Otazka pre učiteľky materskej školy

7. aug 2024

Chcem sa spytat uciteliek v materskej skole. Ake su najbeznejsie (povazovane za normalne) negativne reakcie deti na nastup do MS? (Ranny plac? Nezapajanie sa?) A mavate extremne reakcie na odlucenie od mamy (rodicov)? Ake? Odporucite niekedy rodicom,.aby dieta este zostalo doma, z dovodu, ze je emocionalne nepripravene na skolku? Mavate casto reakcie ako zurivost, buchanie hlavou o zem, kopanie do dveri v snahe ujst, neutichajuci plac. ?

veronka12123
7. aug 2024

Zdravím aj ako vychovávateľka vám môžem odpovedať na tieto otázky. Každé dieťatko reaguje inak niektoré prvé dni tešia , je to pre nich niečo nové. Nové prostredie deti nové hračky a až po určitej dobe vlastne pochopia že to je už rutina a vtedy nastáva problém ako je plač nezapajanie sa ( väčšinou si myslia ze ak sa nebudú zapájať pôjdu domov ) ale takto to nefunguje .. a potom je tu druhý príklad detičky od prvého dňa nechcú ísť do škôlky plaču ťažko sa lúčia s rodinnými príslušníkmi.. ALE po zoznámení sa s prostredím kamošmi hračkami zvyčajne prestávajú plakat .. no a samozrejme sú aj také detičky ktoré to zvládajú úplne perfektne a sú od prvého dňa výborne zacleneni do kolektívu. A co sa týka tej zúrivosti buchanie hlavou o zem kopanie do dverí som sa ja ešte nestretla to už by bolo asi troska na psychológa pretože toto nieje bežná reakcia ..
A ešte poznámcka každá skolka by mala mať takzvaný adaptacny čas . To znamená ze sa pobyt v škôlke postupne zdlžuje napríklad prvé 2 dni je tam dieťatko 2 hodinky
Ďalšie dni už 3 hodinky ..
Druhý týždeň tam skúsi už spinkať atď.

kiki68
8. aug 2024

Toto je na skolke aky maju system adaptacie a dobu pre nich primeranu. Ci napr umoznuju tzv Mnichovsky model ( rodic sa postupne rozluci a napr na 10 min, potom 30 min, 60 min a viac odide a vrati sa ked mu povedia), alebo si iba vezmu dieta a dalej je bez rodica. Myslim, ze kazda skolka ma urcite hranice v tom, ako dieta moze este zvladat, bez toho, aby dietatu ublizovali pobytom tam. Napr tyzden prejavov ako naozaj intenzivnych je ok, ale nie mesiac a dieta iba hodiny krici, kope, nie je utisitelne personalom. Niekedy vyzadujh aj napr verbalnu komunikaciu na nejakej urovni a tiez zvladnutu hygienu. Toto uz je zase na tej skolke.