbrušku, ako keby mi mala prísť MS, ale tak to sa už nekoná.