Otázka na HR-istky ohľadom kurzov

26. sep 2024

Ako vnímate kandidátov, ktorí majú v životopise uvedené, že absolvovali viacero platených špecializovaných kurzov (napr. IT, marketing, projet management, testovanie softvéru a pod.) s certifikátmi? Ale vyštudovaný majú nepríbuzný odbor a nemajú praktické skúsenosti. Dali by ste im šancu, keď vidíte, že sa snažia na sebe makať a rozvíjať? Alebo by ste dali šancu, len ak by mali aj nejaké portfólio svojej práce na ukážku, aj keď by to boli len nejaké dobrovoľnícke projekty alebo testovacie projekty pre vlastné potreby.

melanta
26. sep 2024

Absolútne nemám jednotnú šablónu. Zaujíma ma vzdelanie, to je smaozrejmé, či už je to škola, alebo naozaj relevantné kurzy. A to podstatné je prax a to, čo človek vyžaruje a aký je človek. Môže mať super vzdelanie, super prax, ak z neho cítim, že nie je tímový, je možno konfliktný, zameraný na seba, že nie je dôsledný, nemá šancu. Naopak, niekto so slabšou praxou a menším vzdelaním u mňa uspeje, pretože má tie pozitíva, ktoré človek chce mať u kolegov. Prijala som v minulosti aj ľudí bez praxe v obore, aj absolventov bez akejkoľvek praxe, aj mamičku po rodičovskej, aj človeka ktorý mal 60. Ale ja som bola vždy manažér, nie recruiter, čiže môj pohľad bol často iný ako pohľad kolegov recruiterov, ktorý často malo svoju príliš striktnú šablónu.

autor
26. sep 2024

@melanta keďže prvý kontakt je CV, nemáš ako zistiť to vyžarovanie. Čiže sa ozveš aj tým s kurzami? Aj keď nemajú uvedenú prax v danom odbore?

melanta
26. sep 2024

Ak ide o juniornú pozíciu, nemám problém s človekom bez riadnej praxe. Veď každý sme začínali od nuly. Podstatné je mať trefne napísané CV, profil na LinkedIn. Áno, vyžarovanie zistíš až pri osobnom kontakte. Preto je podstatné vedieť sa predať cez CV a LinkedIn.

buberova
26. sep 2024

Tak príklad... Dajme tomu že hľadám účtovníčku.. príde mi niekoľko životopisov, kde je niekto s obchodnou a 5 ročnou praxou na pozícii účtovníčky, ďalší mám nejakú čerstvú absolventku vysokej ekonomickej a ďalší mám vyštudovanú krajčírku, ktorá robila možno nekvalifikované práce ale má za sebou pár mesačný kurz účtovníctva, zatiaľ žiadnu prax. A potom je tu zástupkyňa vedúcej predajne malého lokálneho obchodu.

Ja osobne mám zo životopisu na najvyššom priečinku prax.. to že má niekto kurz ho povýši nad niekoho, kto okolo toho odboru ani nešiel, ale nie je to pre mňa osobne niečo z čoho by som spadla zo stoličky, alebo si povedala, že kto má kurzy je automaticky makač a určite ho chcem.

autor
26. sep 2024

@buberova chapem, vzdy zalezi z coho HRista vybera

buberova
26. sep 2024

Jasné 🙂 určite nemajú všetci takýto názor ako ja

darina1911
26. sep 2024

Dobrý večer,chcem sa spýtať,z vašich odpovedí vidím, že máte v oblasti personalistiky skúsenosti. Chcela by som vedieť, ako je možné sa vypracovať na takú pozíciu? Je to možné len cestou VŠ? Kurzy nie sú dostačujúce?
A taktiež by som rada vedela "z prvej ruky" ako vyzerá deň personalistu,prípadne veci, ktoré si len tak na internete o tejto práci neprečítame. Ďakujem.